Για την ερχόμενη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του συνδέσμου Κατακλυζομένων Οικισμού Μεσοχώρας «Αχελώος» κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας της ΔΕΗ.
Τρεις και πλέον δεκαετίες, μετά την έναρξη της κατασκευής του φράγματος, συνδεδεμένο τότε με το φαραωνικό σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου, και έπειτα από οκτώ προσφυγές των κατοίκων της περιοχής – επτά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και μία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στις οποίες δικαιώθηκαν, το έργο θα κριθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, αν δεν πάρει αναβολή για τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Νέο ιστορικό ρεκόρ: Ξεπέρασαν τα 1,1 τρισ. δολ. οι επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια
Πάντως, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη της υπόθεσης και θεωρούν ότι είναι πολλές οι πιθανότητες να δοθεί τελικά το «πράσινο» φως ώστε να λειτουργήσει ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.
Προετοιμασία σε όλα τα μέτωπα
Από την πλευρά της η ΔΕΗ προετοιμάζεται σε όλα τα «μέτωπα» ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει τις απαραίτητες εργασίες. Στις αρχές Δεκεμβρίου μάλιστα, είχε υπογράψει συμφωνία με τον κροατικό όμιλο Koncar, ο οποίος πριν από 27 χρόνια, είχε αναλάβει την παροχή του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο. Η συμφωνία περιλαμβάνει δοκιμές και έλεγχο του εξοπλισμού της μονάδας, καθώς και προπαρασκευαστικές εργασίες για τη θέση της σε λειτουργία.
Ρεκόρ παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022
Εάν το ΣτΕ δεν μπλοκάρει για άλλη μια φορά το έργο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στις αρχές του μήνα ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας σε τοπικά μέσα των Τρικάλων, «στόχος είναι να υπάρξει η έμφραξη του φράγματος τον Ιούλιο του ’24». Από τη ΔΕΗ (σύμφωνα με αναφορά στα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα 2022) η δυνατότητα έμφραξης και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα, τοποθετούνται εντός του 2025, με εκτιμώμενη λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο 2026. Όσο για τον ΑΔΜΗΕ στη νέα μελέτη επάρκειας που έχει αποστείλει προς έλεγχο και έγκριση στο ΥΠΕΝ έχει υπολογίσει τη λειτουργία του ΥΗΣ Μεσοχώρας (ισχύος 161,6 MW), την 1η Ιανουαρίου 2026.
Το μέτωπο των απαλλοτριώσεων
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ προχωρά και στο μέτωπο των απαλλοτριώσεων. Με δικαστικό επιμελητή, στις 28 Δεκεμβρίου 2022 είχε θυροκολληθεί στο κοινοτικό κατάστημα Μεσοχώρας, ανακοίνωση με θέμα «Δημοσίευση πρότασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 1.744.962.55 τ.μ. οι οποίες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας με βάση τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους». Η ανακοίνωση της επιχείρησης είναι το πρώτο βήμα πριν την αναγκαστική απαλλοτρίωση περιουσιών, μια τυπική διαδικασία που είχε επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2020. Θα ακολουθήσει ο προσδιορισμός των δικαιούχων καθώς και το ύψος των αποζημιώσεων από το Εφετείο.
Το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, κοντά στο χωριό Μεσοχώρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1986 και περατώθηκε τον Απρίλιο του 2001. Η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών και στην έναρξη λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το έργο ήταν συνδεδεμένο με τα έργα εκτροπής του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
Για τον ΥΗΣ Μεσοχώρας, η ΔΕΗ έχει δαπανήσει έως σήμερα πάνω από 280 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον περίπου 82 εκατ. ευρώ έως την ολοκλήρωσή του συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις.
Latest News
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Στην… πυρά ο πλανήτης – Το 2024 η πιο θερμή χρονιά από το 1881
Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η φετινή χρονιά είναι η θερμότερη που έχει ζήσει ο πλανήτης από τότε που υπάρχουν μετρήσεις.