Η Γερμανία έλαβε πλέον το επίσημο αίτημα της Πολωνίας για επανεξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, καθώς η Βαρσοβία εντείνει την πίεση στο Βερολίνο να δώσει την έγκρισή της.

Η Ουκρανία επιθυμεί το γερμανικής κατασκευής Leopard 2, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα δυτικά άρματα μάχης, για διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβει εδάφη της.

Η Γερμανία, της οποίας η έγκριση απαιτείται για τις επανεξαγωγές του Leopard, εμφανίζεται επιφυλακτική για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούμενη μήπως μια τέτοια απόφαση παρακινήσει τη Μόσχα να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

«Τα Leopard 2 μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες»

«Οι Γερμανοί έχουν ήδη λάβει το αίτημά μας για άδεια μεταφοράς αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Mariusz Blaszczak.

«Καλώ επίσης τη γερμανική πλευρά να συμμετάσχει στον συνασπισμό των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard 2», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο κοινός μας σκοπός, γιατί διακυβεύεται η ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης!»

Το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να δράσει γρήγορα εάν υπάρξει συναίνεση μεταξύ αυτών των συμμάχων.

Την Κυριακή, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είχε δηλώσει ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο στην Πολωνία αν επέλεγε να καταθέσει επίσημο αίτημα και τη Δευτέρα, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η Γερμανία δεν εμποδίζει την εξαγωγή των τανκς.

Tα Leopard

Το γερμανικής κατασκευής Leopard 2 είναι ένα άρμα μάχης τρίτης γενιάς που αναπτύχθηκε αρχικά από την Krauss-Maffei τη δεκαετία του 1970 για τον δυτικογερμανικό στρατό. Το εν λόγω τανκ, που τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1979 διαδεχόμενο το προηγούμενο Leopard 1, αποτελεί το βασικό άρμα μάχης των ευρωπαϊκών στρατών (και όχι μόνο), καθώς διάφορες εκδόσεις του έχουν διατεθεί σε συνολικά 13 ευρωπαϊκές χώρες (πέραν της Γερμανίας), αλλά και στον Καναδά, τη Χιλή, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη. Η Ελλάδα μόνη της διαθέτει 183 Leopard 2A4 και 170 Leopard 2A6 HEL.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι θεωρεί ότι τα εν λόγω τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον συσχετισμό στο πεδίο της μάχης υπέρ της, επιτρέποντας στο Κίεβο όχι μόνο να αμυνθεί αποτελεσματικά, αλλά και να καταλάβει την Κριμαία την οποία η Ρωσία έχει προσαρτήσει από το 2014. «Ο στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας», δήλωσε την Πέμπτη ο Ζελένσκι. «Η Κριμαία είναι η γη μας, το έδαφός μας, η θάλασσά μας και τα βουνά μας. Δώστε μας τα όπλα σας και θα πάρουμε τα εδάφη μας πίσω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα