
Με κέρδη αρχίζουν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων ενισχύει την αισιοδοξία για τις αντοχές των επιχειρήσεων σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,3%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 7.788 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,66% στις 15.133 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,38% στις 7.022 μονάδες.
Το κλίμα
Σε μια ένδειξη ότι οι αναλυτές δεν ήταν προετοιμασμένοι για έναν πιο αισιόδοξο τόνο στις ευρωαγορές, ο δείκτης οικονομικής έκπληξης της Citi για την ευρωζώνη αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Οι πρόσφατες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αμβλυνθεί, οι βελτιωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, οι αναθεωρημένες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και η ξαφνική χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 τριών ετών στην Κίνα έχουν αυξήσει τις ελπίδες ότι η εταιρική ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο φοβόταν η αγορά πριν από λίγες εβδομάδες.
Οι προσδοκίες της αγοράς όμως είναι ήδη πολύ χαμηλές. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για τις εταιρείες του STOXX 600 προβλέπεται να έχουν αυξηθεί κατά 10,7% σε ετήσια βάση, το βραδύτερο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Αυτό είναι το μισό από το επίπεδο που αναμενόταν μόλις πριν από δύο μήνες. Εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας, η ανάπτυξη θα ήταν 4,5%. Τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4%, το ασθενέστερο από το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Παρακολουθώντας την Κίνα
Επίσης, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου τα αυξανόμενα κρούσματα Covid έχουν προκαλέσει ανησυχίες για περαιτέρω διαταραχή μετά την επαναλειτουργία της Νο 2 οικονομίας στον κόσμο. Οι μισθοί εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς η στενή αγορά εργασίας και η ισχυρή αύξηση των μισθών προσθέτουν πίεση στα περιθώρια κέρδους.


Latest News

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει σήμερα το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο