
ΗΠΑ και Γερμανία μετά από πολύ συζήτηση άλλαξαν γνώμη και έστειλαν άρματα μάχης στην Ουκρανία. Βλέποντας τις δυνάμεις αυτές να στέλνουν τανκς άρχισαν και άλλες χώρες να εξαγγέλλουν πόσα άρματα μάχης θα στείλουν για να ενισχύσουν το Κίεβο. Από την μεριά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Δύση συνεχίζοντας τις εκκλήσεις αυτήν την φορά για μαχητικά αεροσκάφη.
Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν διττή, από την μία, η αινιγματική δήλωση από την μεριά του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο Μπάιντεν αποτελεί το «κλειδί» για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ από την άλλη ενίσχυσε και το αφήγημα πως οι ΗΠΑ θέλουν να πλήξουν την Ρωσία. Πέρα όμως από αυτά τα γεγονότα η απόφαση της Δύσης να στείλει τα άρματα μάχης έχει κάνει πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται αν η Δύση όντως επιδιώκει την άμεση σύγκρουση με την Ρωσία;
Πώς βοηθά το αφήγημα τον Πούτιν
Σύμφωνα με το CNN, tο αφήγημα ότι η Δύση επιδιώκει σύγκρουση με την Ρωσία, βοηθά πολύ τον Πούτιν και τους συμμάχους του να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το γεγονός ότι η Ρωσία εξαπέλυσε απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας εδάφη ενός κυρίαρχου κράτους.
Ακόμη, το ενδεχόμενο «Ψυχρού Πολέμου» είχε κάνει, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και τον Μπάιντεν να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πριν αποφασίσουν πόση στρατιωτική βοήθεια θα πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία.
Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα κανένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι κοντά στην απόφαση διεξαγωγής πολέμου με την Ρωσία. Την ίδια ώρα, νομικά η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει κάνει ήδη χρήση του βέτο της για να εμποδίσει την καταδίκη των πράξεων της στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο έχει σίγουρα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί ορισμένες γκρίζες ζώνες που είναι εγγενείς σε κάθε σύγχρονο πόλεμο για να ισχυριστεί εσφαλμένα ότι το ΝΑΤΟ είναι ο κύριος επιτιθέμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτές οι γκρίζες ζώνες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση δυτικών πληροφοριών για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε ρωσικούς στόχους.
Ποιες χώρες έχουν υποσχεθεί την παροχή τανκς στην Ουκρανία
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει, με βάση τις δηλώσεις των κρατών, πόσα άρματα μάχης θα λάβει η Ουκρανία.

Source: Reuters
Ο παράγοντας που αποκλείει την κλιμάκωση από την ρωσική πλευρά
Όσοι αναλυτές έχουν μελετήσει την στρατηγική του Πούτιν, αναφέρουν πως είναι πολύ μικρή η πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Ρωσίας, σε σημείο να προκαλέσει την απάντηση του ΝΑΤΟ.
Ο λόγος είναι ένας, ο Ρώσος πρόεδρος ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από μία τέτοια αντιπαράθεση. «Ένας από τους λίγους στόχους που μοιράζονται η ηγεσία της Ρωσίας και των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο δυνάμεων», λέει ο Malcolm Chalmers, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο think tank Royal United Services Institute στο Λονδίνο.
«Η Ρωσία γνωρίζει ότι μια συμβατική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ θα τελείωνε πολύ γρήγορα γι ‘αυτήν. Ωστόσο, υπάρχει κάποιο νόημα να ενισχύουμε την ιδέα ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει αυτό το ρίσκο, αν σημαίνει ότι μπορεί να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Δύση», προσθέτει.
Απίθανη η χρήση των πυρηνικών
Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πηγές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την ανάλυση ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να κάνει χρήση των πυρηνικών, αν και η πιθανότητα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη για να αποφευχθεί. Το ερώτημα είναι, με ποιο κόστος αποφεύγεται;
Η Ουκρανία πιθανότατα θα συνεχίσει να ζητά περισσότερα όπλα και μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συμμάχους της όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος. Κάθε φορά, κάθε μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθμίζει αν αξίζει ή όχι το ρίσκο ή αν το να καθυστερεί βοηθάει περισσότερο το Κρεμλίνο.
Σκληρά μαθήματα
Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος εξελίσσεται, η Δύση και το ΝΑΤΟ αναγκάζονται να πάρουν σκληρά μαθήματα σε πραγματικό χρόνο. Κάθε φορά που η Ρωσία προειδοποιεί για κλιμάκωση –είτε από μόνη της είτε το ΝΑΤΟ– οι δυτικές πρωτεύουσες πρέπει να έχουν υπόψη τους το γεγονός: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε αυτή τη σύγκρουση και η Δύση δεν είναι καθόλου σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Και ανεξάρτητα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις που κάνουν οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου σχετικά με τη Δύση που προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία, μόνο ένα κυρίαρχο κράτος έχει εισβάλει σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος και έχει διεκδικήσει παράνομα τμήματα της επικράτειάς του με τη βία.
Πηγή: in.gr


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων