
Ήταν πριν από περισσότερα από 100 χρόνια που ανακαλύφθηκε σε ένα νεκροταφείο στο Nag el-Hassay η μούμια του εφήβου στη νότια Αίγυπτο. Με το πέρασμα ενός αιώνα και οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίες αποφάσισαν να «ξετυλίξουν» ψηφιακά τη μούμια που έγινε γνωστή ως «Golden Boy».
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου διαπίστωσαν ότι το «Golden Boy» είχε δεκάδες διαφορετικά φυλαχτά, πολλά εκ των οποίων ήταν χρυσά. Τα φυλαχτά είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά πάνω ή μέσα στο σώμα του. Μεταξύ αυτών ένα φυλαχτό «δύο δακτύλων» δίπλα στο απερίτμητο πέος του εφήβου, ένας χρυσός «σκαραβαίος της καρδιάς» στη θωρακική κοιλότητα και μια «χρυσή γλώσσα» που είχε τοποθετηθεί στο στόμα του εφήβου.
Times για Γλυπτά του Παρθενώνα: Κοντά σε συμφωνία «win-win» με το Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα
Η μούμια «Golden Boy» είχε τοποθετηθεί μέσα σε δύο φέρετρα. Ένα εξωτερικό με ελληνική επιγραφή και μια εσωτερική ξύλινη σαρκοφάγο. Εκτός από την καρδιά, τα εσωτερικά του όργανα είχαν αφαιρεθεί μέσω μιας τομής, ενώ ο εγκέφαλός του είχε αφαιρεθεί από τη μύτη και είχε αντικατασταθεί με ρητίνη.
Από τις αξονικές τομογραφίες προκύπτει ότι το «Golden Boy» είχε ύψος 1 μέτρο και 28 εκατοστά. Ήταν μεταξύ 14 και 15 ετών, τα δόντια του ήταν καλά και δεν υπήρχε προφανής αιτία θανάτου. Τα φυλαχτά αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα αιγυπτιακών πεποιθήσεων. Ένα χρυσό φύλλο γλώσσας για παράδειγμα τοποθετούνταν μέσα στο στόμα για να διασφαλιστεί πως το «Golden Boy» θα μπορούσε να μιλήσει στη μετά θάνατον ζωή. Αντίστοιχα ένα άλλο φυλαχτό είχε σκοπό να φέρει την ισορροπία.

«Εδώ δείχνουμε τον εκτεταμένο στολισμό αυτής της μούμιας. Αποτελείται από 49 φυλαχτά, όμορφα τοποθετημένα σε μια μοναδική διαρρύθμιση από τρεις στήλες. Είτε ανάμεσα στις πτυχές του υφάσματος είτε μέσα στις κοιλότητες του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν το Μάτι του Ώρου, τον σκαραβαίο, το φυλαχτό Ακέτ του ορίζοντα, τον Κόμπο της Ίσιδας και άλλα.
Πολλά ήταν φτιαγμένα από χρυσό, ενώ άλλα από ημιπολύτιμους λίθους, πηλό ή φαγεντιανή. Ο σκοπός τους ήταν να προστατεύουν το σώμα στη μετά θάνατον ζωή» εξηγεί η Dr Sahar Saleem, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Medicine.
Οι ερευνητές, γράφοντας στο περιοδικό Frontiers Medicine, προσέθεσαν πως τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτιμούσαν τα παιδιά τους και τους παρείχαν τελετουργική θεραπεία.
Το πέρασμα σε μια άλλη ζωή για το «Golden Boy»
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος, το πνευματικό του σώμα αναζητούσε μια μεταθανάτια ζωή παρόμοια με αυτόν τον κόσμο. Η είσοδος, όμως, στη ζωή μετά θάνατον δεν ήταν εγγυημένη.
Απαιτούσε πρώτα ένα επικίνδυνο ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, ακολουθούμενο από μια τελευταία διαδικασία κρίσης για τον νεκρό. Για αυτό οι συγγενείς και οι ταριχευτές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διασφαλίσουν πως το αγαπημένο τους πρόσωπο θα μπορούσε να φτάσει σε έναν ευτυχισμένο προορισμό.
«Αυτή η μούμια αποτελεί μια βιτρίνα των αιγυπτιακών πεποιθήσεων σχετικά με τη μετά θάνατον ζωή κατά την περίοδο των Πτολεμαίων», σημειώνεται σε ανακοίνωση του περιοδικού. Αν και η μούμια του «Golden Boy» ανακαλύφθηκε το 1916, βρισκόταν αποθηκευμένη στο υπόγειο του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου.
Μέχρι που η ομάδα ερευνητών της Dr Saleem να διεξάγει την έρευνά της. Το «Golden Boy» φορούσε μια επίχρυση μάσκα κεφαλής, μια θωρακική ασπίδα και σανδάλια. Ο θάνατός του φέρεται να οφείλεται σε φυσικά αίτια. «Σύμφωνα με το τελετουργικό «Βιβλίο των Νεκρών» των αρχαίων Αιγυπτίων, ο νεκρός έπρεπε να φορά λευκά σανδάλια για να είναι ευσεβής και καθαρός» σημειώνει η Dr Sahar Saleem.
Οι αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες, όπως επισημαίνεται στη σύνοψη της επιστημονικής έρευνας, αποτελούν μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε περισσότερα για την υγεία, τις πεποιθήσεις και τις δεξιότητας των ανθρώπων στην αρχαιότητα. Μια μούμια από ένα νεκροταφείο (περ. 332-30 π.Χ.) στην Αίγυπτο, φυλασσόταν χωρίς να έχει εξεταστεί από το 1916. Θεώρησαν οι ερευνητές ότι είχε έρθει ο καιρός με τη χρήση της τεχνολογίας να προωθήσουν τη δημόσια έκθεση μιας καλά διατηρημένης μούμιας.
Πηγή: in.gr


Latest News

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Ράιαν Γκόσλινγκ: Από το οσκαρικό La La Land στο Star Wars
Μετά από μήνες συζητήσεων, ο σταρ του Χόλιγουντ Ράιαν Γκόσλινγκ συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη ταινία του franchise Star Wars.