
Σε νέα υψηλά οκτώ ετών κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, κλείνοντας την Πέμπτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, τις οποίες δεν είχε «ξαναδεί» από τον Δεκέμβριο του 2014.
Τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης Τιμών ήταν πάνω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων ήταν στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014 (1.035,08 μονάδες). Την επομένη ημέρα η αγορά κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1987 (-12,78%), με τον ΓΔΤ να υποχωρεί στις 902, 84 μονάδες, καθώς ξεκινούσε η διαδικασία για την τότε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και η αδυναμία εκλογής ΠτΔ οδήγησε σε πρόωρες εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015.
Από το 2015 έως και σήμερα, ο δείκτης έχει επιχειρήσει τέσσερις φορές, όμως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει πειστικά αυτό το κρίσιμο επίπεδο τιμών.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ακάθεκτο πάνω από τις 1.000 μονάδες
Η κατάκτηση των 100 μονάδων
Τελευταία φορά η αγορά ξεκίνησε την προσπάθεια για την κατάκτηση των 1.000 μονάδων πέρυσι, στο πρώτο δίμηνο, προσπάθεια που σταμάτησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες στην κατάληψη των 1.000 μονάδων βοήθησαν οι εξής παράγοντες:
-Επενδυτική βαθμίδα: H χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα
Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων. Η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει επίσης τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων, ενώ θα επιτρέψει σε πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η υψηλότερη κρατική διαβάθμιση θα επιτρέψει την αναβάθμιση σημαντικών ελληνικών εταιρειών, όπως οι τράπεζες.
– Η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος: Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα έχει φέτος διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο και του χρόνου, μία πιο δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, η Ελλάδα θα έχει τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το 2022 είναι χρονιά ιστορικού ρεκόρ για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όσο και για τις εξαγωγές. Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2022-2024 σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης αύξησε το δυνητικό μέγεθος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν την ελληνική οικονομία. Η προσδοκία αυτών των επενδύσεων βελτίωσε και την προοπτική της μελλοντικής κερδοφορίας των εταιρειών.
-Εταιρική κερδοφορία- μερίσματα: Τα αποτελέσματα ρεκόρ που καταγράφουν οι εισηγμένες εταιρείες. Η εταιρική κερδοφορία των εταιριών βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Με λιγότερες εταιρίες από ότι το 2008 η τελική γραμμή το 2022 θα ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ.
Στο 9μηνο 2022, 120 μη τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 67,3 % και επιπλέον σημαντικές χρηματικές διανομές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2007, όταν οι εισηγμένες είχαν καταγράψει καθαρά κέρδη 7,9 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα για τη χρήση του 2022 μοιράστηκαν στο ΧΑ 2,4 δις ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, στην καλύτερη χρονιά μετά την χρήση του 2007.
-Τράπεζες: Ο Τραπεζικός κλάδος εισέρχεται στην νέα χρονιά με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας, μονοψήφια κόκκινα δάνεια και υπόσχεση μερίσματος .
Η αγορά προσδοκά την πρώτη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες, μετά από σχεδόν 14 χρόνια. Φέτος είναι η πρώτη χρήση στην οποία όλες οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, με μονοψήφια NPEs. Οι τράπεζες μείωσαν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 12 χρόνια.
Οι αποδόσεις από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου
H αγορά “τρέχει” μία ανοδική κίνηση από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου (788,46 μονάδες στις 29 Σεπτεμβρίου).
Από τότε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει κέρδη 27,34%, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει υψηλά κέρδη 45,87%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει αυξηθεί κατά 12,08 δισ. ευρώ.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου 2022, πτώση σημειώνει μόνο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-4,60%), ενώ τα υψηλότερα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+76,26%) και της Μυτιληναίος (+70,50%).
Ακολουθούν οι μετοχές της Alpha Bank (+44,60%), της Εθνικής (+42,44%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+42,29%), της Aegean Airlines (+41,35%), της ΔΕΗ (+40,27%), της Motor Oil (+38,30%), της Ελλάκτωρ (+37,97%), της Eurobank (+37,76%) της Τιτάν (+32,71%), της Elvalhalcor (+31,82%), της Viohalco (+29,20%) της Quest Συμμετοχών (+26,06%), της Τέρνα Ενεργειακή (+25,38%), της Σαράντης (+24,58%) και του ΟΛΠ (+23,88%).
Μικρότερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+18,48%), της Jumbo (+18,27%), της ΑΔΜΗΕ (+15,71%), της Lamda Development ( (+12,39%), του ΟΠΑΠ (+12,07%), της Coca Cola HBC (+4,22%) και του ΟΤΕ (+1,32%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ