
Την αύξηση της επιδότησης, μέσω του Market pass, για οικογένειες με περισσότερα από 6 παιδιά εξετάζει η κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με το market pass και τις οικογένειες με πάνω από 6 παιδιά:
«Είναι ένα τεχνικό ζήτημα που έχει γίνει σφάλμα. Το έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, γιατί όπως σχεδιάστηκε το σύστημα φτάνει μέχρι τα 6 παιδιά και αν έχει πάνω από 6 παιδιά δεν έχεις μεγαλύτερη επιδότηση. Πρέπει να το δούμε».
Market Pass: Πώς θα πάρετε το voucher για φθηνότερα ψώνια [πίνακες]
Ερωτηθείς ο υπουργός, στον Real fm, για τις τιμές στα προϊόντα και τις καταγγελίες για μείωση της ποσότητας ενώ οι τιμές είναι ίδιες ή παραπάνω, απάντησε «για τις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα σε δύο εφημερίδες, την Αυγή και Τα ΝΕΑ, ήταν καταγγελίες από την Ένωση Καταναλωτών, διέταξα έλεγχο και τα αποτελέσματα θα τα παρουσιάσουμε την Τετάρτη στη συνέντευξη Τύπου, όπου έχω προσκαλέσει και τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών, τον κ. Ραυτόπουλο. Οι καταγγελίες δεν είναι αληθείς, δεν αποδείχθηκαν αληθινές ως προς τον έλεγχο. Όχι, ότι δεν υπάρχουν μειώσεις στις συσκευασίες, ασφαλώς και υπάρχουν και δεν απαγορεύεται κιόλας. Απαγορεύεται να ξεπεράσεις το περιθώριο κέρδους που έχει κλειδώσει στον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτές οι περιπτώσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα δύο χεριών. Το να μειώσει μια επιχείρηση το περιεχόμενο, αλλά η τιμή να είναι στο περιθώριο κέρδους, δεν είναι παράνομο».

Ο ίδιος συνέχισε: «Δεν έχουμε βάλει νόμο που να απαγορεύει την αλλαγή της συσκευασίας. Παράνομο θα ήταν αν η τιμή που πουλάς τη νέα συσκευασία, στη στάθμιση που κάνουμε, βγάζει μεγαλύτερο κέρδος. Εμείς το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους, το έχουμε βάλει σταθμισμένο, δηλαδή δεν είναι στη συσκευασία αλλά στο γραμμάριο, στο λίτρο. Άρα ασχέτως του όποιου τεχνάσματος βρει η εταιρεία να κάνει στη συσκευασία, για λόγους μάρκετινγκ να το πω απλά, εμείς ελέγχουμε σταθμισμένα, δεν μπορεί να μας ξεφύγει. Άρα δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει αν κάνει αυτό το πράγμα» πρόσθεσε.
«Ένα προϊόν που έχει αυξηθεί η τιμή του, δεν σημαίνει ότι υπάρχει αισχροκέρδεια αναγκαστικά. Παραδείγματος χάριν, ο τόνος έχει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του γιατί εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των αλιευμάτων παγκοσμίως. Στον έλεγχο αν δείξουν ότι η κονσέρβα έχει αυτή την τιμή από την εισαγωγή, είναι νόμιμο» περιέγραψε.
Ακόμη πρόσθεσε: «Ελέγχουμε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουμε βάλει πρόστιμα σε χονδρεμπορικές εταιρείες. Γιατί δεν ελέγχουμε μόνο την τιμή στο ράφι, ελέγχουμε τη διαφορά τιμής από τον παραγωγό. Υπάρχει η λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζετε: στο εμπόριο υπάρχει η τιμή της υπερχονδρικής, της χονδρικής και της λιανικής. Αυτό ισχύει σε όλα τα προϊόντα».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Οι έλεγχοι δεν γίνονται όπως παλιά, δεν χρειάζεται να έχεις στο δρόμο συνεργεία να πάνε σε ένα κατάστημα να δουν τα τιμολόγια. Έχουμε online σύστημα από την ΑΑΔΕ αυτόματο, όπου έχουμε όλες τις λιανικές τιμές όλων των προϊόντων. Όταν ένα προϊόν σε ένα σούπερ μάρκετ ανεβάσει την τιμή αδικαιολόγητα με τον αλγόριθμο που έχουμε φτιάξει κοκκινίζει στην οθόνη. Ο έλεγχος πάει σε αυτό το προϊόν στοχευμένα. Μια αλυσίδα δεν μπορεί να ξεφύγει, γιατί το παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ώρο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία