Η Γερμανία έλαβε τελικά τη δύσκολη απόφαση για αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, σημειώνοντας άλλη μια ιστορική στροφή στην πολιτική ασφάλειας δεκαετιών.Η Γερμανία ήταν συνεπής απέναντι στη δέσμευσή της να επιδείξει αλληλεγγύη στηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στον «ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Πούτιν» επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλώντας χθες βράδυ στο δίκτυο ZDF.

Για τον καγκελάριο «η Ρωσία πρέπει να αποτύχει στον στόχο της να υποτάξει την Ουκρανία», η οποία πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Ωστόσο «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα πόλεμο Ρωσίας και ΝΑΤΟ και γι αυτό θα κάνουμε τα πάντα» τόνισε για άλλη μια φορά απορρίπτοντας κατηγορηματικά, όπως και χθες από το βήμα του κοινοβουλίου, την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών και πεζικού στην Ουκρανία.

Γερμανία: «Τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου» η παράδοση των Leopard στην Ουκρανία

Το Κίεβο ζητά τώρα μαχητικά αεροσκάφη

Η απάντηση αυτή έρχεται μάλιστα την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ευχαριστεί τη Γερμανία για την απόφαση να στείλει Leopard στην Ουκρανία, ζητά όμως παράλληλα από τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν στην Ουκρανία επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.  «Όσο περισσότερη υποστήριξη λάβουν οι Ουκρανοί ήρωές μας στο μέτωπο, τόσο πιο γρήγορα θα τερματιστεί η ρωσική επιθετικότητα» αναφέρει στο μήνυμά του.

Και ο υφυπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας και πρώην πρέσβης της χώρας στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, αναφωνεί «Αλληλούια!» μέσω twitter για την αποστολή βαρέων αρμάτων, καλώντας τη Δύση να συστήσει από δω και πέρα μια «δυνατή συμμαχία» με μαχητικά αεροσκάφη όπως F-16 και F-35 υπέρ της Ουκρανίας.

Σολτς: απόλυτη ομοφωνία στην συγκυβέρνηση

Την ίδια ώρα, μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε ο Όλαφ Σολτς στο εσωτερικό της χώρας του για ολιγωρία και διστακτικότητα ως προς την αποστολή γερμανικών Leopard στην Ουκρανία, ο ίδιος θέλησε χθες να υπογραμμίσει  ότι η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων είναι απολύτως σύμφωνη με την απόφαση για τα Leopard και ότι υπάρχει σύμπνοια τόσο με τον αντικαγκελάριο Χάμπεκ από τους Πρασίνους όσο και τον αρχηγό των Φιλελευθέρων και υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Υπάρχει απόλυτη ομοφωνία στους κυβερνητικούς εταίρους ως προς την προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Όλαφ Σολτς, μετά τα όσα έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες για κλυδωνισμούς, διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις και έντονες πιέσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης.

Την απόφαση για αποστολή γερμανικών βαρέων αρμάτων χαιρετίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς να αποκλείει επίσης μια μελλοντική αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Επικρίνει ωστόσο τη στάση του καγκελάριου Σολτς, ο οποίος όλους αυτούς τους μήνες έστειλε λάθος εικόνα για τη Γερμανία στην Ευρώπη.

Deutsche Welle

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΠΑΣΟΚ: Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή
Επικαιρότητα |

Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή

Η Κατερίνα Μπατζελή κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου αποκαλούσε τον βουλευτή Νίκο Παππά «κύριο 13-0»

Προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Τι ισχύει για όσες εκδόθηκαν έως τώρα
Επικαιρότητα |

Προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Τι ισχύει για όσες εκδόθηκαν έως τώρα

Κάθε ταυτότητα θα αναγράφει υποχρεωτικά έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης για κάθε πολίτη, ο οποίος θα αποθηκεύεται στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης του δελτίου ταυτότητας

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Πόκερ στον 34ο Παράλληλο
Επικαιρότητα |

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Πόκερ στον 34ο Παράλληλο

Οι έρευνες νοτίως της Κρήτης και οι παίκτες στο ενεργειακό παιχνίδι – Μαζί με το Βήμα της Κυριακής ο πρώτος τόμος του Λεξικού Κυρίων Ονομάτων, το περιοδικό Vita, η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαθητική εφημερίδα του Ρεθύμνου και όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑGAZINO

Μιανμάρ: Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα;
Επικαιρότητα |

Θα αποτελειώσει ο φονικός σεισμός την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μιανμάρ;

Οι μάχες έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη Μιανμάρ να ζουν σε συνεχή φόβο και ανασφάλεια – με ελάχιστη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και της τροφής