ΗΠΑ και Γερμανία μετά από πολύ συζήτηση άλλαξαν γνώμη και έστειλαν άρματα μάχης στην Ουκρανία. Βλέποντας τις δυνάμεις αυτές να στέλνουν τανκς άρχισαν και άλλες χώρες να εξαγγέλλουν πόσα άρματα μάχης θα στείλουν για να ενισχύσουν το Κίεβο. Από την μεριά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Δύση συνεχίζοντας τις εκκλήσεις αυτήν την φορά για μαχητικά αεροσκάφη.

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν διττή, από την μία, η αινιγματική δήλωση από την μεριά του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο Μπάιντεν αποτελεί το «κλειδί» για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ από την άλλη ενίσχυσε και το αφήγημα πως οι ΗΠΑ θέλουν να πλήξουν την Ρωσία. Πέρα όμως από αυτά τα γεγονότα η απόφαση της Δύσης να στείλει τα άρματα μάχης έχει κάνει πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται αν η Δύση όντως επιδιώκει την άμεση σύγκρουση με την Ρωσία;

Πώς βοηθά το αφήγημα τον Πούτιν

Σύμφωνα με το CNN, tο αφήγημα ότι η Δύση επιδιώκει σύγκρουση με την Ρωσία, βοηθά πολύ τον Πούτιν και τους συμμάχους του να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το γεγονός ότι η Ρωσία εξαπέλυσε απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας εδάφη ενός κυρίαρχου κράτους.

Ακόμη, το ενδεχόμενο «Ψυχρού Πολέμου» είχε κάνει, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και τον Μπάιντεν να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πριν αποφασίσουν πόση στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα κανένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι κοντά στην απόφαση διεξαγωγής πολέμου με την Ρωσία. Την ίδια ώρα, νομικά η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει κάνει ήδη χρήση του βέτο της για να εμποδίσει την καταδίκη των πράξεων της στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έχει σίγουρα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί ορισμένες γκρίζες ζώνες που είναι εγγενείς σε κάθε σύγχρονο πόλεμο για να ισχυριστεί εσφαλμένα ότι το ΝΑΤΟ είναι ο κύριος επιτιθέμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτές οι γκρίζες ζώνες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση δυτικών πληροφοριών για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους.

Ποιες χώρες έχουν υποσχεθεί την παροχή τανκς στην Ουκρανία

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει, με βάση τις δηλώσεις των κρατών, πόσα άρματα μάχης θα λάβει η Ουκρανία.

Source: Reuters

Ο παράγοντας που αποκλείει την κλιμάκωση από την ρωσική πλευρά

Όσοι αναλυτές έχουν μελετήσει την στρατηγική του Πούτιν, αναφέρουν πως είναι πολύ μικρή η πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Ρωσίας, σε σημείο να προκαλέσει την απάντηση του ΝΑΤΟ.

Ο λόγος είναι ένας, ο Ρώσος πρόεδρος ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από μία τέτοια αντιπαράθεση.  «Ένας από τους λίγους στόχους που μοιράζονται η ηγεσία της Ρωσίας και των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο δυνάμεων», λέει ο Malcolm Chalmers, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο think tank Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

«Η Ρωσία γνωρίζει ότι μια συμβατική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ θα τελείωνε πολύ γρήγορα γι ‘αυτήν. Ωστόσο, υπάρχει κάποιο νόημα να ενισχύουμε την ιδέα ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει αυτό το ρίσκο, αν σημαίνει ότι μπορεί να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Δύση», προσθέτει.

Απίθανη η χρήση των πυρηνικών

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πηγές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την ανάλυση ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να κάνει χρήση των πυρηνικών, αν και η πιθανότητα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη για να αποφευχθεί. Το ερώτημα είναι, με ποιο κόστος αποφεύγεται;

Η Ουκρανία πιθανότατα θα συνεχίσει να ζητά περισσότερα όπλα και μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συμμάχους της όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος. Κάθε φορά, κάθε μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθμίζει αν αξίζει ή όχι το ρίσκο ή αν το να καθυστερεί βοηθάει περισσότερο το Κρεμλίνο.

Σκληρά μαθήματα

Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος εξελίσσεται, η Δύση και το ΝΑΤΟ αναγκάζονται να πάρουν σκληρά μαθήματα σε πραγματικό χρόνο. Κάθε φορά που η Ρωσία προειδοποιεί για κλιμάκωση –είτε από μόνη της είτε το ΝΑΤΟ– οι δυτικές πρωτεύουσες πρέπει να έχουν υπόψη τους το γεγονός: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε αυτή τη σύγκρουση και η Δύση δεν είναι καθόλου σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Και ανεξάρτητα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις που κάνουν οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου σχετικά με τη Δύση που προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία, μόνο ένα κυρίαρχο κράτος έχει εισβάλει σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος και έχει διεκδικήσει παράνομα τμήματα της επικράτειάς του με τη βία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό