Με την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής να βρίσκεται στον «αστερισμό» των μεγάλων αστικών αναπλάσεων, με κορωνίδα την έκταση στο πρώην διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας στο Ελληνικό, τα βλέμματα στρέφονται σε ένα ακόμη φιλόδοξο project ύψους 200 εκατ. ευρώ που δρομολογείται στην Ανατολική Αττική.

Πρόκειται για την αξιοποίηση του πρώην οινοποιείου του Κτήματος Καμπά στην περιοχή Κάντζα, γνωστό με την ονομασία «Campas Project». Το ενδιαφέρον αυξάνεται λόγω της κινητικότητας που φαίνεται να αναπτύσσεται τελευταία αλλά και από την εκτίμηση που υπάρχει πως μέσα στο 2023 αναμένεται να εκδοθούν οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Είχε προηγηθεί η αναθεώρηση του business plan στις αρχές του περασμένου έτους, μια κίνηση που σύμφωνα με κύκλους της Reds του ομίλου Ελλακτωρ που «τρέχουν» το έργο κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να προσαρμοστεί η επένδυση με τα νέα οικονομικά δεδομένα αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Ήταν το 2006 όταν η εταιρεία ξεκίνησε να προωθεί τις αδειοδοτήσεις ενώ μεσολάβησε και η πανδημία του κορονοϊού που έφερε τα πάνω κάτω σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Από mall και γραφεία μέχρι μουσεία και αμπελώνες

Η εταιρεία στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά και σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων φιλοδοξεί σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό project μικρή χρήσης που θα συνδυάζει την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων με νέες χρήσεις.

Ειδικότερα, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια αλλαγή στην πορεία, στο ιστορικό ακίνητο θα δημιουργηθούν γραφεία, εμπορικό κέντρο (Mall), χώρους εστίασης, αλλά και χώρους πολιτισμού (μουσείο), με στόχο να αναβιώσει η εικόνα του παλιού κτήματος Καμπά. Λέγεται πως ίσως κατασκευαστεί και ένα μικρό ξενοδοχείο (20 δωματίων) αλλά και ένα οικιστικό συγκρότημα σε διπλανό οικόπεδο.

Επίσης προβλέπονται πεζόδρομοι, χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι και οικολογικοί αμπελώνες, οι οποίοι θα είναι και επισκέψιμοι. Υπολογίζεται πως εφόσον δεν προκύψουν καθυστερήσεις και υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέσα στο έτος οι άδειες, τα έργα θα ολοκληρωθούν το 2026.

Κρατάει χρόνια η κολόνια της… αξιοποίησης

Η αξιοποίηση του κτήματος Καμπά στη συμβολή των αξόνων της Αττικής οδού και της περιφερειακής Υμηττού δεν είναι πρόσφατη ιστορία αλλά πάει πολύ πίσω. Οι πρώτες προσπάθειες χρονολογούνται στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τότε, η Εθνική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να «ξεφορτωθεί» την ιστορική οινοποιία που είχε αποκτήσει ήδη από τα χρόνια του Μεσοπολέμου αποφάσισε να βγάλει σε δημοπρασία όλα τα ακίνητα της εταιρείας. Αυτά καταλήγουν στους γνωστούς οινοποιούς, την οικογένεια Μπουτάρη, που συνεχίζει την καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή κρασιού και μπράντι. Λέγεται πως από τότε υπήρχε η ιδέα και της εμπορικής αξιοποίησης μέρους της έκτασης.

Τελικά, τίποτα από τα σχέδια που υπήρχαν δεν προχώρησε λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τότε η οινοποιία. Η έκταση, και όχι τα σήματα, μετά από διάφορες δικαστικές εμπλοκές και διαμάχες πέρασε τελικά στο σχήμα με τη συμμετοχή των εταιρειών «Κάντζα Εμπορική», «Κάντζα Α.Ε.» και Reds. Η οποία στη συνέχεια αποφάσισε να προχωρήσει την αξιοποίηση…

Όνομα βαρύ σαν… ιστορία

Το οινοποιείο Καμπά είναι ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας στη χώρα μας. Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ανδρέα Καμπά έμπειρο επιχειρηματία της εποχής, που εκτός των άλλων, διατηρούσε μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο και στάβλους στην… οδό Ξενοφώντος, στο κέντρο της Αθήνας

Ο Ανδρέας Καμπάς λέγεται πως έκανε ειδικές μελέτες και εκτίμησε ότι η ποιότητα του εδάφους ήταν κατάλληλη για την καλλιέργεια της αμπέλου.

Έτσι, αφού αγόρασε την έκταση εξασφάλισε την ύδρευση των αμπελώνων με πηγάδια που συγκέντρωσαν τα νερά του Υμηττού και κατασκεύασε στην Κάντζα ένα μοναδικό αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα αντίστοιχο του Αχαΐα Κλάους, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Πρωτοπόρος και οραματιστής για την εποχή του έφτασε να εξάγει κρασί έως και στην «χώρα των Φαραώ» ενώ  έφτιαξε κονιάκ, εφάμιλλο του γαλλικού, μέχρι που χρεοκόπησε όταν ανέλαβε η επόμενη γενιά τα ηνία, και πέρασε στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας στον Μεσοπόλεμο. Επί πολλές δεκαετίες και μέχρι το 2000 συνέχισε να παράγεται το ομώνυμο φημισμένο κρασί των Μεσογείων. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται και την περίφημα διαφήμιση που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή: «Τυρί, ρύζι, καφές, γάλα…. Καµπά»!»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου