Ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, τα αντιβηχικά σιρόπια των οποίων φέρονται να ευθύνονται για τον θάνατο περισσότερων από 300 παιδιών σε τρεις χώρες, εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όπως δήλωσε στο Reuters πρόσωπο.
Επικαλούμενος «απαράδεκτα επίπεδα» τοξινών στα σκευάσματα που συνδέονται με τους θανάτους παιδιών, ο ΠΟΥ ζητεί περισσότερες πληροφορίες για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία για την παραγωγή τους, όπως και για το αν οι εταιρείες αγόρασαν τις πρώτες ύλες αυτές από τους ίδιους παρόχους.
Οι πρώτες αναφορές
Τον Ιούλιο του 2022 αναφέρθηκαν για πρώτη φορά θάνατοι παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια στη Γκάμπια, ενώ στη συνέχεια αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν στην Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν. Ο ΠΟΥ έχει επισημάνει ότι οι θάνατοι συνδέονται με τη χορήγηση στα παιδιά σιροπιών για το βήχα, τα οποία περιείχαν επικίνδυνες ουσίες: διαιθυλενογλυκόλη ή αιθυλενογλυκόλη.
Η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως αντιψυκτικά και σε υγρά για τα φρένα και για άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως και ως μια πιο φθηνή εναλλακτική για τη γλυκερίνη σε κάποια φαρμακευτικά προϊόντα. Σε μεγάλες ποσότητες η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.
Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία, οι οποίες παρασκευάζουν τα σιρόπια αυτά.
«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς να μην δούμε άλλους θανάτους παιδιών από κάτι που μπορούμε εύκολα να προλάβουμε», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.
Δειευρύνεται η έρευνα
Τη Δευτέρα ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι διεύρυνε την έρευνά του σε τέσσερις χώρες όπου ενδέχεται να έχουν πωληθεί τα ίδια σιρόπια: την Καμπότζη, τις Φιλιππίνες, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Σενεγάλη. Επίσης ζήτησε από άλλες κυβερνήσεις και την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία να ξεκινήσουν επείγουσες έρευνες για να εντοπίσουν ύποπτα σκευάσματα, αλλά και να αυστηροποιήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για την παρασκευή φαρμάκων.
Οι πρώτες προειδοποιήσεις
Ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για τα σιρόπια για το βήχα που παρασκευάζουν δύο ινδικές εταιρείες, η Maiden Pharmaceuticals Ltd και η Marion Biotech τον Οκτώβριο του 2022 και νωρίτερα αυτό τον μήνα. Επεσήμανε ότι τα σιρόπια αυτά συνδέονται με θανάτους παιδιών στη Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν.
Παράλληλα ο ΠΟΥ εξέδωσε προειδοποίηση τον Οκτώβριο για σιρόπια κατά του βήχα που παρασκευάζουν τέσσερις ινδονησιακές εταιρείες και πωλούνται μόνο στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman