Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα τον τελευταίο καιρό από τους πελάτες των σούπερ μάρκετ είναι η μείωση της ποσότητας στις συσκευασίες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν αυξηθεί και οι καταγγελίες από τις Ενώσεις Καταναλωτών.
Το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε διευκρινίσεις μετά από το μπαράζ παραπόνων και διαμαρτυριών.
«Καλάθι του νοικοκυριού»: Παράταση έως τον Ιούνιο – Αλλάζουν τα ταμπελάκια των τιμών
Σύμφωνα με το υπουργείο, η μείωση των ποσοτήτων δεν αποτελεί μία παράνομη πρακτική των επιχειρήσεων αφού καθεμία είναι ελεύθερη να προσφέρει στους καταναλωτές συσκευασίες οποιουδήποτε μεγέθους κρίνει ότι είναι κατάλληλο.
Ωστόσο, το υπουργείο θέτει κάποιες προϋποθέσεις για να συμβαίνει αυτό.
Οι προϋποθέσεις
Η πρώτη προϋπόθεση είναι να αναγράφεται η σωστή, πραγματική καθαρή ποσότητα που περιέχεται μέσα στη συσκευασία. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το περιθώριο κέρδους της επιχείρησης να μην υπερβαίνει το αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου του 2021, όπως προβλέπει ο νόμος που αφορά στην αισχροκέρδεια.
Ακρίβεια: Τα τρόφιμα ακριβαίνουν ενώ ο πληθωρισμός πέφτει
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος παρέθεσε κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης, αναλυτικά παραδείγματα σε σχέση με το πότε είναι νόμιμη η μείωση της ποσότητας ή όχι.
Πρώτο παράδειγμα: Παραμένει ίδια η τιμή μετά τη μείωση της ποσότητας
Στο πρώτο παράδειγμα, η επιχείρηση αγόρασε ένα προϊόν 100 γραμμαρίων, την 1/09/2021 -που είναι η ημερομηνία αναφοράς για το περιθώριο κέρδους- προς 1 ευρώ. Ακολούθως το είχε πουλήσει 1,10 ευρώ, επομένως είχε κέρδος 10%.
Στην περίπτωση κατά την οποία και σήμερα, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ποσότητα στα 90 γραμμάρια, συνεχίζει να το αγοράζει 1 ευρώ και εξακολουθεί να το πουλά 1,10 ευρώ, άρα το κέρδος της παραμένει στο 10%, είναι νόμιμο.
Αντίθετα, παράνομο είναι εάν αγοράζει τη μειωμένη ποσότητα των 90 γραμμαρίων, αντί για 1 ευρώ, πλέον 0,95 ευρώ και συνεχίζει να πουλά το προϊόν 1,10 ευρώ με αποτέλεσμα το κέρδος της να φτάνει το 15,7%. Αντί για 10% τον Σεπτέμβριο του 2021.
Δεύτερο παράδειγμα: Υψηλότερη η τιμή μετά τη μείωση της ποσότητας στη συσκευασία
Στο δεύτερο παράδειγμα, η επιχείρηση την 1/09/2022 αγόρασε τα 100 γραμμάρια προς 1 ευρώ, το πούλησε 1,10 ευρώ και είχε κέρδος 10%.
Εάν πλέον αγοράζει τη μειωμένη ποσότητα των 90 γραμμαρίων 1,10 ευρώ, σε αυξημένη δηλαδή τιμή, και το πουλά 1,20 ευρώ, το κέρδος της είναι 9%. Χαμηλότερο δηλαδή από το 10% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021. Άρα παρόλο που αύξησε την τιμή πώλησης στη μειωμένη ποσότητα, είναι νόμιμη.
Εάν ωστόσο, συνέχισε να αγοράζει το, μειωμένο πλέον, προϊόν 1 ευρώ αλλά το πουλά 1,20 ευρώ το κέρδος της είναι 20%. Μεγαλύτερο από εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2021, άρα παρανομεί.
Τρίτο παράδειγμα: Μειωμένη ποσότητα, αλλά με χαμηλότερη τιμή
Στο τρίτο παράδειγμα που παρέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη κι αν έχει μειώσει την τιμή πώλησης μια επιχείρηση στη μικρότερη ποσότητα μπορεί να παρανομεί.
Εάν την 1η Σεπτεμβρίου είχε αγοράσει τα 100 γραμμάρια προς 1 ευρώ και τα πούλησε 1,10 ευρώ, -είχε κέρδος δηλαδή 10%- και πλέον αγοράζει τα 90 γραμμάρια προς 0,90 ευρώ και τα πουλά 1,04 ευρώ, τότε, παρά το γεγονός ότι μείωσε την τιμή, το κέρδος της είναι 15,6%. Υψηλότερο από το 10% του Σεπτεμβρίου του 2021 άρα παράνομο.
Νόμιμο θα είναι εάν πουλάει 1,04 ευρώ τα 90 γραμμάρια αλλά τα είχε αγοράσει 0,95 ευρώ. Είχε δηλαδή περιθώριο κέρδους, σε αυτή την περίπτωση, 9,4%.
Latest News
Μητσοτάκης: «Μήνυμα δικαιοσύνης» τα μέτρα για τις τραπεζικές προμήθειες
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook
Οδηγίες... επιβίωσης τα Χριστούγεννα - Πώς να γιορτάσετε χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι
Όσο η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, ειδικοί δίνουν συμβουλές για «οικονομικά Χριστούγεννα». Οι καταναλωτικές τάσεις στην Ελλάδα και διεθνώς.
Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι εμποροι προσδοκούν ότι ο τζίρος τους θα ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα και θα κινηθεί πάνω από τα 4 δισ. ευρώ.
Ποιοι πάνε ταμείο τα Χριστούγεννα - Πότε πληρώνουν e-EΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά - Οι συντάξεις και τα επιδόματα που θα καταβληθούν
Οι πέντε προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας για το 2025
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του Υπουργείο Οικονομίας
Πέντε ανατροπές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις τιμές ζώνης σε 36 ζώνες σε 12 δήμους της χώρας
Τι δείχνει το «Ταμείο» της ελληνικής οικονομίας - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις
Ελληνική οικονομία: Η θετική εικόνα της ανάπτυξης, οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια και το πολύ μεγάλο πρόβλημα με το δημογραφικό της Ελλάδας
«Καλπάζει» το Airbnb - Πώς θα κινηθεί το νέο έτος [γραφήματα]
Οι προοπτικές του 2025 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) - Η Ευρώπη σε άνοδο για βραχυχρόνιες μισθώσεις
e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 23 έως 27 Δεκεμβρίου
Αναλυτικά τα ποσά που θα καταβληθούν - Οι ημερομηνίες και οι δικαιούχοι
Το ράλι στα ακίνητα και τα 20 δισ. που αγνοούνται από το ταβάνι του 2007 [γραφήματα]
Οι τιμές στα ακίνητα ανεβαίνουν, έχουν ήδη ανακτήσει τα επίπεδα του 2011 και προσεγγίζουν πλέον το «ιστορικό υψηλό» του 2007