![Κορωνοϊός: Προς επικράτηση η Kraken στις ΗΠΑ – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/2022-01-12T211250Z_1589926962_RC2XXR9Z136W_RTRMADP_5_HEALTH-CORONAVIRUS-OMICRON-RISKS.jpg)
Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον, γνωστό ανεπίσημα ως Kraken, αντιστοιχεί πλέον στο ήμισυ των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ και βαίνει προς επικράτηση, ωστόσο στην Ελλάδα η εξάπλωσή του δείχνει για την ώρα πολύ περιορισμένη.
Στις ΗΠΑ, το άκρως μεταδοτικό XBB.1.5 αντιστοιχούσε στο 49,1% των κρουσμάτων Covid-19 την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ανιστοιχούσε στο 37,2%.
Το «Kraken», το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το φθινόπωρο στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως και ανιχνεύεται πλέον σε τουλάχιστον 25 χώρες, είχε δηλώσει νωρίτερα τον Ιανουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Το XBB.1.5 είναι παρακλάδι του XBB, το οποίο με τη σειρά του είναι συνδυασμός δύο προηγούμενων υπο-παραλλαγών της Όμικρον BA.2.
Οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν ότι πλεονεκτεί στη μεταδοτικότητα έναντι άλλων στελεχών και μπορεί πιο εύκολα να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια και η φυσική λοίμωξη.
Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.
«Το XBB.1.5 φέρει μια πρόσθετη μετάλλαξη, πέρα από αυτές του αρχικού XBB, η οποία πιστεύεται ότι του επιτρέπει να συνδέεται καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλεί λοίμωξη» δήλωσε στο Reuters ο Ντάνιελ Ρόουντς, επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας στην Κλινική του Κλίβελαντ.
«Αναμένω λοιπόν ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει το ποσοστό του και θα γίνει κυρίαρχο σρτος ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, τα εβδομαδιαία νέα κρούσματα στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πτωτική πορεία μετά τη μικρή άνοδο τον Δεκέμβριο και τις αρχές Ιανουαρίου, δείχνουν τα στοιχεία των CDC.
Μεγαλύτερη η εξάπλωση του «Όρθρου» στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το συχνότερα ανιχνευόμενο στέλεχος είναι το BA.5, με το παρακλάδι του BQ.1.1 να παρουσιάζει ανοδική τάση.
Η εξάπλωση του Kraken παρέμενε περιορισμένη μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, τελευταία ημερομηνία που καλύπτει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.
Μέχρι τότε είχαν καταγραφεί με γενετικούς ελέγχους μόνο επτά κρούσματα XBB.1.5, τα περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Πολύ πιο διαδεδομένο φαίνεται πως είναι μια διαφορετική υποπαραλλαγή της Όμικρον, το στέλεχος CH.1.1, για το οποίο επίσης υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας.
Το CH.1.1 είχε ανιχνευτεί σε 93 δείγματα τις τελευταίες δέκα εβδομάδες του 2022, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ.
Το στέλεχος CH.1.1. βαφτίστηκε ανεπίσημα «Όρθρος», το όνομα ενός δικέφαλου σκύλου της ελληνικής μυθολογίας, αδελφού του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν διαθέτει ενδείξεις ότι ο Όρθρος είναι πιο μεταδοτικός από άλλα στελέχη, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το CH.1.1 πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές στην Όμικρον.
Aπό την πρώτη του εμφάνιση το Νοέμβριο ο Όρθρος έφτασε να αντιστοιχεί στο 23,1% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία την 1η Ιανουαρίου, ενώ σε κάποιες περιοχές φαίνεται πως έχει επικρατήσει στο 100%.
Μετά τη Βρετανία, όπου ο Όρθρος αντιστοιχεί στο 25% των κρουσμάτων Covid-19, σημαντική εξάπλωση καταγράφεται επίσης σε Νέα Ζηλανδία (15%), ΗΠΑ (11%), Αυστραλία (10%) και Δανία (9%).
Το στέλεχος έχει ανιχνευτεί και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Πηγή: in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Scoreplay: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επενδύει στην εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/giannis-antetokounmpo-sits-steps-600x337.jpg)
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
![Εργαζόμενοι: Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις – Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
![Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tom-robbins-600x400.jpg)
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
![Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/GjWiqzjWAAAB_8x.jpeg)
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
![Deloitte: Οι είκοσι ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/france-football1-600x442.jpg)
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
![Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1548988871-600x251.jpg)
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
![Υγεία: Δύο στους τρεις ακάλυπτους ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/dapanesygeia-600x273.jpg)
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
![Netflix: Δίνει νέα πνοή σε κλασικές συνταγές της τηλεόρασης του ’50](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/NETFLIX_EXT-600x450.jpg)
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της
![Καρκίνος του Ήπατος: Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/doctor-lense-tablet-600x360.jpg)
Καρκίνος του Ήπατος: Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του
Η διάγνωση όλων των κακοήθων όγκων ήπατος γίνεται απεικονιστικά και απαιτεί τον συνδυασμό τριών μεθόδων