
Μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου, προκαλεί μία έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2022.
Ο λόγος για το τέλος των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το οποίο επιβλήθηκε επί των τιμών των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγοράζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Το επιχείρημα της επιβολής από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν για να μειωθεί η κατανάλωση του καυσίμου. Αλλά και για να συγκεντρωθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης περισσότερα χρήματα για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
ΔΕΔΔΗΕ: Επενδύσεις 2,2 δισ. έως το 2026 για την ενίσχυση του δικτύου διανομής
Η επιβάρυνση
Όπως είχαν επισημάνει τότε οι ηλεκτροπαραγωγοί η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στο αέριο – σημειώνεται πως τότε το TTF ήταν στα 120 με 130 ευρώ/MWh – σήμαινε μία επιβάρυνση της τάξης των 20 ευρώ/MWh στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Τα 10 ευρώ/MWh δε, επί της τιμής του TTF αντιστοιχούσαν περίπου στο 8%.
Οι ηλεκτροπαραγωγοί για να αποφύγουν την αγορά του ακριβού φυσικού αερίου TTF είχαν στραφεί στην αγορά ποσοτήτων LNG για τις μονάδες τους, το οποίο τότε προσφερόταν με έκπτωση έναντι του ίδιου καυσίμου που μεταφέρεται με αγωγούς.
Η αύξηση των εισαγωγών
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΟΤ, όσο μειώνονται οι τιμές του TTF φτάνοντας πια από τις αρχές του Ιανουαρίου στα επίπεδα των 58 και 60 ευρώ/MWh η έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ/MWh επιβαρύνει περισσότερο τους ηλεκτροπαραγωγούς. Κι αυτό καθώς αντιστοιχεί κατά περίπου στο 14% με 15% της τιμής που αγοράζουν το αέριο. Οι προσφερόμενες δε, ποσότητες LNG έχουν πια premium και όχι discount (έκπτωση), όπως αναφέρουν στον ΟΤ, παράγοντες της αγοράς. Άρα η εναλλακτική της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών προμήθειας του καυσίμου έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Ακριβή χονδρεμπορική
Η αύξηση της επιβάρυνσης των εγχώριων ηλεκτροπαραγωγών παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου TTF, είχε ως αποτέλεσμα ιδίως το τελευταίο 20ήμερο, να καταστούν οι μονάδες τους ακριβότερες από εκείνες των εργοστασίων σε γειτονικές χώρες.
Έτσι, ο αλγόριθμος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, έβαζε κατά προτεραίοτητα τις ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που εισάγονται έναντι εκείνων που παράγονται στην ελληνική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο ΟΤ, ο μερίδιο των εισαγωγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής να κυμαίνεται από 20% έως και 40% στο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών όταν όλο το 2022 οι εισαγωγές καταλάμβαναν μόλις το 8%. Αντίθετα το μερίδιο των ελληνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής υποχώρησε στο 10% με 30% όταν το 2022 ήταν στο 39%.
Όπως αναφέρουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής των γειτονικών αγορών είναι παλαιότερης τεχνολογίας, με χαμηλότερες αποδόσεις και πιο ρυπογόνα έναντι των εγχώριων σύγχρονων. Ωστόσο, τα τελευταία είναι ακριβότερα κατά 20 ευρώ/MWh.
Συνολικά, η έκτακτη εισφορά αυξάνει όλο το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν η τιμή καθορίζεται από τις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου λόγω της επίδρασης της έκτακτης εισφοράς.
Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα κατά μέσο όρο στο τελευταίο 20ήμερο να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ε.Ε. με 239,98 ευρώ/MWh, όταν στη Βουλγαρία είναι 209,27 ευρώ/MWh. Στη Σερβία 208,04 ευρώ/MWh, στην Ιταλία 239 ευρώ/MWh κ.ο.κ.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού