
Περίπου το ένα τρίτο της αξίας των εισαγωγών σιτηρών της ΕΕ το 2021 προερχόταν αθροιστικά από την Ουκρανία (28,8% επί των συνολικών εισαγωγών, αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ) και τη Ρωσία (4,8% επί του συνόλου), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Η Ουκρανία αντιπροσώπευε επίσης ένα σχετικά υψηλό μερίδιο των εισαγωγών της ΕΕ σε ελαιούχους σπόρους και ελαιώδεις καρπούς (9,9%. αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ).
Ουκρανία: Μείωση 40% στη συγκομιδή σιτηρών το 2022 εξαιτίας της ρωσικής εισβολής
Συγκριτικά, η ΕΕ παρήγαγε δημητριακά αξίας 64,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 και ελαιούχους σπόρους και ελαιώδεις καρπούς αξίας 15,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, διατυπώθηκαν σοβαρές ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονταν κυρίως με τις ελλείψεις προϊόντων και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου, γεγονός που εμπόδισε την Ουκρανία να εξάγει αγροτικά προϊόντα και κυρίως σιτάρι και ηλιέλαιο. Τον Ιούλιο του 2022 επετεύχθη συμφωνία που επιτρέπει στα πλοία να μεταφέρουν γεωργικά αγαθά από λιμάνια της Ουκρανίας.

Το 2021, η Ουκρανία ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή εισαγωγών από την ΕΕ σε φυτικά και ζωικά έλαια και λίπη (14,5% της αξίας όλων των εισαγωγών της ΕΕ σε αυτήν την ομάδα προϊόντων) και σε φυτικά προϊόντα (6,0% των εισαγωγών της ΕΕ).
Από την άλλη, η Ρωσία ήταν μεταξύ των κύριων εξαγωγικών προορισμών για προϊόντα της κατηγορίας Τρόφιμα και Ποτά της ΕΕ (4,5% του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ σε αυτήν την ομάδα προϊόντων) και σε καλλιέργειες και αγροτικά προϊόντα (4,4% των εξαγωγών της ΕΕ).


Latest News

Citigroup: Υψηλά κέρδη από συναλλαγές στις μετοχές και στο σταθερό εισόδημα
Το τμήμα συναλλαγών της Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου