Σε στάση αναμονής βρίσκονται από την αρχή του μήνα οι traders στην αγορά ομολόγων, εν μέσω της προσδοκίας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων της, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες φρενάρουν την ανάπτυξη. Την ερχόμενη εβδομάδα, η αγορά θα μάθουν εάν αυτό είναι πιθανό να συμβεί καθώς η Federal Reserve ανακοινώνει την τελευταία της απόφαση, ενώ παράλληλα θα δημοσιευτεί και η μηνιαία έκθεση για την αγορά εργασίας.
Οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στην αγορά ομολόγων, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλότερες αποδόσεις, καθώς εκτιμούν ότι μια οικονομική ύφεση θα ωθήσει τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις της και στη συνέχεια να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αργότερα φέτος. Οι αποδόσεις των ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας μειώθηκαν κατά σχεδόν 40 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, καθώς οι διαχειριστές περιουσίας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία συνέχισαν να μετατοπίζουν κεφάλαια από μετοχές σε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Ομόλογα: Ρεκόρ εκδόσεων για μήνα Ιανουάριο στην Ευρώπη
«Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπήκαν στη χρονιά με μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα και υπάρχει μια μικρή αίσθηση του «μπείτε εκεί τώρα πριν να είναι πολύ αργά»», σχολίασε στο Bloomberg, η Alexandra Wilson-Elizondo, επικεφαλής λιανικών επενδύσεων στη Goldman Sachs Asset Management.
Αυτή η ανοδική διάθεση ήταν ιδιαίτερα εμφανής την περασμένη εβδομάδα, όταν οι επενδυτές αγόρασαν τοποθετήθηκαν σε νέες εκδόσεις δημοσίου χρέους με μεγαλύτερη διάθεση από ό,τι συνήθως. Στα τρέχοντα επίπεδα, τα ομόλογα αντιμετωπίζονται ως ελκυστικό αντιστάθμισμα έναντι της ύφεσης.
Η ιστορία συνεχίζεται
Στο πλαίσιο αυτό, οι traders swaps αναμένουν ότι η Fed θα ανακοινώσει την πρώτη ήπια αύξηση των επιτοκίων μετά το άνοιγμα του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων σχεδόν ένα χρόνο πριν (συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου 2022).
Μετά από επτά αυξήσεις εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν της τάξεως των 75 μονάδων βάσεως και οι τρεις 50 μονάδων, η κοινή αίσθηση συγκλίνει στο ότι ήρθε η ώρα της επιβράδυνσης της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Με μία τέτοια αύξηση το βασικό επιτόκιο της αμερικανικής τράπεζας θα διαμορφωθεί στο εύρος του 4,50%-4,75%, από 4,25%-4,50% επί του παρόντος.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βάλουν φρένο στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων του περασμένου έτους και θα κινηθούν πιο αργά φέτος στις προσπάθειές τους να δαμάσουν τις αυξανόμενες τιμές.
Το καλύτερο «ποδαρικό» για τα γερμανικά ομόλογα από το 1977 – Πέφτει το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Μειώνεται η όρεξη για κίνδυνο
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το φάντασμα μιας επικείμενης ύφεσης θα μπορούσε να μειώσει την όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και αντ’ αυτού να προσελκύσει μεγάλες ροές χρημάτων προς την ασφάλεια του δημόσιου χρέους υψηλής αξιολόγησης .
Τα κέρδη — που οφείλονται σε ένα μεγάλο ράλι του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους — είναι μια πρώιμη δικαίωση για τους διαχειριστές κεφαλαίων που τον Δεκέμβριο ευνόησαν ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με το μηνιαίο μηνιαίο που παρακολουθεί στενά η Bank of America.
Οι επενδυτές ξεκίνησαν τη χρονιά στοιχηματίζοντας ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα το 2023 καθώς η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να πρέπει να παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα για να περιοριστεί ο πληθωρισμός.
Ωστόσο, ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων δεν πραγματοποιηθούν, ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η μείωση του πληθωρισμού περιορίζει την αβεβαιότητα σχετικά με περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα καθώς και τους πιο επικίνδυνους τύπους χρέους.
Τα ομόλογα θα ανακάμψουν, αλλά οι επενδυτές χρειάζονται περισσότερη διαφοροποίηση
Υπάρχει επίσης μια ευρέως διαδεδομένη ελπίδα ότι τα ομόλογα θα ανακτήσουν τον παραδοσιακό τους ρόλο ως ένα ασφαλές μέρος για να προστατευτούν από την επερχόμενη οικονομική ύφεση και θα κερδίσουν εάν υποφέρουν οι αγορές μετοχών. Αυτό θα σήμαινε διάλειμμα με το συγχρονισμένο sell-off του 2022 όταν τα ομόλογα έπεσαν, παρόλο που ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All-World υποχώρησε σχεδόν 20%.
«Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε παράλληλα μια μεγάλη πτώση τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, και πέρυσι ήταν η πρώτη φορά από το 1974 που κινήθηκαν και τα δύο πτωτικά», δήλωσε ο David Kelly, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management. «Συνήθως ενισχύονται την επόμενη χρονιά, και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει τώρα. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή, αλλά δεν είναι και η χειρότερη».
Latest News
Στο «ράλι του Άη Βασίλη» προσδοκούν οι επενδυτές καθώς οι μετοχές ρίχνουν ταχύτητα
Οι αγορές δίχνουν αισιοδοξία για ένα santa rally, αν και αρκετά είναι τα δεδομένα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Μεγάλη ανατροπή με ισχυρά κέρδη στη Wall Street
H Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία και ροκάνισαν τις απώλειες της εβδομάδας
Τραμπ και Fed «απογειώνουν» το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να κλείσει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οχτώ χρόνων
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική