Επικαλούμενο την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών για το όριο του χρέους, το Πεκίνο πέρασε στην αντεπίθεση, «απαντώντας» στις κατηγορίες της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, για τον τρόπου που χειρίζεται η Κίνα το χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η κριτική ήρθε από την κινεζική πρεσβεία στη Λουσάκα της Ζάμπια τη Δευτέρα, η οποία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το «καταστροφικό πρόβλημα χρέους» και τις κατηγόρησε ότι «σαμποτάρει» τις προσπάθειες άλλων εθνών για την επίλυση προβλημάτων χρέους.

Σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο όριο δανεισμού της, η πρεσβεία είπε ότι «η μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ στα ζητήματα χρέους εκτός της χώρας τους είναι να ενεργούν σε υπεύθυνες νομισματικές πολιτικές με το δικό της πρόβλημα χρέους και να σταματήσει να σαμποτάρει τις ενεργές προσπάθειες άλλων κυρίαρχων χωρών να λύσουν τα ζητήματα χρέους τους».

Χωρίς πυξίδα στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας – Πώς καταρρέουν τα mega-projects

Νέα ένταση;

Οι αλληλοκατηγορίες έρχονται σε αντίθεση με την πρόσφατη χαλάρωση της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο εδώ και χρόνια. Ακολουθούν επίσης τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα η Γέλεν και ο κινέζος ομόλογός της Liu He, οι οποίες και οι δύο πλευρές είπαν ότι ήταν εποικοδομητικές και θετικές.

Η Κίνα κατέχει περίπου 870 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον Νοέμβριο, από περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2013. Το απόθεμα της Κίνας – το μεγαλύτερο πίσω από αυτό της Ιαπωνίας – υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010.

Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος πιστωτής παγκοσμίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη κρίση χρέους. Η Ομάδα των 20 εθνών έχει δημιουργήσει ένα αποκαλούμενο Κοινό Πλαίσιο που φέρνει τη Λέσχη του Παρισιού των παραδοσιακών πλούσιων χωρών-οφειλετών μαζί με την Κίνα για να προσπαθήσουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη των χωρών χαμηλού εισοδήματος κατά περίπτωση.

Επιβάρυνση χρέους

Η Κίνα έχει δεχθεί κριτική για τους χειρισμούς της σε μια παγκόσμια προσπάθεια μείωσης του χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες, με τη Γέλεν να λέει πολλές φορές ότι το Πεκίνο έχει γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο.

Επανέλαβε την έκκληση  τη Δευτέρα στη Ζάμπια, η οποία έγινε ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής της Αφρικής στην εποχή της πανδημίας το 2020, και από τότε αγωνίζεται να ανανεώσει το εξωτερικό χρέος που ξεπέρασε τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το ένα τρίτο του οποίου βρίσκεται σε κινεζικά χέρια.

«Αν υποθέσουμε ότι οι δηλώσεις της υπουργού Γέλεν για το χρέος ήταν σωστές, η καλύτερη προοπτική για τα ζητήματα χρέους εκτός των ΗΠΑ θα ήταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να λύσει το πρόβλημα του εσωτερικού χρέους των ΗΠΑ, δεδομένου του πόσο καλά γνωρίζει τα γεγονότα και τις ικανότητες διαχείρισης», ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στη Λουσάκα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ