Το υψηλό κόστος της ενέργειας/καυσίμων και των πρώτων υλών δηλώνουν ως τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν το 2022 οι επιχειρήσεις- μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), σε ποσοστό 72% και 62% αντίστοιχα. Μάλιστα, τα δύο αυτά προβλήματα, που δεν δηλώνονταν καν ως «αγκάθια» το 2021, συγκέντρωσαν υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με όσα αναφέρονταν συνήθως ως τα παραδοσιακά προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η έλλειψη ρευστότητας, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και η αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.
Τα παραπάνω προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε η Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 266 επιχειρήσεων-μελών του, στο διάστημα 13-24 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, για το επόμενο τρίμηνο και σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών, πάνω από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 45%, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι) διαβλέπουν δυσμενέστερους όρους λόγω της αύξησης των επιτοκίων, κάτι που – σύμφωνα με τους μελετητές – σημαίνει ότι οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα βαίνουν επιδεινούμενες.
Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ακόμα, σε ποσοστό 47%, ότι αναμένουν δυσμενέστερη κατάσταση με αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έρευνας, που θέλει το 70% των επιχειρήσεων να επισημαίνει πως οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και στις τιμές πρώτων υλών/προϊόντων έχουν επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του ΕΒΕΘ στο πλαίσιο του 31ου Money Show 2023. Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, επισήμανε ότι η γεωπολιτική κρίση και αστάθεια συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και τη μακρά περίοδο προσαρμογής της δημοσιονομικής κρίσης και των μνημονίων και το οξύτατο πρόβλημα της πανδημίας, έρχονται να δημιουργήσουν νέα προβλήματα, τα οποία απεικονίζονται στις έρευνες για τις επιχειρήσεις.
Αύξηση τζίρου για το 42% το 2022
Την ανάλυση και παρουσίαση της έρευνας πραγματοποίησε ο Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, ο οποίος έκανε λόγο για μια πολύ περιπετειώδη δεκαετία για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το 2022 οι τελευταίες δήλωσαν αύξηση τζίρου.
Ειδικότερα, στο πεδίο της αποτίμησης του 2022, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 42% (40% το αντίστοιχο ποσοστό του 2021) παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Μείωση ανέφερε το 33% (29% το 2021) και διατήρηση στα ίδια επίπεδα το 25% (30% το 2021). Ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (άνω του ενός εκατ. ευρώ κύκλου εργασιών) καταγράφουν και την σημαντικότερη ανοδική διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους, ενώ οι μικρότερες (μέχρι 100 χιλ. ευρώ κύκλο εργασιών) το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό.
Στις θέσεις εργασίας οι επιχειρήσεις το 2022 δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τις αναλογίες απασχόλησης, που έχουν, σε σχέση με το 2021 και κράτησαν στα ίδια επίπεδα και τις προσλήψεις, και τις αποχωρήσεις, αλλά και τη διατήρηση του προσωπικού τους.
Αρνητικότερες οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα
Στις σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα η έρευνα του ΕΒΕΘ έρχεται να αποτυπώσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αγοράς, καθώς το 52% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο δεν είναι ικανοποιημένο από τη συνεργασία του με τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι είναι οι πιο δυσαρεστημένες από το τραπεζικό σύστημα.
Για το 2023 οι επιχειρήσεις απαντούν σε ποσοστό 23% ότι θα είναι μία χειρότερη χρονιά ως προς αυτό (19% το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι), ενώ για το επόμενο τρίμηνο και για την ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών το 45% διαβλέπει -όπως προαναφέρθηκε- δυσμενέστερους όρους._
Latest News
Μηδενικός ο πληθωρισμός τροφίμων και τον Ιανουάριο [πίνακας]
Ο πληθωρισμός τροφίμων αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά - Υπουργείο Ανάπτυξη: Τι δείχνουν τα στοιχεία Eurostat και ΙΕΛΚΑ
«Τέλος χρόνου» στις αιτήσεις για το πρόγραμμα ΔΥΠΑ με επίδομα 1000 ευρώ - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, έχει στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Πώς κινήθηκαν επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις τον Δεκέμβριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις - Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια σε πιστωτικές κάρτες, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις
Θεοδωρικάκος: Ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στη βιομηχανία και την καινοτομία
Ο Υπουργός Ανάπτυξης συμμετείχε στο υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Εμπορίου της Ε.Ε. στη Βαρσοβία
Χατζηδάκης: «Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, δεν είναι προς όφελος κανενός»
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «ένα ποσοστό 90% των εξαγωγών μας πάει στις χώρες μέλη της ΕΕ, δεν θα είμαστε ευθέως θιγόμενοι»
Παρατείνεται η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών στους δήμους
Τι ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης για τη τη ρύθμιση οφειλών στους δήμους και στις περιφέρειες
Όταν αποθήκες γίνονται διαμερίσματα και πάρκινγκ
Τα κλειδιά για την πολεοδομική νομιμοποίηση σε 13 ερωτήσεις – απαντήσεις. Τι πρέπει να προσέξετε. Προθεσμία για τακτοποίηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου
Airbnb: Αντίστροφη μέτρηση για «κλείδωμα» των εισοδημάτων του 2024
Έως τις 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των στοιχείων στο μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποια Airbnb κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις και πρόστιμα
Το «κάστρο» του πληθωρισμού και τα μηνύματα του Ιανουαρίου
Η Ελλάδα εμφανίζει τον 3ο υψηλότερο πληθωρισμό υπηρεσιών στην Ευρωζώνη με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 5,5%
Πολύπλοκο το επιχειρείν, υψηλή η διαφθορά στο δημόσιο - Πώς βαθμολογεί η Allianz την Ελλάδα
Το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ιδιαιτέρως εποπτευόμενο και πολύπλοκο, σύμφωνα με την Allianz Trade - Αιχμές για τη...βραδυκίνητη δικαιοσύνη