Ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, τα αντιβηχικά σιρόπια των οποίων φέρονται να ευθύνονται για τον θάνατο περισσότερων από 300 παιδιών σε τρεις χώρες, εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όπως δήλωσε στο Reuters πρόσωπο.

Επικαλούμενος «απαράδεκτα επίπεδα» τοξινών στα σκευάσματα που συνδέονται με τους θανάτους παιδιών, ο ΠΟΥ ζητεί περισσότερες πληροφορίες για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία για την παραγωγή τους, όπως και για το αν οι εταιρείες αγόρασαν τις πρώτες ύλες αυτές από τους ίδιους παρόχους.

Οι πρώτες αναφορές

Τον Ιούλιο του 2022 αναφέρθηκαν για πρώτη φορά θάνατοι παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια στη Γκάμπια, ενώ στη συνέχεια αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν στην Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν. Ο ΠΟΥ έχει επισημάνει ότι οι θάνατοι συνδέονται με τη χορήγηση στα παιδιά σιροπιών για το βήχα, τα οποία περιείχαν επικίνδυνες ουσίες: διαιθυλενογλυκόλη ή αιθυλενογλυκόλη.

Η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως αντιψυκτικά και σε υγρά για τα φρένα και για άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως και ως μια πιο φθηνή εναλλακτική για τη γλυκερίνη σε κάποια φαρμακευτικά προϊόντα. Σε μεγάλες ποσότητες η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει έξι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ινδία και την Ινδονησία, οι οποίες παρασκευάζουν τα σιρόπια αυτά.

«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για εμάς να μην δούμε άλλους θανάτους παιδιών από κάτι που μπορούμε εύκολα να προλάβουμε», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις εκπρόσωπος του ΠΟΥ, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Δειευρύνεται η έρευνα

Τη Δευτέρα ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι διεύρυνε την έρευνά του σε τέσσερις χώρες όπου ενδέχεται να έχουν πωληθεί τα ίδια σιρόπια: την Καμπότζη, τις Φιλιππίνες, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Σενεγάλη. Επίσης ζήτησε από άλλες κυβερνήσεις και την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία να ξεκινήσουν επείγουσες έρευνες για να εντοπίσουν ύποπτα σκευάσματα, αλλά και να αυστηροποιήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για την παρασκευή φαρμάκων.

Οι πρώτες προειδοποιήσεις

Ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για τα σιρόπια για το βήχα που παρασκευάζουν δύο ινδικές εταιρείες, η Maiden Pharmaceuticals Ltd και η Marion Biotech τον Οκτώβριο του 2022 και νωρίτερα αυτό τον μήνα. Επεσήμανε ότι τα σιρόπια αυτά συνδέονται με θανάτους παιδιών στη Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα ο ΠΟΥ εξέδωσε προειδοποίηση τον Οκτώβριο για σιρόπια κατά του βήχα που παρασκευάζουν τέσσερις ινδονησιακές εταιρείες και πωλούνται μόνο στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον