Η αύξηση του κατώτατου μισθού και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν αλληλένδετα θέματα για την κυβέρνηση.
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τα 713 ευρώ (που είναι σήμερα) στα 751 ευρώ – αύξηση 5,5% – το συγκρατημένο σενάριο, έως τα 780 ευρώ – αύξηση 9,5% – στο πλέον αισιόδοξο σενάριο, θεωρείται ήδη ως ειλημμένη απόφαση για την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή συνδυάζεται άμεσα με την μείωση των εισφορών, έτσι ώστε να περιορισθούν – όσο το δυνατόν – οι επιπτώσεις που θα σημάνει για το εργατικό κόστος των επιχειρήσεων.
Συντάξεις: Από Πέμπτη η αύξηση του 7,75% σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους [Παραδείγματα]
Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου συνδύασε τα δύο αυτά θέματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «το κόστος των νέων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών», θα καλυφθεί από μόνιμες και όχι προσωρινές πηγές χρηματοδότησης.
Στο ίδιο θέμα έχει αναφερθεί κατά καιρούς, ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης των αμοιβών των εργαζόμενων, αλλά και διατήρησης της ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
«Η αύξηση θα είναι σημαντική και δίκαιη και θα λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις», σημειώνει.
Η άσκηση ισορροπίας μεταξύ των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και της μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ως αντιστάθμισμα στις επιχειρήσεις, ετέθη από τους εργοδοτικούς φορείς.
Συγκεκριμένα εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων επισημαίνουν ότι σε περίπτωση αύξησης του κατώτατου μισθού κοντά στο 9%, η επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα είναι σημαντική. Ζητούν περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, επαναφέροντας το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες που υπολείπεται της κυβερνητικής δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ θέτουν στο τραπέζι και προτάσεις για φοροαπαλλαγές.
Οι εισφορές
Πάντως ο πρωθυπουργός – κατά τη συνέντευξη τύπου – επιβεβαίωσε ότι είναι στις κυβερνητικές προθέσεις η εφαρμογή νέων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών. «Περιμένουμε να δούμε την δημοσιονομική εξέλιξη ώστε το μέτρο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και είναι μόνιμο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι νέες μειώσεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών υπολογίζεται γύρω στις τρείς ποσοστιαίες μονάδες – σε βάθος τετραετίας – και συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας. Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024. Στο μεταξύ εντός του 2023, εκκρεμεί η εφαρμογή της επιπλέον μείωσης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη