Αν έδιναν ένα ευρώ κάθε φορά που το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα βαλλόταν από υποθέσεις ηθικής και διαφάνειας… Μια τέτοια υπόθεση έρχεται ξανά στο φως της δημοσιότητας και στο επίκεντρο αυτή τη φορά βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νάντχιμ Ζαχάουι.

Όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες, ο νυν πρόεδρος των Τόρις και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης Σούνακ, είχε εκκρεμότητες με την φορολογική υπηρεσία (HMRC) και μάλιστα κατά το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην παραιτηθείσα κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, κατά το διάστημα διαδοχής της, δηλαδή για δύο μήνες, την περίοδο μεταξύ 5 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου του 2022.

Πρόστιμο στον Σούνακ γιατί δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας – Πώς «αυτοκαρφώθηκε»

Όπως φαίνεται ο ίδιος προσπάθησε να αποφύγει την καταβολή φόρων, με αποτέλεσμα η υπηρεσία όχι μόνο να του ζητήσει τα οφειλόμενα, αλλά να του επιβάλει και πρόστιμο. Επισημαίνεται ότι το ζήτημα έχει πλέον τακτοποιηθεί από τον Ζαχάουι όμως παραμένει ανεπιβεβαίωτο το χρονικό της διευθέτησης, αλλά και το ακριβές ποσό το οποίο καταβλήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, το ποσό αυτό αγγίζει συνολικά τα 5 εκατομμύρια λίρες ενώ σύμφωνα με τον Guardian, η τελική διευθέτηση είναι 4,8 εκατομμύρια λίρες και από αυτό το ποσό,  το 30% είναι το πρόστιμο το οποίο του ζητήθηκε από την φορολογική υπηρεσία.

Η απόφαση να διαταχθεί ανεξάρτητη έρευνα

Η απόφαση του Νάντχιμ Ζαχάουι εδώ και ημέρες να μηδώσει παραπάνω λεπτομέρειες για το ζήτημα, ήταν και αυτή που πυροδότησε τις περισσότερες αντιδράσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών από χθες πίεζε τον Ρίσι Σούνακ να «ξεκαθαρίσει» τι γνώριζε ή δεν γνώριζε για την υπόθεση ενώ χαρακτήρισε τον κυβερνητικό ρόλο του Νάντχιμ Ζαχάουι «αβάσιμο».

Παράλληλα, αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές βρίσκονταν στο ίδιο μήκος κύματος. Ο πρώην αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Σερ Ίαν Ντούνκαν Σμιθ, αν και δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο Ζαχάουι είχε δόλο, τον προέτρεψε να αποκαλύψει «όλα τα δεδομένα». Η πίεση αυτή φαίνεται πως οδήγησε και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, στις 11:00 τοπική ώρα, σήμερα  Δευτέρα, να διατάξει έρευνα από τον ανεξάρτητο σύμβουλο για ζητήματα ηθικής για το φορολογικό ζήτημα του Ζαχάουι δηλώνοντας πως «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

Ο Ζαχάουι μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «απρόσεκτο και όχι εσκεμμένο λάθος». Σύμμαχοί του μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο ίδιος είχε δηλώσει το καλοκαίρι στην κυβερνητική επιτροπή ηθικής και ορθότητας, το φορολογικό ζήτημα σεβόμενος τις διαδικασίες διαφάνειας. Σύμφωνα με εκείνους, ο νυν πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος δεν αμφισβήτησε κανένα από τα αιτήματα του HMRC και πλήρωσε αβίαστα τα οφειλόμενα ποσά κατά τη διάρκεια που εκτελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών.

Λίγα λόγια για τον Νάντχιμ Ζαχάουι

Ο 56χρονος συντηρητικός βουλευτής ήρθε ως μετανάστης από το Ιράκ το 1970. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική συνίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων της χώρας, τηνYouGov. Να αναφερθεί μάλιστα ότι το φορολογικό ζήτημα αφορά αυτή του τη δραστηριότητα και συγκεκριμένα τη μεταβίβαση μετοχών προς τον πατέρα του.

Στην πολιτική σκηνή της χώρας βρίσκεται από το 2010 ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας διετέλεσε υπουργός για τα εμβόλια και αργότερα υπουργός Παιδείας. Υπουργός Οικονομικών έγινε για μόλις δυο μήνες το περασμένο καλοκαίρι και μετά από την παραίτηση του Ρίσι Σούνακ. Εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός άνευ χαροφυλακίου και ταυτόχρονα στη θέση του προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Νάντχιμ Ζαχάουι εκτιμάται ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ