Περίπου 900 οικογένειες στο νομό Κοζάνης έχουν αναλάβει να καλλιεργούν τον κρόκο Κοζάνης (σαφράν), προϊόν ΠΟΠ, το οποίο ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο και έχει κερδίσει το καταναλωτικό κοινό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.
Ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα κατεξοχήν εξαγωγικό προϊόν. Περίπου το 70% της παραγωγής διατίθεται στο εξωτερικό και κυρίως στην ισπανική, την ιταλική και την γαλλική αγορά και το υπόλοιπο 30% απορροφάται στην ελληνική αγορά.
Κοζάνη: Το 2024 αναμένεται να είναι έτοιμο το Μουσείο Κρόκου
Σε μία κανονική χρονιά και υπό φυσιολογικές συνθήκες η παραγωγή του Κρόκου Κοζάνης ανέρχεται περί τους 4 τόνους. Φέτος όμως, η καλλιέργεια «έπεσε» θύμα της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα να διανύει την χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων, παράγοντας περίπου ένα τόνο.
Η Κλεοπάτρα και ο κρόκος
Ο κρόκος, αυτό το μοναδικό «χρυσάφι» της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Κοζάνης, σε μια έκταση 5.250 στρεμμάτων που εκτείνεται στον Κρόκο, την Αγ. Παρασκευή, την Καισαρεία, την Άνω και Κάτω Κώμη, την Πλατανιά Βοϊου.
Η καλλιέργειά του στην περιοχή αυτή χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, καθώς, οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες γνώσεις για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των φυτών, δίνουν ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας.
Συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.
Με τα χέρια η συγκομιδή
Η συγκομιδή, η ξήρανση και η συσκευασία του γίνεται σύμφωνα με ειδική μέθοδο που χρονολογείται από την αρχαιότητα.
Οι παραγωγοί φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι. Όταν τα άνθη αρχίζουν να εμφανίζονται στα μέσα Οκτωβρίου και για 20 ημέρες περίπου, οι παραγωγοί αφαιρούν προσεκτικά με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού, από την ανατολή μέχρι τη δύση σχεδόν του ήλιου, μέσα σε ποδιές ή σε καλάθια.
Στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό τραπέζι και, με τη βοήθεια ηλεκτρικού ανεμιστήρα, χωρίζονται οι στήμονες και τα στίγματα από το υπόλοιπο άνθος.
Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.
Να σημειωθεί ότι από το 1971 μέχρι και σήμερα την αποκλειστική ευθύνη της συγκέντρωσης, διαλογής, μεταποίησης, συσκευασίας και εμπορίας του συνόλου της παραγωγής κρόκου την έχει ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ο οποίος απαρτίζεται από 1.000 μέλη.
Latest News
Ξεκίνησαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών και βιολογικών μέτρων
Η πίστωση των λογαριασμών θα πραγματοποιηθεί σταδιακά εντός της τρέχουσας εβδομάδας για το σύνολο των δικαιούχων, επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Άμεσα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις λόγω ευλογιάς - Σε κρίση οι κτηνοτρόφοι
Αλλαγή των όρων στο πρόγραμμα 5.2 για την αντικατάσταση ζώων, που χάθηκαν από την ευλογιά προβάτων και την πανώλη ζητά ο ΣΕΚ
Γιατί καταρρέουν οι τιμές στο ελαιόλαδο - Οι εξελίξεις στην αγορά
Πρωτοφανής η πτώση στις τιμές στο ελαιόλαδο αλλά όχι ανεξήγητη, επισημαίνει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)
Πράσινο φως σε ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές από αδιάθετα αγροτικά κονδύλια
Οι χώρες της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα αδέσμευτα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για στήριξη σε αγρότες, δασολόγους και επιχειρήσεις
Νέες αποζημιώσεις σε επαγγελματίες αλιείς της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας
Οι ενισχύσεις κυμαίνονται από 1.800 έως 12.000 ευρώ ανά σκάφος και θα καταβληθούν άμεσα, με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, είπε ο Χρήστος Κέλλας
Εξετάζεται ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς προβάτων και μέσω των ζωοτροφών
Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε την ευλογιά προβάτων, είπε στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ο Κώστας Τσιάρας
Ποια φρούτα και λαχανικά πρωταγωνιστούν στις εισαγωγές - Οι πρωτιές
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά την περίοδο από Ιανουάριο έως και Οκτώβριο 2024
Εγκαίνια για το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου – Πώς λειτουργεί
Το ελαιόλαδο στην ΕΕ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά - Η παραγωγή ελαιολάδου τη σεζόν 2023/24 έφτασε τους 1,5 εκατ. τόνους
Ανοιχτά τα σφαγεία στους νομούς που δεν έχουν κρούσματα ευλογιάς προβάτων
«Προσωπικό στοίχημα» η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε ο Κώστας Τσιάρας - Οι προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη των αγροτών
Ποια είναι η διέξοδος από την κρίση του κρασιού - Σε τι συμφώνησαν οι Γάλλοι
Το επίπεδο των τιμών στο κρασί, η χρόνια υποκατανάλωση και οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις έχουν προκαλέσει έκρηξη του κόστους παραγωγής