Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον, γνωστό ανεπίσημα ως Kraken, αντιστοιχεί πλέον στο ήμισυ των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ και βαίνει προς επικράτηση, ωστόσο στην Ελλάδα η εξάπλωσή του δείχνει για την ώρα πολύ περιορισμένη.

Στις ΗΠΑ, το άκρως μεταδοτικό XBB.1.5 αντιστοιχούσε στο 49,1% των κρουσμάτων Covid-19 την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ανιστοιχούσε στο 37,2%.

Υγεία: Οι ιογενείς λοιμώξεις σχετίζονται με νευρολογικές παθήσεις, αλλά δεν είναι αναγκαστικά «ένοχες»

Το «Kraken», το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το φθινόπωρο στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως και ανιχνεύεται πλέον σε τουλάχιστον 25 χώρες, είχε δηλώσει νωρίτερα τον Ιανουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το XBB.1.5 είναι παρακλάδι του XBB, το οποίο με τη σειρά του είναι συνδυασμός δύο προηγούμενων υπο-παραλλαγών της Όμικρον BA.2.

Οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν ότι πλεονεκτεί στη μεταδοτικότητα έναντι άλλων στελεχών και μπορεί πιο εύκολα να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια και η φυσική λοίμωξη.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

«Το XBB.1.5 φέρει μια πρόσθετη μετάλλαξη, πέρα από αυτές του αρχικού XBB, η οποία πιστεύεται ότι του επιτρέπει να συνδέεται καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα και να προκαλεί λοίμωξη» δήλωσε στο Reuters ο Ντάνιελ Ρόουντς, επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας στην Κλινική του Κλίβελαντ.

«Αναμένω λοιπόν ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει το ποσοστό του και θα γίνει κυρίαρχο σρτος ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, τα εβδομαδιαία νέα κρούσματα στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πτωτική πορεία μετά τη μικρή άνοδο τον Δεκέμβριο και τις αρχές Ιανουαρίου, δείχνουν τα στοιχεία των CDC.

Μεγαλύτερη η εξάπλωση του «Όρθρου» στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το συχνότερα ανιχνευόμενο στέλεχος είναι το BA.5, με το παρακλάδι του BQ.1.1 να παρουσιάζει ανοδική τάση.

Η εξάπλωση του Kraken παρέμενε περιορισμένη μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, τελευταία ημερομηνία που καλύπτει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Μέχρι τότε είχαν καταγραφεί με γενετικούς ελέγχους μόνο επτά κρούσματα XBB.1.5, τα περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Πολύ πιο διαδεδομένο φαίνεται πως είναι μια διαφορετική υποπαραλλαγή της Όμικρον, το στέλεχος CH.1.1, για το οποίο επίσης υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας.

Το CH.1.1 είχε ανιχνευτεί σε 93 δείγματα τις τελευταίες δέκα εβδομάδες του 2022, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ.

Το στέλεχος CH.1.1. βαφτίστηκε ανεπίσημα «Όρθρος», το όνομα ενός δικέφαλου σκύλου της ελληνικής μυθολογίας, αδελφού του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν διαθέτει ενδείξεις ότι ο Όρθρος είναι πιο μεταδοτικός από άλλα στελέχη, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το CH.1.1 πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές στην Όμικρον.

Aπό την πρώτη του εμφάνιση το Νοέμβριο ο Όρθρος έφτασε να αντιστοιχεί στο 23,1% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία την 1η Ιανουαρίου, ενώ σε κάποιες περιοχές φαίνεται πως έχει επικρατήσει στο 100%.

Μετά τη Βρετανία, όπου ο Όρθρος αντιστοιχεί στο 25% των κρουσμάτων Covid-19, σημαντική εξάπλωση καταγράφεται επίσης σε Νέα Ζηλανδία (15%), ΗΠΑ (11%), Αυστραλία (10%) και Δανία (9%).

Το στέλεχος έχει ανιχνευτεί και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ασφάλιστρα υγείας: Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές – Βάζουν θέμα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία
Plus |

Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.