Μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 108 εκατ. ευρώ, η οποία βασίζεται σε κεφάλαια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης ζωτικής σημασίας μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Κυκλάδων, υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η σύμβαση έρχεται να προστεθεί στο δάνειο ύψους 157 εκατ. ευρώ που υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2022 από ίδιους πόρους της ΕΤΕπ.

Το νέο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από πέντε υπόγεια και υποβρύχια καλώδια συνολικού μήκους 350 χλμ. Η διασύνδεση αποτελεί το τέταρτο στάδιο του έργου των Κυκλάδων που φιλοδοξεί να συνδέσει τη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, τα τελευταία νησιά του συμπλέγματος των Κυκλάδων που παραμένουν αποκομμένα από το ηπειρωτικό δίκτυο. Θα προσφέρει φθηνότερη και καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια και θα επιταχύνει τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δυτικές και νότιες Κυκλάδες.

ΑΔΜΗΕ- Σινιάλο εκκίνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυτικών Κυκλάδων

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 524 εκατ. ευρώ και η ΕΤΕπ συγχρηματοδοτεί το έργο με δικούς της πόρους ύψους 157 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη αυτή πράξη χρηματοδότησης εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής εντολής που ανέθεσε η Ελλάδα στην ΕΤΕπ για τη διαχείριση πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστό και ως «Ελλάδα 2.0». Η εντολή αποσκοπεί στην περαιτέρω κινητοποίηση επενδύσεων της ΕΤΕπ και στη στήριξη περισσότερων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία μετά τη μακροχρόνια χρηματοπιστωτική κρίση και την πανδημία Covid-19.

«H υλοποίηση της Δ΄ φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο – έργο συνολικού προϋπολογισμού 524 εκατομμυρίων ευρώ – μέσω της συγχρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και μέσω της σημερινής δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας των ελληνικών νησιών. Πρόκειται για μια επένδυση η οποία αναβαθμίζει σημαντικά τις ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας, υποστηρίζει τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών, ενώ παράλληλα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας στις Κυκλάδες», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ.

«Μέσα από τις ευκαιρίες που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιούνται σημαντικές πρωτοβουλίες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μεταξύ ΕΤΕπ και ΑΔΜΗΕ για την υποθαλάσσια σύνδεση των Δυτικών και των Νοτίων Κυκλάδων, με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό το ζωτικής σημασίας έργο, έχει πολλαπλά οφέλη για τους νησιώτες, όπως η πρόσβασή τους σε αξιόπιστη, φθηνή και καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Αρμόδιος για την προετοιμασία και το συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

«Η σημερινή συμφωνία αποδεικνύει ότι τα δάνεια της ΕΤΕπ μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με τους χρηματοδοτικούς πόρους του ΜΑΑ μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο προς όφελος των ελλήνων και των ευρωπαίων πολιτών. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη μετά την οικονομική καθίζηση που προκάλεσε η πανδημία υποστηρίζει μεταξύ άλλων τη δράση για το κλίμα, εκμεταλλεύεται τις ψηφιακές ευκαιρίες και επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση» δήλωσε ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ και υπεύθυνος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα.

«Ο ΑΔΜΗΕ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διασυνδέει τις νοτιοδυτικές Κυκλάδες με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα σημαντικό έργο που θα μεγιστοποιήσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερη πράσινη ενέργεια. Με αυτό και τα υπόλοιπα έργα του επενδυτικού μας προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, δημιουργούμε τη νέα γενιά ηλεκτρικών δικτύων σε όλη τη χώρα και συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

«Η ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι κομβικής σημασίας για να διατηρήσουμε τη δυναμική της πράσινης ανάπτυξης και να πετύχουμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη χρηματοδοτική τους στήριξη, συμβάλλουν στη σημαντική επένδυση του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα», δήλωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

«Η σημερινή συμφωνία είναι μια εμβληματική επένδυση για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο που συμβάλλει τόσο στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα όσο και στην εξασφάλιση σταθερής και απρόσκοπτης παροχής ενέργειας στα νησιά μας, μια κρίσιμη προϋπόθεση για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των νησιωτών, της φιλοξενίας των επισκεπτών που στηρίζει εν γένει την οικονομική ανάπτυξη. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όμως και για τη σημερινή υπογραφή μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ΑΔΜΗΕ καθώς αποτελεί την πρώτη δανειακή σύμβαση που συνάπτει η ΕΤΕπ ως εταίρος του δανειακού προγράμματος του Ελλάδα 2.0 αλλά και η πρώτη που συνάπτει αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο,», δήλωσε ο Νίκος Μαντζούφας, διοικητής του ΜΑΑ.

Η ΕΤΕπ συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 524 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από επιχορηγήσεις του ΜΑΑ και από ίδιες συνεισφορές του φορέα υλοποίησης του έργου. Η διασύνδεση θα επιτρέψει τη σταδιακή κατάργηση των ανεξάρτητων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής των νησιών, που προς το παρόν βασίζονται σε πιο ακριβές, ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από πετρέλαιο, προσφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη, όπως μεταξύ άλλων φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια για τους πολίτες, και στηρίζοντας παράλληλα την περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή. Οι εργασίες του έργου, περιλαμβανομένης της κατασκευής τεσσάρων υποσταθμών τεχνολογίας GIS στα νησιά, θα εκτελεστούν έως το 2025, ενώ οι προκαταρκτικές δραστηριότητες όπως ο σχεδιασμός, η αδειοδότηση και εν μέρει η αγορά εκτάσεων διενεργήθηκαν από το 2018 έως το 2021. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκίνησε η κατασκευή της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου και στο τέλος του έτους ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τις διασυνδέσεις Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ

Καιρός: Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Πού υπάρχουν προβλήματα, τι αναμένεται τις επόμενες ώρες
Επικαιρότητα |

Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία επελαύνει σε πολλές περιοχές, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες και χιόνια – Ποια έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ποια σχολεία είναι κλειστά.