![Πακιστάν: Μεγάλη διακοπή ρεύματος λόγω νέας βλάβης στο δίκτυο σε 3 μήνες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/pakistan-diakopi1.jpg)
Μεγάλη βλάβη υπέστη το εθνικό δίκτυο του Πακιστάν τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες και υπογραμμίζοντας την αδυναμία των υποδομών της υπερχρεωμένης χώρας.
Ο υπουργός Ενέργειας Khurrum Dastagir δήλωσε στο Reuters ότι η διακοπή προκλήθηκε από μια μεγάλη αύξηση της τάσης στα νότια του δικτύου, η οποία επηρέασε ολόκληρο το δίκτυο.
Γκουτέρες: Ζητά σαρωτική αναθεώρηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος
Η παροχή ρεύματος στις περιοχές που επλήγησαν αποκαθίσταται εν μέρει από βορρά προς νότο, πρόσθεσε, σχεδόν έξι ώρες αφότου εργοστάσια, νοσοκομεία και σχολεία ανέφεραν διακοπές λειτουργίας. Το δίκτυο θα πρέπει να έχει λειτουργήσει πλήρως μέχρι τις 17:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδας), είπε ο Dastagir, προσθέτοντας: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε αποκατάσταση ακόμα και νωρίτερα».
Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν επίσης ώρες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση μετά την τελευταία μεγάλη διακοπή, που σημειώθηκε τον Οκτώβριο. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου απέδωσε αυτή τη διακοπή και τις συχνές διακοπές ρεύματος που ταλαιπωρούν τα 220 εκατομμύρια κατοίκων του Πακιστάν, στο πεπαλαιωμένο δίκτυο της χώρας.
«Υπάρχει μια υποκείμενη αδυναμία στο σύστημα», είπε στο Reuters αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, ενώ πρόσθεσε πως «και οι γραμμές μεταφοράς είναι πολύ μεγάλες και ανεπαρκείς».
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/pakistan-diakopi2-600x399.jpg)
Ζητούμενο η αναβάθμιση του δικτύου
Όπως και το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών υποδομών, έτσι και το ηλεκτρικό δίκτυο του Πακιστάν χρειάζεται άμεσα μια αναβάθμιση που η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.
Το Πακιστάν έχει αρκετή εγκατεστημένη ισχύ για να καλύψει τη ζήτηση, αλλά δεν διαθέτει πόρους για να λειτουργήσει τα εργοστάσιά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ ο τομέας ενέργειας έχει τόσα μεγάλα χρέη που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να επενδύσει σε υποδομές και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κίνα έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας του Πακιστάν ως μέρος ενός σχεδίου υποδομής 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πεκίνου “Belt and Road” για την ανάπτυξη χερσαίων και θαλάσσιων εμπορικών οδών στην Ασία και πέρα από αυτήν.
Η διακοπή επηρέασε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Πεσαβάρ, μια πόλη με περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι δεν είχαν πόσιμο νερό επειδή οι αντλίες τους λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πολλά νοσοκομεία δήλωσαν ότι είχαν στραφεί σε εφεδρικές γεννήτριες, αλλά οι διακοπές εξακολουθούν να υπάρχουν.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου