Μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες γόνιμης επενδυτικά συνύπαρξης στην Ελλάδα ο όμιλος Κοπελούζου και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αποφάσισαν να λύσουν την εταιρική τους σχέση.
Η θυγατρική Gazprom Export αποχωρεί από την εταιρεία φυσικού αερίου του ελληνικού ομίλου Προμηθέας Gas και το μερίδιο της 50% περνά σε αυτόν.
Υδρογονάνθρακες: Όχι Μητσοτάκη σε νέο γύρο παραχωρήσεων
Την είδηση του τέλους της πολυετούς σχέσης Κοπελούζου – Gazprom επιβεβαιώνουν στον ΟΤ πηγές της ελληνικής εταιρείας αποδίδοντάς το σε λειτουργικούς λόγους του ελληνικού ομίλου.
Οι λόγοι
Επί της ουσίας, όπως αναφέρουν άλλοι παράγοντες της αγοράς, το διαζύγιο ήταν προδιαγεγραμμένο. Και όπως σημειώνουν πολύ πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές, όταν πλέον ο όμιλος Κοπελούζου έμπαινε ενεργά στην ανάπτυξη των FSRUs ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Επενδυτικά σχέδια τα οποία τύγχαναν και τυγχάνουν της θερμής υποστήριξης των ΗΠΑ.
Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν η αφορμή για τη λύση της εταιρικής σχέσης ανάμεσα στον όμιλο Κοπελούζου και την Gazprom. Και πριν από τον πόλεμο ο ελληνικός όμιλος είχε φροντίσει να μειώσει έως και να μηδενίσει σταδιακά την έκθεση του σε επενδύσεις στη Ρωσία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, λένε πληροφορίες του ΟΤ, ουσιαστικά επιτάχυνε το προδιαγεγραμμένο διαζύγιο των δύο πλευρών με τον ελληνικό όμιλο να έχει ήδη εδώ και χρόνια αναμορφώσει τον προσανατολισμό και τη στρατηγική των επενδύσεων και των νέων εταιρικών συμμαχιών.
Το ρωσικό αέριο
Ο όμιλος Κοπελούζου, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία –μέσω της Προμηθέας Gas– που έφερε το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ελλάδα.
Οι ποσότητες του, όπως αναφέρουν πηγές στον ΟΤ, θα συνεχίσουν να ρέουν ανάλογα και με τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Η συμβατική σχέση προμήθειας Κοπελούζου – Gazprom θα παραμείνει ενεργή έως τη λήξη της, το 2027.
Η Προμηθέας Gas έφερνε ετησίως 1 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το ρωσικό όμιλο και σταδιακά αυτές υποχώρησαν στα 500.000 κυβικά μέτρα. Τα 400.000 κυβικά μέτρα μετά από συμφωνία της ελληνικής εταιρείας, του ρωσικού ομίλου και της ΔΕΗ θα τα προμηθεύεται απευθείας η τελευταία από τη Gazprom.
Απομένει μία ποσότητα της τάξης των 100.000 κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου στη διάθεση της Προμηθέας Gas.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ