![Περσικός Κόλπος: Η υποτονική ζήτηση πετρελαίου οδηγεί 6 χώρες σε ύφεση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/riyadh-g5eeb5d120_1920.jpg)
Οι οικονομίες των χωρών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) θα αναπτυχθούν φέτος στο ήμισυ του ρυθμού που είχαν στο 2022, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο πλήττονται λόγω της αναμενόμενης ήπιας παγκόσμιας ύφεσης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου, ένας σημαντικός μοχλός για τις οικονομίες του Περσικού Κόλπου, υποχώρησαν περισσότερο από το ένα τρίτο από τα υψηλά του περασμένου έτους και αναμένεται ότι θα παραμείνουν υπό πίεση φέτος λόγω των φόβων για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει τη ζήτηση.
Μέση Ανατολή: Οι τεράστιες δεξαμενές κεφαλαίων προσελκύουν επενδυτές από όλο τον κόσμο
Η συνολική ανάπτυξη στις έξι οικονομίες του GCC προβλεπόταν κατά μέσο όρο σε 3,3% και 2,8% φέτος και το 2024 αντίστοιχα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 9-23 Ιανουαρίου, όταν η προηγούμενη δημοσκόπηση είχε δώσει αντίστοιχα ποσοστά 4,2% και 3,3%.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/qatar-2-600x398.jpg)
Photo
Επιφυλακτικές προοπτικές για το 2023
«Οι προοπτικές για το 2023 είναι πιο επιφυλακτικές δεδομένου του ασθενέστερου εξωτερικού περιβάλλοντος, αν και το GCC θα συνεχίσει πιθανότατα να υπερέχει έναντι πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών όσον αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ», σύμφωνα με την Khatija Haque, επικεφαλής έρευνας και επικεφαλής οικονομολόγο της Emirates NBD.
«Ενώ η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, οι συνεχιζόμενες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην περιοχή αναμένεται να δουν τον κλάδο να συμβάλλει θετικά στο συνολικό ΑΕΠ και πάλι το 2023».
Το πετρέλαιο Brent αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο στα 89,37 δολάρια το βαρέλι το 2023, σχεδόν 4,6% χαμηλότερα από τα 93,65 δολάρια σε έρευνα του Νοεμβρίου και χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 99 δολαρίων ανά βαρέλι που παρατηρήθηκε πέρυσι, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του Reuters.
Οι εκτιμήσεις ανά χώρα
Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, προβλεπόταν να σημειώσει ανάπτυξη 3,4% φέτος και 3,1% το 2024, ξεπερνώντας ελαφρώς τις επιδόσεις της περιοχής συνολικά. Η σαουδαραβική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ 8,8%, το 2022.
Η ανάπτυξη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αναμενόταν στο 3,3% φέτος, από 6,4% πέρυσι. Σε Κατάρ, Ομάν και Μπαχρέιν αναμενόταν ανάπτυξη 2,4% – 2,7% για το 2023, ενώ στο Κουβέιτ 1,7%.
Οι αναλυτές προβλέπουν πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών για τις κύριες οικονομίες του Κόλπου, με βάση τις σχετικά υψηλές τιμές του πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Κουβέιτ προβλέπεται να σημειώσουν διψήφια αύξηση πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023, ενώ σε Ομάν και Μπαχρέιν εκτιμάτια ότι θα είναι μονοψήφια η αύξηση.
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι μέτριες, αλλά διαφέρουν, με τον χαμηλότερο να προβλέπεται στο Ομάν (1,9%) και τον υψηλότερο στα Αραβικά Εμιράτα (3,1%).
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
![Βραζιλία: Διαψεύδονται οι φήμες για επιβολή φόρου στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/HADDAH-FERNANDO-22_BRZ.jpg)
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
![Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-09T093133Z_1921782028_RC2WQCA1BVCO_RTRMADP_5_RUSSIA-USA-TRUMP-PUTIN-600x400.jpg)
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
![Ινδία: Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_india_defence2-600x352.png)
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά