
Στο 7,5% είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Η δημοσκόπηση της Pulse διενεργήθηκε το διάστημα 19 – 23 Ιανουαρίου 2023, σε πανελλαδικό δείγμα 1.205 ατόμων, που σημαίνει πως έχουν ληφθεί υπόψιν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και ανακοινώσεις στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα με 33,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26%.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4%, ενώ το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει ποσοστό 2,5% και μένει εκτός Βουλής.
Με πέντε κόμματα η νέα Βουλή
Ένα στοιχείο της έρευνας που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι μόνο πέντε κόμματα καλύπτουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή, ενόψει της πρώτης, κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είναι τα πέντε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστά άνω του 3%, ενώ στο όριο βρίσκεται το ΜέΡΑ25 με 2,5%.
Δεύτερη ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη
Στο ερώτημα «σε ποιον θα προτιμούσατε να δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 39% στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 32% απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα.
Το 22% απάντησε σε «κανέναν από τους δύο».
Πιο «κεντρώος» ο Μητσοτάκης
Στο ερώτημα ποιος εκφράζει καλύτερα τον χώρο του κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί την κούρσα με 29%, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 22%, ο Νίκος Ανδρουλάκης το 16%, ενώ «κανένας από τους τρεις» απάντησε το 25% – μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή, από αυτά που συγκεντρώνει καθένας από τους δύο βασικούς διεκδικητές του κεντρώου χώρου, Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, το 38% των ερωτηθέντων κρίνει ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα.
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας;
Όσον αφορά στις προτιμήσεις των πολιτών για αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας, τα ποσοστά παραμένουν μοιρασμένα. Ωστόσο, η ΝΔ δείχνει να έχει το προβάδισμα στις προτιμήσεις, σε όλα τα πιθανά σενάρια.
Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πολιτών τόσο για αυτοδύναμη κυβέρνηση (σε ποσοστό 31%), όσο και για κυβέρνηση συνεργασίας με 11% (συνολικά, 42%).
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται και στις δύο κατηγορίες, με ποσοστά 12% και 18% αντίστοιχα (συνολικά, 30%).


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση