Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημέρωση στις 19 Ιανουαρίου 2023.

Ρωτά ο δημοσιογράφος: «Σας ρώτησα την προηγούμενη εβδομάδα για τις κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA κατά της Τουρκίας, και εάν είχαν επιβληθεί κυρώσεις σε μία χώρα σαν την Τουρκία, ρώτησα αν αυτή η χώρα μπορεί να αγοράσει F-16. Γιατί, αν θυμάμαι καλά, τους επιβάλατε κυρώσεις και ακυρώσατε το συμβόλαιο για τα F-35. Σωστά; Λοιπόν τι άλλαξε και θέλετε να δώσετε στην Τουρκία τα F-16; Και επίσης, πείτε μας εάν υπάρχουν ακόμα κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Εξω φρενών ο Ερντογάν με τον Economist για τα περί «δικτατορίας»

Απαντά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Λοιπόν συγκεκριμένα – καθώς έχει σχέση με τον CAATSA, φυσικά κάνουμε αυτές τις αξιολογήσεις και κάθε πρόβλεψη για πώληση γίνεται κατά περίπτωση. Δεν έχω κάτι άλλο ιδιαίτερο να πω τώρα.

Αλλά για τα F-16, ο πρόεδρος Biden είπε την περασμένο Ιούνιο, γενικά, ότι θα πρέπει να πουλήσουμε στην Τουρκία τα μαχητικά F-16 και επίσης, να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο τους. Ωστόσο, όσον αφορά την μεταφορά συγκεκριμένων όπλων, αρνούμαστε να σχολιάσουμε μέχρις ότου υπάρξει μία επίσημη διαδικασία γνωστοποίησης προς το Κογκρέσο.

Σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα την εταιρική τους σχέση με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, και οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς, και η συνεχής διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει μία προτεραιότητα για αυτή τη Διοίκηση».

Μητσοτάκης: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία – Εκλογές την άνοιξη»

Παράκαμψη των κυρώσεων με απάτη;

Ο δημοσιογράφος επιμένει «οι άνθρωποί σας μου έστειλαν μία απάντηση, και σας ευχαριστώ γι’ αυτό, επίσης, έστειλαν μια απάντηση στους συναδέλφους μου. Στην απάντησή σας, λέτε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν απαγορεύεται από τις κυρώσεις CAATSA υπό την προϋπόθεση ότι η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας – είναι μία εταιρία που λέγεται SSB – δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέλος της συναλλαγής. Πρέπει να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει, γιατί πιστεύω ότι οι Τούρκοι, θα αλλάξουν το όνομα της εταιρίας για να αγοράσουν τα F-16, και όπως καταλαβαίνεται αυτό είναι απάτη».

Ο εκπρόσωπος σημειώνει ότι δεν θα συνεχίσει με τη διαδικασία ή να κάνει υποθέσεις ωστόσο σημειώνει «όπως έχω πει, θα επαναλάβω τι έχουν πει προηγουμένως ο Νεντ Πράις, ο Υπουργός και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, το οποίο είναι ότι θα πρέπει να πουλήσουμε στην Τουρκία τα μαχητικά F-16 και θα εκσυγχρονίσουμε, επίσης, τον στόλο τους. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την μεταφορά συγκεκριμένων όπλων, δεν θα προχωρήσω περισσότερο με τη διαδικασία, μέχρις ότου μία επίσημη γνωστοποίηση υπάρξει προς το Κογκρέσο».

Η Τουρκία πιέζει τις ΗΠΑ για F-16 μέσω… Σουηδίας

Η διοίκηση θέλει να τα δώσει

Στην Αθήνα για αναλυτές και διπλωμάτες είναι απόλυτα σαφές, ότι η αμερικανική διοίκηση θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία.

Και θα αναζητήσει τους τρόπους να το κάνει.

Σημειώνουν ωστόσο και τις αντιρρήσεις του Κογκρέσου. Και εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα παίξουν σκληρά το παιχνίδι των F-16 απέναντι στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να του θέσουν όρια.

Ο ρόλος του Κογκρέσου στο παζάρι

Έχοντας τη διοίκηση Μπάιντεν να διαμηνύει επί της ουσίας στον Ερντογάν πως για να πάρει αυτό που θέλει και ο αμερικανός πρόεδρος είναι πρόθυμος να του δώσει, θα πρέπει και ο ίδιος να κάνει συγκεκριμένες υποχωρήσεις. Αλλιώς θα βρει μπροστά του το Κογκρέσο.

Η πρώτη υποχώρηση που απαιτούν οι ΗΠΑ είναι η άρση του βέτο της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ένα βήμα που ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει πριν τις εκλογές.

Ως εκ τούτου μπορεί να υποθέσει κανείς ότι δεν θα πάρει και την απάντηση που θέλει για τα αμερικανικά μαχητικά πριν τις εκλογές.

Ο ρόλος της διαρροής στη WSJ

Η αναφορά της Wall Street Journal άλλωστε στο δημοσίευμα που αναφερόταν στην πρόθεση Μπάιντεν να στείλει για έγκριση στο Κογκρέσο το τουρκικό αίτημα για τα F-16 και στην αντίστοιχη διάθεση να εγκριθούν τα ελληνικά F-35 δεν ήταν τυχαία.

Και το μήνυμα δεν απευθυνόταν τόσο προς την Αθήνα, για να της χρυσώσει το χάπι, άλλωστε η Ελλάδα είναι σταθερά ένας «πρόθυμος και βολικός σύμμαχος» απέναντι στις ΗΠΑ, ακόμα και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα είχε παραλήπτη την Άγκυρα. Και στάλθηκε στοχευμένα λίγες μέρες πριν την άφιξη Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.

Θέλοντας να προκαλέσει για μία ακόμα φορά τις φωνές που δηλώνουν αντίθετες στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως του Γερουσιαστή Μενέντεζ και πλήθους άλλων βουλευτών να ακουστούν.

«Κάνε κάτι κι εσύ»

Η διοίκηση Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει με αυτό τον τρόπο στην Τουρκία πως η κυβέρνηση θέλει να δώσει το συμβόλαιο, αλλά και η Άγκυρα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να κάμψει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και είναι ηχηρές.

Ενώ την ίδια στιγμή υπενθύμισαν τον κίνδυνο η Τουρκία να μην έχει ακόμα πάρει τα F-16 και η Ελλάδα να έχει ήδη μπει στο πρόγραμμα των F-35.

Και την μπάλα για τις επόμενες αποφάσεις να είναι πλέον στο γήπεδο της Άγκυρας. Ωστόσο ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι μετά από ενδεχόμενη υποχώρηση του στο θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ζητηθεί και κάτι ακόμα…

Με το σήριαλ των F-16 να συνεχίζεται…

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.