
Στα πρόθυρα της σύναψης μιας συμφωνίας «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα φέρεται να βρίσκεται η Ελλάδα, με τους Sunday Times να υποστηρίζουν ότι ο επαναπατρισμός των γλυπτών μπορεί να αρχίσει να πραγματοποιείται ακόμα και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο βρετανικό έντυπο ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την κυριότητα των αρχαιοτήτων ηλικίας 2.500 ετών παραμένουν αμετακίνητες, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης ως μίας από τις πιθανές λύσεις.
Μουσείο Ακρόπολης – Επιστροφή από την Ιταλία θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα
Όχι δάνειο ή ανταλλαγή
Οι Times υπενθυμίζουν ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε «δάνειο, ή εμπορική συμφωνία ή ανταλλαγή, επειδή οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, μια κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».
Για το ζήτημα αναμένεται νέος γύρος συνομιλιών, μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το ιστορικό
Θυμίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης, οι Times σημειώνουν ότι τα ηλικίας άνω των 2.500 ετών Γλυπτά του Παρθενώνα «μεταφέρθηκαν από την Αθήνα από τον λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα πούλησε στη βρετανική κυβέρνηση το 1816. Η νομιμότητα του εγχειρήματός του συζητείται για περισσότερα από 200 χρόνια. Η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την επιστροφή των Μαρμάρων στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τις εκκλήσεις για τον επαναπατρισμό τους να γίνονται όλο και πιο ισχυρές τις δεκαετίες που ακολούθησαν».
Σημειώνεται ότι πρόσφατη δημοσκόπηση, που επικαλείται το βρετανικό έντυπο, έδειξε ότι περίπου το 40% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, ενώ το 16% θέλει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Latest News

Ο Βασιλεύς των Βασιλέων: Το νέο βιβλικό animation κάνει ρεκόρ στο box office
Η απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία του ανεξάρτητου animation Βασιλεύς Των Βασιλέων δείχνει ότι η showbiz μπορεί να κερδίσει πολλά επενδύοντας σε προϊόντα θρησκευτικού χαρακτήρα -ειδικά σήμερα

Ο Μούσα και ένα «χρυσό» deal: «Υπογράφει συμβόλαιο για τρία χρόνια με 10.000.000»
Δημοσίευμα από το εξωτερικό κάνει λόγο για αποχώρηση του Μούσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και υπογραφή πλουσιοπάροχου συμβολαίου με τη Dubai BC

H «ηλεκτρική καρέκλα» του Γουόρχολ σε δημοπρασία – Ίσως αγγίξει τα 30 εκατ.
Ο πίνακας του Άντι Γουόρχολ προέρχεται από την πολύτιμη συλλογή των εκλιπόντων Βέλγων καλλιτεχνών Roger Matthys και Hilda Colle.

Τιτανικός: Στο σφυρί το βιολί από την ταινία που «βούλιαξε» τα ταμεία
Ακόμη ένα αντικείμενο από την ταινία-φαινόμενο του Τζέιμς Κάμερον, Τιτανικός, αναμένεται να σπάσει τη μπάνκα

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της Formula 1
Η Formula 1 της Liberty Media αναζητά 150 έως 180 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα

Οι Beatles ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη
Η επερχόμενη βιογραφική ταινία για τους Beatles αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό και επιβεβαιώνει τη διαχρονική τους γοητεία

Ούτε τον βασικό μισθό ο Κάρολ!
Από τα χρυσά συμβόλαια της Premier League στον βασικό μισθό της Γαλλίας: Η απίθανη πορεία του Άντι Κάρολ

Γιατί η Sotheby's κάνει δωρεάν αποτιμήσεις έργων τέχνης που ανήκουν σε αγγλικούς δήμους;
Μια επιστολή από το τμήμα Tax, Heritage and UK Museums του οίκου Sotheby's δημοπρασιών προσφέρθηκε να εκτιμήσει τα 5 κορυφαία έργα τους «χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις»

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της