
Σε καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν με βελτιωμένες ιδιότητες, μετατρέπονται πυρηνόκαρπα φρούτα δεύτερης διαλογής (ροδάκινα και νεκταρίνια), που αλλιώς θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα διατίθεντο σε πολύ χαμηλές τιμές, στο πλαίσιο του έργου «Αξιοποίηση πυρηνόκαρπων διαλογής Ημαθίας για παραγωγή καινοτόμου προϊόντος τύπου γιαουρτιού με βελτιωμένα χαρακτηριστικά», με τον τίτλο «Novoyog».
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Άκης Ψωμάς, επιστημονικά υπεύθυνος του συγκεκριμένου πρότζεκτ, «ροδάκινα και νεκταρίνια, που είναι μικρότερα σε μέγεθος απ’ αυτά που μπορούν να πωληθούν ως νωπά στην αγορά, ή έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι ή παρουσιάζουν κάποια δυσμορφία, και τα οποία διατίθενται σε χαμηλές τιμές στις βιομηχανίες για τη χυμοποίησή τους ή απλώς καταλήγουν στα αζήτητα, παίρνουν νέα «ζωή» και συμβάλλουν στη «γέννηση» ενός νέος καινοτόμου και υγιεινού προϊόντος».
iMilk-Elgo: Τι φέρνει η νέα εφαρμογή για το γάλα
Το νέο γαλακτοκομικό προϊόν θα «μοιάζει» με το γιαούρτι, ωστόσο δεν θα έχει καθόλου ζάχαρη, θα περιέχει περισσότερες διαιτητικές ίνες έως και 15% έναντι του κοινού γιαουρτιού ή ενός επιδορπίου, όπως και αντιοξειδωτικές ουσίες και φαινόλες και θα κυκλοφορεί με βελτιωμένη δομή.
Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, το τελικό προϊόν, υπολογίζεται να κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά εντός του 2024, θα είναι ασφαλές και θα συντηρείται.
Aναμενόμενα αποτελέσματα και στόχος επένδυσης
Το έργο «Novoyog» είναι διετούς διάρκειας και αναμένεται -με μια μικρή παράταση- να ολοκληρωθεί τέλος του 2023. Εντάσσεται στα «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ύψους 400.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εταίροι του έργου είναι η Φάρμα Κουκάκη ΑΕ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μακροχωρίου Ημαθίας «Κόσμος», ο ΕΛΓΟ -Δήμητρα και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).

Στους στόχους του έργου, σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, συμπεριλαμβάνονται η διαφοροποίηση και ο μετασχηματισμός των παραγωγικών διαδικασιών στην αγροδιατροφή, με την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας και η παραγωγή νέου τελικού προϊόντος σε πιλοτική γραμμή παραγωγής, βασισμένου στη γνώση και στη βιώσιμη εξειδίκευση, το οποίο καταλήγει σε προώθησή του στην αγορά και σε εμπορική αξιοποίησή του.
Παράλληλα, η εμπορική του αξιοποίηση θα προσδώσει στις επιχειρήσεις προστιθέμενη αξία και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ η συνδημιουργία του τελικού καινοτόμου προϊόντος μέσω του έργου «Novoyog», ενισχύει τη συνεργασία των εταιρειών με την ερευνητική κοινότητα και αναδεικνύει την αξία της κυκλικής οικονομίας.
Στα αναμενόμενα αποτελέσματα υλοποίησης του έργου, συμπεριλαμβάνονται τα εξής: ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος αγροδιατροφής, με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μεγάλη θρεπτική αξία, ανάδειξη των ευεργετικών αποτελεσμάτων της κυκλικής οικονομίας και εισαγωγή νέων μεθόδων και πρακτικών και επέκταση του ερευνητικού πεδίου στον χώρο της αγροδιατροφής.
Επιπλέον, στα αναμενόμενα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του κύκλου εργασιών με τη σημαντική αύξηση της παραγωγής, η προώθηση του εταιρικού προφίλ των επιχειρήσεων με την ένταξη καινοτόμων διεργασιών, η προβολή και προώθηση των υφιστάμενων προϊόντων της, η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά και διείσδυση της σε νέες. «Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον τομέα της αγροδιατροφής και η συμβολή της προσπάθειας που γίνεται στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, είναι στα υπέρ της υλοποίησης του έργου», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ψωμάς.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Δυσοίωνα τα μηνύματα για τη συγκομιδή 2025 στο αμπέλι – Τι ζημιές άφησε ο παγετός
Την εικόνα που άφησαν πίσω τους οι δύο τελευταίοι παγετοί του Μαρτίου και του Απριλίου στο αμπέλι, μεταφέρει η ΚΕΟΣΟΕ

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές