
Το έτος 1923 θεωρείται η μοιραία χρονιά της βραχύβιας Δημοκρατίας της Βαϊμάρης: οικονομική κρίση, υπερπληθωρισμός, πτώχευση του κράτους. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να τυπώνει συνεχώς νέο χρήμα οδήγησε σε έκρηξη του πληθωρισμού. Ένα μικρό γερμανικό ψωμάκι έφθασε να κοστίζει 25 δισεκατομμύρια μάρκα. Τη χρονιά αυτή δεν συνέβησαν ωστόσο μόνο καταστροφικά πράγματα στη Γερμανία, αλλά και γαστριμαργικά.
«Το 1923 άνοιξε το πρώτο κινέζικο εστιατόριο στο Βερολίνο στην οδό Καντ 130β», αναφέρεται σε έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αγωγής του Πολίτη για τη γερμανική πρωτεύουσα. «Επικεφαλής του ήταν ο πρώην μάγειρας της κινέζικης διπλωματικής αποστολής και ονομαζόταν «Τιεντσίν», το πρώην όνομα της σημερινής βορειοκινεζικής πόλης και περιφέρειας Τιαντζίν.
Γερμανία: Διαμαρτύρονται οι αγρότες βιολογικών προϊόντων
Σύμφωνα με το κείμενο, οι πρώτοι Κινέζοι ήρθαν στο Βερολίνο στις αρχές του 20ού αιώνα για να σπουδάσουν, για παράδειγμα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Σαρλότενμπουργκ. Εκείνη την εποχή η κινεζική πρεσβεία βρισκόταν στο κοντινό Κουρφίρστενταμ. Στη δεκαετία του 1920 ο κινεζικός φοιτητικός σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1902, είχε τα γραφεία του στην οδό Καντ 118.
Εξωτική κουζίνα στη δεκαετία του ΄20
«Στην δεκαετία του ΄20 ένα εστιατόριο με μη ευρωπαϊκή κουζίνα ήταν εντελώς ασυνήθιστο», λέει ο ιστορικός Λαρς Αμέντα, ο οποίος μελετά εδώ και δεκαετίες την κινεζική μεταναστευτική ιστορία. «Το «Τιεντσίν» ήταν ίσως το πρώτο κινέζικο εστιατόριο στη Γερμανία που απευθυνόταν και στον γερμανικό πληθυσμό, όπως ήταν για παράδειγμα νέοι διανοούμενοι και μποέμ».
Δεν αποκλείεται το πρώτο κινέζικο εστιατόριο να δημιουργήθηκε κάποια χρόνια νωρίτερα στο Αμβούργο, όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία. «Ήδη το 1920 οι τοπικές αστυνομικές αρχές παρατήρησαν ότι στην περιοχή Σαν Πάουλι Κινέζοι που έρχονταν από αγγλικά λιμάνια άνοιγαν μικρά εστιατόρια και καταστήματα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες ναυτικών από την τότε βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ. Υπάρχει μια σχετική διαφήμιση σε έναν οδηγό του Αμβούργου από το 1921», λέει ο γερμανός ιστορικός, στην οποία αναφέρεται: «Πεκίνο: Εστιατόριο Τσοπ Σουί – το πρώτο και μοναδικό κινέζικο εστιατόριο στη Γερμανία – μουσική τζαζ». Λέγεται ότι το εστιατόριο βρισκόταν στο κέντρο, στην οδό Φουλεντβίτε 27: «Είναι εντυπωσιακό ωστόσο ότι δεν υπάρχουν άλλες αναφορές. Ίσως δεν άνοιξε ποτέ ή έκλεισε πολύ γρήγορα», προσθέτει ο Λαρς Αμέντα.
Παραγγελία με νούμερα, πλαστικοποιημένα μενού
Τα πρώτα κινέζικα εστιατόρια του Αμβούργου δεν απευθύνονταν σε Γερμανούς, αλλά αποκλειστικά σε κινεζικά πληρώματα ατμόπλοιων. Υπήρχαν επίσης κινεζικοί χώροι ψυχαγωγίας με χορό και χορεύτριες. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα κινέζικα εστιατόρια έχασαν σε κάποιο βαθμό τον εξωτικό τους χαρακτήρα και θεωρούνταν ένδειξη κοσμοπολιτισμού στην μεταπολεμική, δημοκρατική πια Γερμανία.
Σήμερα τα κινέζικα εστιατόρια καταλαμβάνουν την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των Γερμανών μετά τα ιταλικά και τα ελληνικά εστιατόρια, όπως δείχνει αντιπροσωπευτική έρευνα του ινστιτούτου Yougov. Ακόμα όμως και το 2023 τα κλισέ για τα κινέζικα εστιατόρια στη Γερμανία παραμένουν ζωντανά: Οι παραγγελίες γίνονται βάσει του αριθμού του γεύματος («το νούμερο 43, παρακαλώ») και οι κατάλογοι είναι πλαστικοποιημένοι. Ακόμα κι αν στα προσφερόμενα γεύματα δεν περιλαμβάνεται πάντα η Πάπια Πεκίνου, οι πελάτες θα βρουν σχεδόν πάντα χοιρινό, βοδινό, πάπια, κοτόπουλο με γλυκόξινη σως ή τηγανητά νουντλς με κρέας.
Στη Γερμανία υπάρχουν πλέον αναρίθμητα κινέζικα εστιατόρια. Στο Αμβούργο, το «Dim sum Haus» υπάρχει από το 1964 στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Οι ιδιοκτήτες του ισχυρίζονται ότι είναι το «παλαιότερο κινέζικο εστιατόριο» της πόλης. Στο Μόναχο, υπήρχε το «Χονγκ Κονγκ» στη συνοικία Σβάμπινγκ για 65 χρόνια μέχρι το 2018. Και στο Βερολίνο υπάρχει από το 1969 το «Lon Men», το οποίο χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες του το «παλαιότερο κινέζικο εστιατόριο» στη συνοικία Σένεμπεργκ.
Γκρέγκορ Τολ, dpa
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: DW


Latest News

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.