Μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου, προκαλεί μία έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2022.
Ο λόγος για το τέλος των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το οποίο επιβλήθηκε επί των τιμών των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγοράζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Το επιχείρημα της επιβολής από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν για να μειωθεί η κατανάλωση του καυσίμου. Αλλά και για να συγκεντρωθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης περισσότερα χρήματα για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
ΔΕΔΔΗΕ: Επενδύσεις 2,2 δισ. έως το 2026 για την ενίσχυση του δικτύου διανομής
Η επιβάρυνση
Όπως είχαν επισημάνει τότε οι ηλεκτροπαραγωγοί η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στο αέριο – σημειώνεται πως τότε το TTF ήταν στα 120 με 130 ευρώ/MWh – σήμαινε μία επιβάρυνση της τάξης των 20 ευρώ/MWh στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Τα 10 ευρώ/MWh δε, επί της τιμής του TTF αντιστοιχούσαν περίπου στο 8%.
Οι ηλεκτροπαραγωγοί για να αποφύγουν την αγορά του ακριβού φυσικού αερίου TTF είχαν στραφεί στην αγορά ποσοτήτων LNG για τις μονάδες τους, το οποίο τότε προσφερόταν με έκπτωση έναντι του ίδιου καυσίμου που μεταφέρεται με αγωγούς.
Η αύξηση των εισαγωγών
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΟΤ, όσο μειώνονται οι τιμές του TTF φτάνοντας πια από τις αρχές του Ιανουαρίου στα επίπεδα των 58 και 60 ευρώ/MWh η έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ/MWh επιβαρύνει περισσότερο τους ηλεκτροπαραγωγούς. Κι αυτό καθώς αντιστοιχεί κατά περίπου στο 14% με 15% της τιμής που αγοράζουν το αέριο. Οι προσφερόμενες δε, ποσότητες LNG έχουν πια premium και όχι discount (έκπτωση), όπως αναφέρουν στον ΟΤ, παράγοντες της αγοράς. Άρα η εναλλακτική της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών προμήθειας του καυσίμου έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Ακριβή χονδρεμπορική
Η αύξηση της επιβάρυνσης των εγχώριων ηλεκτροπαραγωγών παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου TTF, είχε ως αποτέλεσμα ιδίως το τελευταίο 20ήμερο, να καταστούν οι μονάδες τους ακριβότερες από εκείνες των εργοστασίων σε γειτονικές χώρες.
Έτσι, ο αλγόριθμος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, έβαζε κατά προτεραίοτητα τις ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που εισάγονται έναντι εκείνων που παράγονται στην ελληνική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο ΟΤ, ο μερίδιο των εισαγωγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής να κυμαίνεται από 20% έως και 40% στο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών όταν όλο το 2022 οι εισαγωγές καταλάμβαναν μόλις το 8%. Αντίθετα το μερίδιο των ελληνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής υποχώρησε στο 10% με 30% όταν το 2022 ήταν στο 39%.
Όπως αναφέρουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής των γειτονικών αγορών είναι παλαιότερης τεχνολογίας, με χαμηλότερες αποδόσεις και πιο ρυπογόνα έναντι των εγχώριων σύγχρονων. Ωστόσο, τα τελευταία είναι ακριβότερα κατά 20 ευρώ/MWh.
Συνολικά, η έκτακτη εισφορά αυξάνει όλο το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν η τιμή καθορίζεται από τις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου λόγω της επίδρασης της έκτακτης εισφοράς.
Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα κατά μέσο όρο στο τελευταίο 20ήμερο να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ε.Ε. με 239,98 ευρώ/MWh, όταν στη Βουλγαρία είναι 209,27 ευρώ/MWh. Στη Σερβία 208,04 ευρώ/MWh, στην Ιταλία 239 ευρώ/MWh κ.ο.κ.
Latest News
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ