Η EDP Renewables (EDPR) ανακοίνωσε τα λειτουργικά της στοιχεία για το 2022, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία έχει φτάσει σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ 14,7 GW σε ανανεώσιμα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή 1,2 GW περισσότερα από ό,τι το 2021.
Το περασμένο έτος, η προστιθέμενη δυναμικότητα της EDPR προήλθε κυρίως από την επιτυχή αύξηση κατά 0,7 GW των ηλιακών περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, καθώς και στη Νότια Αμερική, η οποία πρόσθεσε 0,6 GW αιολικής δυναμικότητας την ίδια περίοδο. Η EDPR πρόσθεσε 0,4 GW αιολικής και ηλιακής τεχνολογίας τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη, στα οποία περιλαμβάνεται το πρώτο υβριδικό πάρκο της εταιρείας και το πρώτο που τέθηκε σε λειτουργία στην Ιβηρική Χερσόνησο, συνδυάζοντας ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Κατά τη διάρκεια του 2022, η EDPR εξασφάλισε συμφωνίες εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων ισχύος έως 1 GW στην Πολωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την επιτυχή κατασκευή και μεταβίβαση ενός ηλιακού έργου 200 MW στην Ιντιάνα.
Άνω των 4 δισ. ευρώ η αύξηση των επενδύσεων ΑΠΕ από την EDPR
Μέχρι το τέλος του 2022, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευαν το 38% και το 49% του χαρτοφυλακίου, αντίστοιχα. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στην οποία η EDPR εισήλθε το 2022 με την εξαγορά της Sunseap, αντιπροσωπεύει ήδη το 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου της EDPR.
Διαφοροποίηση τεχνολογιών
Η εταιρεία συνεχίζει να διαφοροποιεί τις τεχνολογίες της με τις ηλιακές εγκαταστάσεις να διαδραματίζουν βασικό ρόλο, καθώς αντιπροσωπεύουν ήδη το 12% του συνολικού χαρτοφυλακίου της EDPR. Παρ’ όλα αυτά, η αιολική ενέργεια συνέχισε να αποτελεί τη βασική τεχνολογία, αντιπροσωπεύοντας το 88% της δυναμικότητας. Επιπλέον, η εταιρεία είχε σε λειτουργία 1,5 GW ακαθάριστα σε υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Μέχρι το τέλος του έτους, η EDPR έφτασε σε δυναμικότητα ρεκόρ ύψους 4 GW υπό κατασκευή μεταξύ ηλιακών και αιολικών έργων, μαζί με τα πρώτα 40 MW από συστήματα αποθήκευσης.
Η EDPR συνεχίζει να εργάζεται για να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στις αγορές όπου είναι παρούσα. Το 2022, η εταιρεία παρήγαγε 33,4 TWh καθαρής ενέργειας, δηλαδή 10% περισσότερη από το 2021.
Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 35% της Ευρώπης και το 55% της Βόρειας Αμερικής της συνολικής παραγωγής. Στην Ευρώπη, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση, χάρη στις επεκτάσεις και τη σταθερότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη Βόρεια Αμερική, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων ανανεώσιμων πηγών στην περιοχή και της υψηλότερης εγκατεστημένης ισχύος.
Latest News
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»