
Μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ υπολογίζονται στο πρώτο εξάμηνο φέτος οι συμβασιοποιήσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το 2023 η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό ταχύτερο έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και παρά την επιβράδυνση που θα σημειωθεί, όπως τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος, από το βήμα του κεντρικού γκαλά που διοργανώθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 31ου Money Show.
Το 2022, οι ταμειακές ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ και πέρυσι η ελληνική οικονομία έτρεξε με διπλάσιο ρυθμό έναντι του μέσου όρου των άλλων χωρών της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Μπρατάκος, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα «είμαστε ένα βήμα» πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο Γιάννης Μπρατάκος πρόεδρος της επιτροπής εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας
Η Ελλάδα άντεξε στις πολλαπλές κρίσεις
«Όλοι μαζί κερδίζουμε τη μάχη της ανάπτυξης, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού εδώ και 40 χρόνια, η Ελλάδα όμως άντεξε στις πολλαπλές κρίσεις και αποτελεί θετική έκπληξη για την Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη δεν είναι συγκυριακή, η ελληνική οικονομία γίνεται πιο εξωστρεφής και πιο ανταγωνιστική, είμαστε πρώτοι ανάμεσα σε 84 χώρες στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον economist. Κρατήσαμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία, στηρίζουμε στην πράξη το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών παραμένοντας προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σταθερότητα, δε θέτουμε σε κίνδυνο την εικόνα αξιοπιστίας και σοβαρότητας της χώρας».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα γίνει κόμβος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι «υλοποιούμε πάνω από 30 έργα που αλλάζουν τις προοπτικές της περιοχής, από το τεχνολογικό πάρκο μέχρι την ανάπλαση της ΔΕΘ».
«Μπορούμε να ελπίζουμε σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Τους επόμενους μήνες θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της συνέπειας ή θα επιστρέψουμε στο δρόμο του ρίσκου, της αβεβαιότητας και της απαξίωσης», σημείωσε και τόνισε «επιλέγουμε ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα, δεν συμβαδίζουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ευκαιρίες από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ως καθρέφτη προόδου ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε τη διοργάνωση του Money Show ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και λέγοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία και η Θράκη, αλλάζουν …γρηγορότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε τα 30 και πλέον έργα υποδομών και αναπλάσεων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, ενώ εστίασε και στις ευκαιρίες που διανοίγονται για τον παραγωγικό ιστό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το ΕΣΠΑ.
«Συνεργαζόμαστε με τα επιμελητήρια προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων, επενδύουμε στη συνεργασία και τη συνεννόηση, ο δήμος μας γίνεται το σημείο αναφοράς για όλες τις δημόσιες πολιτικές», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ τα κονδύλια που «έπεσαν» στην πόλη για έργα και σημείωσε ότι «το 2023, υλοποιούμε το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα, ύψους 55 εκατ. ευρώ και με το 80% των κονδυλίων μάλιστα να προέρχονται από χρηματοδοτήσεις και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες», επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Οι πολίτες θα δουν τα έργα που ακούνε να γίνονται πράξη», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης και Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και επιχειρηματίας, τόνισε ότι «η αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας, έστω και μειωμένη, θα διατηρηθεί και το 2023 και η Θεσσαλονίκη προτιμάται από πολλές μεγάλες εταιρείες που δημιουργούν συνεχώς νέες θέσεις εργασίας». Λέγοντας δε, ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα -μεταξύ άλλων- τα μετρό, ανάπλαση ΔΕΘ και τεχνολογικό πάρκο-, τόνισε ότι η υλοποίησή τους θα ανοίξει και νέες προοπτικές για την πόλη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο - Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα μέχρι το Πάσχα
Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

ΟΤ Delphi Economic Forum X: Τι βλέπουν για τον εμπορικό πόλεμο 4 ελληνικοί όμιλοι
Τι είπαν ο Αλέξανδρος Εξάρχου (AKTOR) ο Γιώργος Μαργώνης (Παπαστράτος) ο Γιάννος Κοντόπουλος (AthexGroup) και ο Βασίλης Τσάιτας (HELLENiQ ENERGY)
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τρίτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις
Ο ΟΤ δίνει το παρών στο Delphi Economic Forum X - Δείτε όλα όσα έγιναν την τρίτη ημέρα

Reuters: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει 10 χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου
Οι πληρωμές, αναφέρει το Reuters, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος 10 χρόνια πριν από τη λήξη των δανείων

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Τζορτζ Τσούνης: «Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Τζορτζ Τσούνης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γ. Μπρατάκος: Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
Ο κ. Μπρατάκος υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να μπορεί η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Valentina Rina: Να στοχεύσουμε τους κερδοσκόπους του Airbnb
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X,η Valentina Rina, Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη

Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): Δυνατότητα πρόσβασης σε όλους σε χρηματοοοικονομικές υπηρεσίες
Η τεχνολογία, η καινοτομία και η εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν άρδην τον τρόπο που προσφέρονται οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

O OT live τρίτη ημέρα στο Delphi Economic Forum X
Με συνεντεύξεις, αναλύσεις και σχόλια ο ΟΤ μεταδίδει από το Delphi Economic Forum X όλες τις εξελίξεις της 11ης Απριλίου