Στη γραμμή της εκκίνησης μπαίνει το πολυαναμενόμενο έργο ΣΔΙΤ για την ύδρευση της Κέρκυρας. Το έργο, προϋπολογισμού 181,2 εκατ. ευρώ, θα δώσει λύση στο οξύτατο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού που σήμερα γίνεται από 149 γεωτρήσεις, πολλές εκ των οποίων με νερό όχι υψηλής ποιότητας. Ο διαγωνισμός με το πλούσιο αντικείμενο, που εκτός από την κατασκευή περιλαμβάνει ακόμα λειτουργία και συντήρηση, πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Η υπαγωγή του έργου στο καθεστώς των ΣΔΙΤ προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση της κατασκευής του ως του ποσού των 60 εκατ. ευρώ κατά μέγιστο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το έργο είναι ενταγμένο στο «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025», με προϋπολογισμό 181.226.000 ευρώ.
Πράσινα έργα άνω των 2 δισ. ευρώ στον κύκλο του νερού
Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκαν η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και το τεύχος πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την Α΄φάση του διαγωνισμού. Επίσης, το έργο με τίτλο «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας μέσω ΣΔΙΤ» χαρακτηρίστηκε ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω έργω ορίσθηκε πρώτη φορά ως έργο Εθνικής Σημασίας το 1998!
Αντιμετωπίζεται το οξύ πρόβλημα της Κέρκυρας
Με την κατασκευή των προβλεπόμενων έργων, θα επιτευχθεί η κατάλληλη αποθήκευση, επεξεργασία και διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων (επιφανειακών και υπογείων). Αυτό θα εξασφαλίσει στο νησί, που ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες είναι πολύ επιβαρυμένο, εγγυημένη ποιότητα και επαρκή ποσότητα νερού.
Αναμένεται η απόδοση 16,3 εκατ. κ.μ. ετησίως καλής ποιότητας πόσιμου νερού. Ποσότητα που υπερκαλύπτει τις ανάγκες για το έτος αναφοράς 2040, που προσδιορίζονται σε 15,4 εκατ. κ.μ., ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμα 3 εκατ. κ.μ. από τις γεωτρήσεις ή πηγές «καλής και μέτριας ποιότητας».
Το έργο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της χημικής σύστασης των υπόγειων υδατικών συστημάτων, τα οποία έχουν υποστεί υφαλμύρωση λόγω της υπεράντλησης. Ακόμη, θα βελτιώσει τις δυνατότητες του νησιού για παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας θετικά στο ισοζύγιο των ΑΠΕ της χώρας, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία των εγκαταστάσεων κι ενδεχομένως συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού εν γένει.
Το έργο διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, με ισχύ ως και το 2025, τόσο για την κατασκευή όσο και για τη λειτουργία των φραγμάτων Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας, καθώς και των λοιπών έργων ύδρευσης Νήσου Κέρκυρας. Επίσης, για την εγκατάσταση αφαλάτωσης – αποσκλήρυνσης νερού Χρυσηίδας έχει λάβει ΑΕΠΟ.
Το αντικείμενο του έργου
Η προτεινόμενη σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου «Ύδρευσης Νήσου Κέρκυρας μέσω ΣΔΙΤ». Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας, με τα έργα προσαγωγής νερού από τα φράγματα στην κεφαλή των έργων διανομής και τα λοιπά συνοδά τεχνικά έργα. Επίσης, η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των Εγκαταστάσεων Καθαρισμού Νερού (ΕΚΝ) Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας.
Θα κατασκευαστούν ακόμα εξωτερικά δίκτυα, συνολικού μήκους περί τα 220 χλμ., τέσσερεις δεξαμενές (Χωροεπισκόπων, Τρουμπέτας, Στρογγύλης, Νέα Δεξαμενή Μελιτειέων), τέσσερα αντλιοστάσια (Μελισσούδι Α και Δ, Λατομείων, Καλαμιώτισσας) και τέσσερα προωθητικά αντλιοστάσια (boosters), μαζί με τη λειτουργιά και συντήρησή τους.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει, επίσης, τη λειτουργία και συντήρηση της Εγκατάστασης Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας, της δεξαμενής Ποταμού, του αντλιοστασίου Ποταμού Β-ΠΟ και 3 αντλιοστασίων γεωτρήσεων (Χρυσηίδας, Ραρτούρου, Ζούγρα). Ακόμη, θα εγκατασταθεί σύστημα SCADA για τον έλεγχο και την τηλεδιοίκηση του έργου και θα υλοποιηθούν σχετικά έργα οδοποιίας και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα αναλάβει να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες για την κατασκευή του έργου, τις εργασίες κατασκευής, τη χρηματοδότηση του έργου σε συνδυασμό με τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου και τη λειτουργία και συντήρηση.
Latest News
Σε Πικροδάφνη και Ιλισό τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα
Η Περιφέρεια Αττικής «βάζει μπροστά» τις μηχανές για 158 αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα – Από αυτά 54 θα ξεκινήσουν το α’ εξάμηνο του 2025
Ποιοι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5% θα λάβουν μέρος στην ΑΜΚ της Intrakat
H ανακοίνωση της Intrakat για την Αυξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και ποιες εταιρείες - μέτοχοι θα συμμετέχουν
ALUMIL: Νέες συνεργασίες στον Καναδά, συμμετοχή σε πρωτοποριακά έργα
H ALUMIL έχει ισχυρό επιχειρησιακό αποτύπωμα στο εξωτερικό, από την Ινδία ως την Ανατ. Αφρική και την Ευρώπη ως τη Βόρεια Αμερική
Αντιπλημμυρική προστασία Αττικής με βάση το πιο δύσκολο σενάριο
Διαδοχικές συσκέψεις για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, μία με επιχειρησιακούς φορείς και μία με εκπροσώπους ΟΤΑ
Αύξηση 20% στα καθαρά κέρδη της «Τιτάν» - Πότε μπαίνει σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η εισαγωγή της Titan America σε αμερικάνικο χρηματιστήριο αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2025
Eurobank Equities: Τιμή – στόχος τα 23,40 ευρώ και σύσταση αγοράς για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Την κάλυψη της εταρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεκίνησε η Eurobank Equities βλέποντας υψηλότερη κερδοφορία και αποδόσεις για τους μετόχους
Κατσιγιάννης (ΑΒΑΞ): Ο κατασκευαστής δεν είναι πια απλά «εργολάβος»
Τι ανέφερε ο κ. Δημοσθένης Κατσιγιάννης, Διευθυντής του γραφείου στου Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΑΒΑΞ, μιλώντας στο 7ο Athens Investment Forum 2024
Μιχαηλίδης (ΤΕΡΝΑ): Τα τρία προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη των υποδομών
Τι ανέφερε στο Athens Investment Forum, ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ
ΤΑΙΠΕΔ-ΟΑΚΑ: Υπογραφή σύμβασης 5,5 εκατ. ευρώ
Αφορά την αποκατάσταση των δύο εισόδων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) - Τι είπε ο Γιάννης Βρούτσης
Προχωρούν οι επεκτάσεις του Μετρό - Οι μελέτες και οι τροποποιήσεις
Έχουν μελετηθεί επέκταση της Γραμμής 2 νότια προς Γλυφάδα και η επέκταση του Μετρό προς Καλλιθέα