Ο «χορός» των απολύσεων στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας είχε ανοίξει αρκετά νωρίτερα. Ήδη από το 2022 ο συγκεκριμένος κλάδος «μέτρησε» απώλεια περίπου 154.000 θέσεων εργασίας.
Η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύσει με την έλευση του 2023 καθώς πριν φύγει ο Ιανουάριος ο τεχνολογικός κλάδος είχε άλλες 49.000 απολύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον οι απολύσεις προέρχονται από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου. Από τις εταιρείες κολοσσούς.
Ενδεικτικό ότι η Amazon ενώ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας, τον Ιανουάριο του 2023 αύξησε τον αριθμό στις 18.000 ενώ παράλληλα το τμήμα συσκευών της εταιρείας είχε απώλειες ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο CEO που απόλυσε 12.000 εργαζόμενους με 600 λέξεις
Παρά το γεγονός ότι η κάθε εταιρεία κάνει απολύσεις για διαφορετικούς λόγους, κοινή παραμένει η επίρριψη της «ευθύνης» στις μακροοικονομικές συνθήκες και στην πιθανή ύφεση παράγοντες που τις οδηγούν σε… σφίξιμο του ζωναριού.
Γιατί η Apple είναι η μόνη από τις Big Tech που δεν κάνει απολύσεις
Οι υπερβολικές προσλήψεις την εποχή της πανδημίας
Ένα στοιχείο το οποίο δεν προβάλλεται συχνά είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια τις προσλήψεις προσωπικού.
Το 2020, την περίοδο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού με συνεπακόλουθο τα περιοριστικά μέτρα, οι διαδικτυακές εφαρμογές έγιναν απαραίτητες για σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που μεταφράστηκε σε σημαντική αύξηση προσωπικού για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη συνέχισαν να αυξάνονται το 2021, οι εταιρείες τεχνολογίας συνέχισαν να προσθέτουν προσωπικό στο δυναμικό τους ελπίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει η νέα κανονικότητα της αγοράς.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και πλέον οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου.
Η στροφή της οικονομίας
Μετά από μία διετία ανάπτυξης, ήδη από πέρυσι, ένα τσουνάμι αρνητικών ειδήσεων άρχισε να χτυπά τον τεχνολογικό τομέα. Η εποχή με τις παχιές αγελάδες που έζησε ο κλάδος μέσα στη πανδημία, όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν μόνο μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών των εταιρειών τεχνολογίας, ήταν σαφές ότι πλέον είχε περάσει ανεπιστρεπτί.
Οι Big Tech και ο πέλεκυς των μαζικών απολύσεων
Η οικονομία άρχισε να επιβραδύνει και το παιχνίδι άλλαξε, αλλά όχι με καλό τρόπο.
Ο κλάδος πλήττεται πλέον έντονα από την οικονομική κατάσταση καθώς οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν ανοίξει έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 40 χρόνια.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική είναι πιθανό να προκαλέσει ύφεση. Ο φόβος της ύφεσης κάνει τις εταιρείες να καθυστερήσουν τις επενδύσεις, ενώ και οι καταναλωτές αναβάλλουν τις αγορές.
Τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν επίσης να ενισχυθεί το αμερικανικό δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων, τα οποία, κατά συνέπεια, απορροφούν τα έσοδα που παράγονται στις διεθνείς αγορές από τις εταιρείες τεχνολογίας όταν μετατρέπουν ξένα νομίσματα σε δολάρια.
Η κατάληξη
Κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο μέσα στις πρώτες 20 ημέρες του νέου έτους η Amazon να ανακοινώνει 18.000 απολύσεις, η Alphabet (μητρική της Google) 12.000, η Meta Platforms 11.000, η Microsoft 10.000 και η Salesforce 8.000.
Μόνη εξαίρεση, από τις λεγόμενες Big Tech, μέχρι σήμερα η Apple. Η εταιρεία δεν προχώρησε σε αθρόες προσλήψεις κατά την περίοδο της πανδημίας. Αντίθετα από τους υπόλοιπους κολοσσούς η Apple έκανε προσλήψεις με τον ρυθμό που το έκανε από το 2016 και έπειτα.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...