
Δεν συμμερίζονται τη διάχυτη αισιοδοξία που αποτυπώνεται στις αγορές τις πρώτες εβδομάδες του έτους οι οικονομολόγοι σε σχέση με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, οι οποίοι μάλιστα υποβαθμίζουν την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο για ανάπτυξη στο 2,7%.
Περισσότεροι από 500 οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, μιλούν τώρα για ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας που μόλις και μετά βίας θα ξεπεράσει το 2%.
WSJ: Σε αδιέξοδο πλησιάζει η παγκόσμια οικονομία – Υφεση βλέπουν 6 στους 10 αναλυτές
Η αισιοδοξία
Η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις περισσότερες οικονομίες από τα υψηλά πολλών δεκαετιών, η απροσδόκητα ανθεκτική -όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία- οικονομία της ευρωζώνης και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας έχουν κάνει τους traders να μιλούν για μια αναμενόμενη πιο ήπια ύφεση από αυτή που φοβούνταν όλοι το προηγούμενο διάστημα.
Με αυτό το φόντο, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI οδηγήθηκε σε άλμα κατά 20% περίπου από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, αγγίζοντας υψηλό πέντε μηνών στο κλείσιμο της Τετάρτης, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα υψηλά επιτόκια σε βάθος χρόνου.
Η επιφυλακτικότητα των οικονομολόγων
Οι οικονομολόγοι, όμως, έχουν διαφορετική άποψη και σαφώς όχι την ίδια αισιοδοξία, υποβαθμίζοντας τώρα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη φέτος από 2,3% και 3,0% αντίστοιχα, στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου 2022, σε 2,1% και 2,8% και παρά τις πρόσφατες αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις από την πλευρά ορισμένων τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
Περισσότερο από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων οικονομολόγων που συμμετείχαν, 130 από τους 195, δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπουν είναι πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι ακόμη πιο αργή από ό,τι αναμένουν επί του παρόντος.
Επιτόκια και πληθωρισμός
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσα θα καταφέρουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων σε έναν κύκλο που ακόμη δεν έχει κλείσει. Ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί ένα έτος ή περισσότερο για να εμφανιστεί στις οικονομίες, επισημαίνουν.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για φέτος στο 80% των οικονομιών που ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα, δηλαδή 35 από τις 45, υποβαθμίστηκαν σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, υποδηλώνοντας ότι η προσδοκία είναι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Ταυτόχρονα, τα ποσοστά ανεργίας δεν αναμένεται να ανέβουν πολύ από σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Αυτό, μαζί με έξι από τις οκτώ μεγάλες κεντρικές τράπεζες που δεν αναμένεται να επιτύχουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό φέτος, υποδηλώνει ότι οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να είναι πρόωρες, επισημαίνεται.
«Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ακόμη μια δύσκολη χρονιά μπροστά», δήλωσαν στο Reuters οικονομολόγοι της Citigroup, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι δεν θα εκπλαγούν εάν δουν μια νέα σύσφιγξη στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες τους επόμενους μήνες».
Πώς αξιολόγησαν τους μελλοντικούς κινδύνους
Αξιολογώντας τις απειλές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023, 171 από τους 196 οικονομολόγους ανέφεραν την αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Δεκαπέντε επεσήμαναν τον πόλεμο στην Ουκρανία, οκτώ κλίνουν προς μια διόρθωση της τιμής των περιουσιακών στοιχείων, ένας ανέφερε μια πιθανή αναζωπύρωση της COVID-19 και ένας πιο αδύναμες αγορές εργασίας από το αναμενόμενο.


Latest News

Πώς μια παλιά φυλακή μεταμορφώνεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων
Ένα συγκρότημα φυλακών με ιστορική σημασία μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών με την συμβολή της Πολιτείας

«Αγοράστε τοπικά» - Πίσω από την προτροπή της Etsy
Η πλατφόρμα Etsy απέναντι στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ - Τι θα συμβεί εάν αλλάξει και πάλι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες;

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη μάρκα και... τον ιδιοκτήτη της

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ