Με τον πληθωρισμό να «καλπάζει», την ακρίβεια να σαρώνει και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών να έχει μειωθεί σημαντικά οι Έλληνες «βάζουν χέρι» στις αποταμιεύσεις για να ανταπεξέλθουν στις διογκωμένες υποχρεώσεις και στις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες.

Οι αποταμιεύσεις που είχαν αυξηθεί σημαντικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, αποτελέσαν μετά την ενεργειακή κρίση, ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία των νοικοκυριών.

Μόνο ένα στα πέντε νοικοκυριά αποταμίευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι Έλληνες κατέφυγαν στη λύση των «έτοιμων» για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και κυρίως να καλύψουν τις μεγάλες δαπάνες που έχουν προκύψει σ’ όλο το φάσμα των υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων τους.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά- που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα- ήταν 2,6% το γ’ τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με 4,8% το 3ο τρίμηνο του 2021.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο φετινό 11μηνο τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκαν κατά 3,95 δισ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η άνοδος είχε προσεγγίσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για μία λογική επιβράδυνση, δεδομένης της μεγάλης δημοσιονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας.

Οι τρεις καταλύτες

Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, τρεις ήταν την εφετινή χρονιά οι καταλύτες ώθησης των μεγεθών σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα:

  • Πρώτον, η αύξηση των δανειακών υπολοίπων κατά 8 δισ. ευρώ περίπου, χρήματα που εν πολλοίς κατέληξαν στους λογαριασμούς της πελατείας των τραπεζών, κυρίως στις επιχειρήσεις
  • Δεύτερον, η ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα φτάσουν στα επίπεδα ρεκόρ του 2019
  • Τρίτον, η άνοδος της απασχόλησης, η οποία με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε έως και το τέλος Οκτωβρίου κατά 3,5% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2021 (+140.000 εργαζόμενοι)

Από την άλλη πλευρά, αρνητικά επίδρασε η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στα 13,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αύξησης των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας