Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με τίτλο «Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν». Το συνέδριο αποτελεί μια δράση του Smart Attica ΕDIH και συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του ΟΠΑ και το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, τη Bayer, το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, την Endeavor Greece, το Metavallon, και το Uni.Fund. Φέτος, το συνέδριο περιελάμβανε πέρα από τα 17 συνολικά θεματικά panels και 14 παράλληλα workshops.
Πραγματοποιήθηκε δια ζώσης όπου είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν η πλειονότητα των φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων και των δομών που υποστηρίζουν το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ελλάδα, με σκοπό οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τόσο την προσφορά του κάθε οργανισμού όσο και τη δράση του.
Το ελληνικό «θαύμα» των εξαγωγών: άμεση ανάγκη η ενίσχυση της καινοτομίας
Την έναρξη του συνεδρίου, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, πραγματοποίησε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος ανέφερε ότι το συνέδριο «Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν» αποτελεί πλέον θεσμό για τη χώρα, έναν θεσμό που φέρνει κοντά όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Τόνισε επίσης, ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπηρετεί -εδώ και χρόνια- με ουσιαστικές δράσεις τους τρεις αυτούς χώρους, οι οποίοι μπορούν, και χρειάζεται, να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας.
Επιπλέον, χαιρετισμό την πρώτη ημέρα απηύθυνε ο βουλευτής Επικρατείας, πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, καθηγητής ΟΠΑ, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναπτύξει το ΟΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, υπογραμμίζοντας ότι «η στήριξη της καινοτομίας αποτέλεσε στρατηγική προτεραιότητα για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».
Την πρώτη ημέρα αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν στα δίκτυα μεταφοράς τεχνολογίας, τις δομές υποστήριξης καινοτομίας, τις πρωτοβουλίες υποστήριξης, τους διαγωνισμούς καινοτομίας, τις χρηματοδοτήσεις, τις επενδύσεις και τα Seed Stage Fund, τα Funds του Growth, τη καινοτομία σε κάθετους τομείς και τα Digital Innovation Hubs.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την επιστημονική υπεύθυνη του ACEin και Partner στο Uni.Fund, Καθ. Κατερίνα Πραματάρη, τον επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας του προγράμματος, NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, Δρ. Σπύρο Αρσένη, τον ακαδημαϊκό σύμβουλο του Κέντρου Αρχιμήδης, Νίκο Μυλωνά, τον partner της Metavallon, Γιώργο Μούσμουλα, την διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Bayer Ελλάς, Σόνια Μουσαβερέ, τον managing director της Endeavor Greece, Παναγιώτη Καραμπίνη, τον επικεφαλής Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Onassis Group, Πρόδρομο Τσιαβό και τέλος την πρόεδρο Επιτροπής Έρευνας από το Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, Λίτσα Παναγιωτοπούλου.
Τη δεύτερη ημέρα έγινε παρουσίαση των δράσεων των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας καθώς επίσης και των διεθνών και τεχνολογικών διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της Ελλάδας. Η θεματολογία επεκτάθηκε ωστόσο και στις πρωτοβουλίες στήριξης, στους θεσμικούς φορείς που στηρίζουν το οικοσύστημα της καινοτομίας στην Ελλάδα και έκλεισε με μια ειδική αναφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων Πρυτάνεις και μέλη των Διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, μέλη της ευρύτερης ελληνικής πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Η διοργάνωση του Συνεδρίου με τίτλο: «Η καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν 4.0» ανέδειξε το σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που δημιουργεί η σύμπραξη των οργανισμών και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στη χώρα μας. Η οργανωτική επιτροπή ανανέωσε το ραντεβού της για την επόμενη χρονιά.
Latest News
Ποια είναι η εκλεκτή του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
Αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της στη Φλόριντα το 2019, η κυρία Μπόντι, 59 ετών, πρώην εισαγγελέας, εντάχθηκε στην ομάδα συνηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ
Ισχυροί άνεμοι και βροχές την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα μας αναγκάσει να βρούμε τα μπουφάν μας – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ
Οι «φουρτούνες» του Μητσοτάκη, ο καημός της Moody’s, το «τυράκι» στα νησιά, η αεικίνητη Σδούκου, υψηλές πτήσεις Τιτάνα, φως στο τούνελ για τις ΑΕΕΑΠ
«Φουρτουνιασμένος» ο Μητσοτάκης
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης