![Βρετανία: Υποχωρεί η στερλίνα – Βαριά τα σύννεφα της ύφεσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/sterling-768x515-1.jpg)
Η στερλίνα υποχώρησε την Τρίτη, υποαποδίδοντας έναντι όλων των άλλων σημαντικών νομισμάτων, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα εξασθένησε περαιτέρω τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο η Βρετανία να διολισθήσει σε ύφεση το 2023.
Η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών τον Ιανουάριο, όπως έδειξε η σύνθετη έρευνα S&P Global/CIPS Flash Purchasing Managers’ Index (PMI), με τις επιχειρήσεις να υποστηρίζουν ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται τα υψηλότερα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας, οι απεργίες και η αδύναμη καταναλωτική ζήτηση.
Βρετανία: Η ύφεση θα είναι χειρότερη από ό, τι αρχικά προβλεπόταν
«Πιθανή η ύφεση»
«Στην καλύτερη περίπτωση, η βρετανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη φέτος. Ρεαλιστικά είναι πιθανό να δούμε ύφεση κάποια στιγμή», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Monex Europe.
«Καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε την οικονομική πραγματικότητα να επελαύνει, θα οδηγηθούμε πιθανότατα σε υποαπόδοση της στερλίνας τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο Harvey.
Η στερλίνα είχε τη χειρότερη απόδοση στους G10, υποχωρώντας κατά 0,67% έναντι του δολαρίου στα 1,2293 δολάρια. Τη Δευτέρα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών στα 1,24475 δολάρια.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/britain-economy-600x400.jpg)
Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,67% έναντι της στερλίνας σε υψηλό μίας εβδομάδας στις 88,40 πένες, αφού τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ σηματοδότησαν μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο φοβούνται.
Η BoE και τα επιτόκια
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο για δέκατη συνεχή φορά στις 2 Φεβρουαρίου, με την αγορά να προσδιορίζει την αύξηση στις 50 μονάδες βάσης.
Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας δανείστηκε τον περασμένο μήνα περισσότερο από οποιονδήποτε Δεκέμβριο από τότε που άρχισαν οι μηνιαίες καταγραφές πριν από 30 χρόνια, αντανακλώντας το τεράστιο κόστος της ενεργειακής στήριξης και την εκτίναξη του κόστους των τοκοχρεολυσίων.
Στη Βρετανία επικρατεί «σκηνικό πολιτικής αναταραχής, ελλείψεων εργατικού δυναμικού, εργατικών κινητοποιήσεων, υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων και αδύναμων καταναλωτικών προοπτικών», δήλωσε ο Harvey της Monex.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κεφαλαιαγορά: Στο μικροσκόπιο των χρηματιστών το νομοσχέδιο Χατζηδάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
Πώς αξιολογούν στον ΟΤ αναλυτές το ν/σ για την Κεφαλαιαγορά – Οι «angel investors», οι ΑΕΕΑΠ και τα «φωτεινά» σημεία
Οι αναλυτές Νίκος Χρυσοχοϊδης και Σίμος Μαυρουδής αναλύουν στον ΟΤ τα σημεία του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά
![Wall Street: Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα – Άνοδος για Apple και Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/ot_wallstreet_market3-768x606-1-1-600x473.png)
Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Άνοδος για Apple και Coca Cola
Από τους δείκτηες της Wall Street Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε
![Χρυσός: Οι δασμοί οδηγούν το ράλι προς τα 3.000 δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_lires_agglias24-600x352.png)
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
![Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο εβδομάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/ot_USA_bonds_powell-600x352.png)
Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Ο Πάουελ είπε στην καθιερωμένη κατάθεση στη Γερουσία ότι η Fed δε βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια
![Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: «Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/agores-600x385.jpg)
«Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της UniCredit, η οποία χάνει πάνω από 3% - Άλμα 6% σημείωσε η Kering
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για τις 1.550 μονάδες – Βουτιά για τον Τιτάνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/11_02_ot_neoXA25-600x352.png)
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
![Wall Street: Ήπιες πιέσεις – Στηρίζει η Coca Cola](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/wall-street-and-broad-street-signs-2021-08-26-22-4-3-scaled-1-2048x1536-1-768x576-1-600x450.jpg)
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xrimat-768x510-1-600x398.jpg)
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων