Τη δυνατότητα επανεπένδυσης μέρους των εσόδων του από ιδιωτικοποιήσεις θα εξετάσει το Υπερταμείο. Έχοντας ενεργοποιήσει τον επενδυτικό του ρόλο μέσα στο 2022, το Υπερταμείο εξελίσσεται με σταθερά βήματα σε δημόσια επενδυτικό ταμείο, προκειμένου να δημιουργήσει αξία και ευημερία επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητά σύμβουλο που θα αξιολογήσει και θα κάνει μελέτη σκοπιμότητας για τη βελτίωση των επενδυτικών του δυνατοτήτων, με στόχο να αυξηθεί ο αντίκτυπος του Υπερταμείου στην ελληνική οικονομία.

Όπως φάνηκε, εξάλλου, από την έρευνα για τα επίπεδα γνώσης του Υπερταμείου για το 2022, ως βασική προσδοκία των πολιτών αναδείχθηκαν οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία με ποσοστό 32% και ακολουθεί η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος με 26%.

«Πόλος προσέλκυσης επενδύσεων οι εταιρείες του Υπερταμείου»

Αξιολόγηση

Βασικό αντικείμενο του έργου του συμβούλου, σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, θα είναι η αξιολόγηση σε όρους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς της υπόθεσης μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις να κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, που θα πραγματοποιηθούν μέσω του Υπερταμείου. Η μελέτη θα «ζυγίσει» και θα πρέπει να αποτυπώσει με σαφήνεια το αποτέλεσμα που θα έχει η επανεπένδυση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Σήμερα, τα κεφάλαια αυτά πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Για να κατευθυνθεί μέρος αυτών των κεφαλαίων σε επενδυτικές δραστηριότητες, θα πρέπει να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος τόσο στο δημόσιο ταμείο, πχ. στον προϋπολογισμό, όσο και στο Υπερταμείο. Επιπλέον, δεδομένου ότι αποστολή του Υπερταμείου είναι να επενδύσει σε δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν αξία μακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την κοινωνία, θα πρέπει να αναλυθούν διάφορα σενάρια κατανομής αυτών των κεφαλαίων, αλλά και των ωφελειών που μπορούν να «επιστρέψουν» στην εθνική οικονομία.

Επενδύσεις

Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Πλάνου 2022-2024, το Υπερταμείο στοχεύει στην αύξηση κατά 15% της αξίας της δημόσιας περιουσίας και στη βελτίωση κατά 60% της απόδοσης μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο. Η πρώτη φουρνιά άμεσων επενδύσεων θα φτάσει στα 50 εκατ. ευρώ ως το 2024, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί προσεκτικά το επενδυτικό προφίλ του ως Sovereign Wealth Fund.

Τα επενδυμένα κεφάλαια θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την απομείωση του δημοσίου χρέους και νέες άμεσες επενδύσεις.

Διεθνείς συμμαχίες

Παράλληλα, η Διοίκηση του Υπερταμείου ξεκίνησε να χτίζει ένα δίκτυο διεθνών συμμαχιών, με αντίστοιχα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία, προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες και συνεπενδύσεις, να αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, και να προωθηθούν επενδύσεις σε τομείς αιχμής. Το ελληνικό δημόσιο επενδυτικό ταμείο συγκαταλέγεται μεταξύ των 46 μελών του δικτύου One Planet SWF, που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και ιδιοκτησία άνω των 37 τρισ. δολαρίων. Συγχρόνως, συμμετέχει στο νεόκοπο Δίκτυο των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων Μάλτας, Αιγύπτου, Γαλλίας, Ισπανίας (ΕΜΕΝΑ Foundation), σε γεωγραφικά καλύπτει μια περιοχή σε μία περιοχή όπου το κενό επενδυτικής χρηματοδότησης ανέρχεται σε 700-900 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία