Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα τον τελευταίο καιρό από τους πελάτες των σούπερ μάρκετ είναι η μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν αυξηθεί και οι καταγγελίες από τις Ενώσεις Καταναλωτών.
Το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε διευκρινίσεις μετά από το μπαράζ παραπόνων και διαμαρτυριών.
«Καλάθι του νοικοκυριού»: Παράταση έως τον Ιούνιο – Αλλάζουν τα ταμπελάκια των τιμών
Σύμφωνα με το υπουργείο, η μείωση των ποσοτήτων δεν αποτελεί μία παράνομη πρακτική των επιχειρήσεων αφού καθεμία είναι ελεύθερη να προσφέρει στους καταναλωτές συσκευασίες οποιουδήποτε μεγέθους κρίνει ότι είναι κατάλληλο.
Ωστόσο, το υπουργείο θέτει κάποιες προϋποθέσεις για να συμβαίνει αυτό.
Οι προϋποθέσεις
Η πρώτη προϋπόθεση είναι να αναγράφεται η σωστή, πραγματική καθαρή ποσότητα που περιέχεται μέσα στη συσκευασία. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου του 2021, όπως προβλέπει ο νόμος που αφορά στην αισχροκέρδεια.
Ακρίβεια: Τα τρόφιμα ακριβαίνουν ενώ ο πληθωρισμός πέφτει
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος παρέθεσε κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, αναλυτικά παραδείγματα σε σχέση με το πότε είναι νόμιμη η μείωση της ποσότητας ή όχι.
Πρώτο παράδειγμα: Παραμένει ίδια η τιμή μετά τη μείωση της ποσότητας
Στο πρώτο παράδειγμα, η επιχείρηση αγόρασε ένα προϊόν 100 γραμμαρίων, την 1/09/2021 -που είναι η ημερομηνία αναφοράς για το περιθώριο κέρδους- προς 1 ευρώ. Ακολούθως το είχε πουλήσει 1,10 ευρώ, επομένως είχε κέρδος 10%.
Στην περίπτωση κατά την οποία και σήμερα, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ποσότητα στα 90 γραμμάρια, συνεχίζει να το αγοράζει 1 ευρώ και εξακολουθεί να το πουλά 1,10 ευρώ, άρα το κέρδος της παραμένει στο 10%, είναι νόμιμο.
Αντίθετα, παράνομο είναι εάν αγοράζει τη μειωμένη ποσότητα των 90 γραμμαρίων, αντί για 1 ευρώ, πλέον 0,95 ευρώ και συνεχίζει να πουλά το προϊόν 1,10 ευρώ με αποτέλεσμα το κέρδος της να φτάνει το 15,7%. Αντί για 10% τον Σεπτέμβριο του 2021.
Δεύτερο παράδειγμα: Υψηλότερη η τιμή μετά τη μείωση της ποσότητας στη συσκευασία
Στο δεύτερο παράδειγμα, η επιχείρηση την 1/09/2022 αγόρασε τα 100 γραμμάρια προς 1 ευρώ, το πούλησε 1,10 ευρώ και είχε κέρδος 10%.
Εάν πλέον αγοράζει τη μειωμένη ποσότητα των 90 γραμμαρίων 1,10 ευρώ, σε αυξημένη δηλαδή τιμή, και το πουλά 1,20 ευρώ, το κέρδος της είναι 9%. Χαμηλότερο δηλαδή από το 10% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021. Άρα παρόλο που αύξησε την τιμή πώλησης στη μειωμένη ποσότητα, είναι νόμιμη.
Εάν ωστόσο, συνέχισε να αγοράζει το, μειωμένο πλέον, προϊόν 1 ευρώ αλλά το πουλά 1,20 ευρώ το κέρδος της είναι 20%. Μεγαλύτερο από εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2021, άρα παρανομεί.
Τρίτο παράδειγμα: Μειωμένη ποσότητα, αλλά με χαμηλότερη τιμή
Στο τρίτο παράδειγμα που παρέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη κι αν έχει μειώσει την τιμή πώλησης μια επιχείρηση στη μικρότερη ποσότητα μπορεί να παρανομεί.
Εάν την 1η Σεπτεμβρίου είχε αγοράσει τα 100 γραμμάρια προς 1 ευρώ και τα πούλησε 1,10 ευρώ, -είχε κέρδος δηλαδή 10%- και πλέον αγοράζει τα 90 γραμμάρια προς 0,90 ευρώ και τα πουλά 1,04 ευρώ, τότε, παρά το γεγονός ότι μείωσε την τιμή, το κέρδος της είναι 15,6%. Υψηλότερο από το 10% του Σεπτεμβρίου του 2021 άρα παράνομο.
Νόμιμο θα είναι εάν πουλάει 1,04 ευρώ τα 90 γραμμάρια αλλά τα είχε αγοράσει 0,95 ευρώ. Είχε δηλαδή περιθώριο κέρδους, σε αυτή την περίπτωση, 9,4%.
Latest News
Έρχεται μπαράζ προσφορών για στεγαστικά δάνεια - Καταλύτης το «Σπίτι Μου 2»
Ευκαιρία θεωρούν οι τράπεζες την ισχυρή ζήτηση για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» - Πόσα στεγαστικά δάνεια θα δώσουν φέτος
«Αχτίδα φωτός» για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Έρχεται το σχέδιο πριν το Πάσχα
Τράπεζες και οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος για το ελβετικό φράγκο
Το παζλ των επιπτώσεων στις ελληνικές εξαγωγές από τους δασμούς Τραμπ [έρευνα]
Επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από τον συνδυασμό των εμπορικών δεσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΕΕ, και ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ
Ανάπτυξη στο 2,4% για το 2025 βλέπει το ΙΟΒΕ
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν την φετινή τους επίδοση, με υψηλότερη ετήσια διεύρυνση το 2025 (+9,5%)
Στο 2,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας η UBS - Καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης
Η UBS επίσης προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7% το 2024, 0,9% το 2025 και 1,1% το 2026
Νέα σαρωτικά μέτρα για το Κτηματολόγιο - Τι προανήγγειλε ο Κυρανάκης
Τι είπε για το Κτηματολόγιο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Νίκη Κεραμέως: Στόχος να ξεπεραστεί ο στόχος των 1.500 ευρώ στον μέσο μισθό το 2027
«Στόχος είναι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ, από τα 830 που είναι σήμερα», δήλωσε η Νίκη κεραμέως
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και Stama Greece
Τι αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας
e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου
Αναλυτικά όλα τα ταμεία
Δώρο Χριστουγέννων: Στον ιδιωτικό τομέα το καταργούν… στο δημόσιο το διεκδικούν
Για το δώρο Χριστουγέννων καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα στον ιδιωτικό τομέα - Στο ΣτΕ η απόφαση για το δημόσιο