Ξεκίνησε η διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για την ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.).

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων απέστειλε την πρόσκληση ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το πρώτο ελληνικού drone, ο «Αρχύτας»

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος

Ο στρατηγικός επενδυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.).

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και οι αεροδιαστημικοί – αεροναυπηγικοί οίκοι έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλησαν προσκλήσεις σε τουλάχιστον τέσσερις, πέντε εταιρείες του κλάδου της αεροναυπηγικής, προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ. Οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να εμφανίζουν κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ προβλέπει ότι θα χωριστεί σε δύο εταιρείες, η μία θα περιλαμβάνει τα πάγια και τις υποδομές και η άλλη την εμπορική εταιρεία, το 49% της οποίας θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Οι φάσεις

Σε δύο φάσεις αναμένεται να διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Στόχος της πρώτης φάσης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μέρη που πληρούν τα κριτήρια του Ελληνικού Δημοσίου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να συμμετάσχουν στο διεθνή διαγωνισμό.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, θα επιλεγούν ο επενδυτές που πληρούν τα κριτήρια για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση και να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΑΒ, ιδρύθηκε το 1975 και κύρια αποστολή της είναι η παροχή υπηρεσιών και προϊόντων για την υποστήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη χρήση του 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η ΕΑΒ εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,7 εκατ. ευρώ το 2020. Ο Κύκλος Εργασιών της χρήσης 2021 διαμορφώθηκε στα 74,8 εκατ. ευρώ έναντι 49,1 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 52,2%. Το Κόστος Πωληθέντων το 2021 ανήλθε στα 63,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 34,0%, έναντι 47,5 εκατ. ευρώ το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία