
Στις 28 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την δημιουργία της 1ης Πολιτείας Καινοτομίας στις παλαιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ.
Η Πολιτεία Καινοτομίας θα αποτελεί χώρο όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα & ανάπτυξη, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και θα καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να προκαλούνται οι απαραίτητες επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πραγματοποίησε εντατικές ενέργειες και ελέγχους σε πιθανούς χώρους στους οποίους θα μπορούσε να στεγαστεί η Πολιτεία Καινοτομίας. Εν τέλει προκρίθηκε, ως καταλληλότερη, η επιλογή των παλαιών εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς διότι εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση όχι μόνο από το κέντρο του Πειραιά αλλά και από το κέντρο της Αθήνας. Το ακίνητο καταλαμβάνει συνολική εδαφική έκταση 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτηρίων.
Στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πολιτείας Καινοτομίας και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.
Κατόπιν αλλαγής της διυπουργικής απόφασης, ο προηγούμενος διαγωνισμός ματαιώθηκε λόγω μεταβολής των οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης του έργου. Επαναπροκηρύχθηκε αμέσως ανοικτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός με τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Η δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα, μέσω ΣΔΙΤ και με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία για το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας προτεραιότητας για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα.
Πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει αυτούς τους 42 μήνες επιτυγχάνοντας στο να βελτιώσει θεαματικά η Ελλάδα τις επιδόσεις της στο συγκεκριμένο τομέα, όπως αυτό αποτυπώνεται στη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών στον δείκτη έντασης Έρευνας και Ανάπτυξης και την προσέλκυση εξαιρετικά σημαντικών επενδύσεων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών.
Η Ελλάδα, με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της, μπορεί και πρέπει να είναι με τους πρωταγωνιστές στον 21 ο αιώνα και σ’ αυτό συντείνουν όλες οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:
«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τα 18 στρέμματα του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ σε κόμβο Καινοτομίας όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην Πολιτεία Καινοτομίας θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στον χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Αυτή η συνύπαρξη και η διαρκής επικοινωνία επιστημόνων και καταρτισμένων υπαλλήλων συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Η επιτυχία των συνεργείων μεταξύ των συμμετεχόντων αναμένεται να προσδώσει την αναγκαία προστιθέμενη αξία στο τελικό αποτέλεσμα. Σε δύο μήνες θα έχουμε τις δεσμευτικές προσφορές και είμαστε αισιόδοξοι πως θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την δημιουργία αυτού του σημαντικού έργου».


Latest News

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ

Tabish (Aqua Brigde) στον ΟΤ: Καμια υπαναχώρηση από το deal για την Avramar
O Mohammad Tabish, CEO της Aqua Bridge ξεκαθαρίζει στον ΟΤ ότι η συμφωνία με την Avramar θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαϊου

Τέλος (;) το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα - Το σενάριο με πληθωρισμό
Τι αναφέρουν στον ΟΤ έγκυρες πληροφορίες για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες