Σαφές μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει γρήγορα τα επιτόκια για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό που παραμένει υπερβολικά υψηλός, έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό τις πιο πρόσφατες κατευθύνσεις πολιτικής της τράπεζας.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά και ταυτόχρονα να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της.

«Με άλλα λόγια, θα παραμείνουμε στην πορεία που κινούμαστε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο που έχει τεθεί», πρόσθεσε.

Οι θέσεις του Δ.Σ.

Νωρίτερα, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Πέτερ Κάζιμιρ, τάχθηκε υπέρ των σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις επόμενες συνεδριάσεις, απορρίπτοντας τη θέση ότι υποχώρηση του πληθωρισμού θα δικαιολογούσε μικρότερες κινήσεις.

«Πρέπει να πραγματοποιήσουμε δύο ακόμη κινήσεις των 50 μονάδων βάσης (0,5%)», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιξης μέχρι το καλοκαίρι. «Η υποχώρηση του πληθωρισμού για δύο συνεχόμενους μήνες είναι θετική είδηση. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να επιβραδύνουμε τον ρυθμό των αυξήσεων», δήλωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι την ίδια θέση είχε εκφράσει χθες και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνότ, υποστηρίζοντας ότι η στιγμή για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων είναι «ακόμη μακριά».

Σε ξεχωριστή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Κνοτ  προχώρησε περαιτέρω και είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» αν η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της μέχρι το καλοκαίρι.

«Κάποια στιγμή, βέβαια, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές του πληθωρισμού θα γίνουν πιο ισορροπημένοι», είπε.

«Αυτή θα ήταν μια στιγμή κατά την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα κάτω  και να πάμε από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης, για παράδειγμα. Αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή