
Με ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζονται οι εξαγωγές αγγουριού, ενώ το καλό σερί και η ανοδική πορεία συνεχίζεται για τη φράουλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 27 Ιανουαρίου 2023 οι εξαγωγές αγγουριού ανήρθαν σε 32.286.τόνους έναντι 23.207 τόνων την αντίστοιχη περίοδο 2021/22 καταγράφοντας άνοδο 39,1%.
Εξαγωγές: «Με το δεξί» η σεζόν για φράουλα – Ανακάμπτουν πορτοκάλι – μανταρίνι
Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φράουλας από την αρχή του χρόνου παρουσιάζουν ιδιαίτερη κινητικότητα φτάνοντας τους 4.121 τόνους έναντι των 2.476 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Με την διακίνηση μεγαλύτερων ποσοτήτων λόγω της βελτιώμενης ζήτησης συνεχίστηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, οι οποίες έφτασαν τους 144.385 τόνους (ήταν 138.590 τόνοι την αντίστοιχη περσινή περίοδο) και μανταρινιών, που άγγιξαν τους 133.379 τόνους (από 105.963 τόνους).

«Οι χειμερινές θερμοκρασίες στήριξαν την αύξηση της κατανάλωσης από τους καταναλωτές στην Ευρώπη. Ελπίζουμε να συνεχισθεί αυτή η θετική τάση και να σταθεροποιηθεί σε κανονικά επίπεδα η ροή των εξαγωγών τους », σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη για στήριξη των αγροτών και των εξαγωγικών επιχειρήσεων λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών.
Μήλα και ακτινίδια
Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9/22-27/1/23 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 38.046 τόνους έναντι των 33.254 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 25.354 τόνους (έναντι 24.991 τόνων), προς Σαουδική Αραβία 1.632 τόνοι (έναντι 1.818 τόνων), προς Ιορδανία 3.086 τόνοι (έναντι 1.848 τόνων).

Σπίσης, από 1/9/2022 έως και 27/1/2023 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 116.488 τόνους έναντι 118.631 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς ΗΠΑ να ανέρχονται σε 8.963 τόνους (έναντι 10.210 τόνων πέρσι), προς Ισπανία 18.635 τόνοι (έναντι 14.683 τόνων), προς Ιταλία 14.110 τόνοι (έναντι 38.520 τόνων), προς Καναδά 4.135 τόνοι (έναντι 2.814 τόνων), προς Ινδία 12.529 τόνοι (έναντι 745 τόνων).
Εισαγωγές στην ΕΕ φρούτων και λαχανικών
Στην δέσμευση ότι θα «συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της συνοχής μεταξύ της γεωργικής πολιτικής και άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών, και συγκεκριμένα ώστε στις εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες, να θεσπίζονται μηχανισμοί αμοιβαιότητας μέσω μέσων όπως οι κατοπτρικές ρήτρες, οι οποίες διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα παράγονται υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που απαιτούνται από τους ευρωπαίους παραγωγούς», προχώρησαν με κοινή δήλωση τους οι υπουργοί Γεωργίας της Ισπανίας και της Γαλλίας, Luis Planas και Marc Fesneau.
Σχολιάζοντας την παραπάνω δήλωση, ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να αρχίσει να απαιτείται συστηματικά, στις διεθνείς συμφωνίες της Ε.Ε., ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, περιβαλλοντικές, ηθικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφάλειας, με εκείνες που προβλέπονται για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα και η χώρα μας να στηρίξει αυτή την θέση».


Latest News

Παράταση στα αιτήματα πληρωμής για τα σχέδια βελτίωσης
Τι προβλέπει νέα τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα σχέδια βελτίωσης

Γ. Ποντίκας ( ΕΣΥΦ -Syngenta): Μας σκοτώνουν αυτοί που φέρνουν παράνομα φυτοφάρμακα
Οι εταιρείες που «δανείζουν» με 1,5 δισ. ετησίως τους αγρότες – Το μέλλον σε καλλιέργειες αξίας – Το παράδοξο του ηλιέλαιου και η προσπάθεια ανακύκλωσης

Απάτη 2,9 εκατ. με αγροτικές επιδοτήσεις – 100 στο δικαστήριο στέλνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Στις 100 φτάνουν οι ύποπτες υποθέσεις με παράνομες επιδοτήσεις που ερεύνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών

Ξεκινά το πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες - Ενίσχυση από 50% έως 70%
Ενίσχυση από 50% έως 70% ανάλογα με το είδος δαπάνης - Υπεγράφη από τον Κώστα Τσιάρα η απόφαση

Γιατί το ελαιόλαδο αντικατέστησε το κρασί και τα σοκολατάκια στα βρετανικά δείπνα
Νέα τάση καθιερώνεται στα βρετανικά δείπνα, με πρωταγωνιστή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - Τι έδειξε έρευνα καταναλωτών

Έως τις 26 Μαρτίου η υποβολή παραστατικών για τις βιολογικές καλλιέργειες
Τι αναφέρει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή παραστατικών για το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» έτους 2024

Στα 14 εκατ. εκατόλιτρα οι παγκόσμιες επανεξαγωγές κρασιού – Οι εμπορικές διαδρομές
Χαρτογράφηση των κύριων κόμβων επανεξαγωγής στο κρασί παρουσίασε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου

Πληρώνει ο ΕΛΓΑ 38 εκατ. ευρώ σε 12.915 δικαιούχους
Πότε θα πιστωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων

Στα σκαριά οι αλλαγές της ΚΑΠ για μετά το 2027 – Το «master plan» των Βρυξελλών
Φουντώνουν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ - Στο επίκεντρο περισσότερα μέτρα για την απλούστευσή της

Οι «αλμυρές» τιμές στα ψάρια και τα θαλασσινά «καίνε» την κατανάλωση
Τι δείχνει η τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου για τις νέες τάσεις στα ψάρια και θαλασσινά