Αντιμέτωποι με ένα κοινό ζητούμενο βρίσκονται οι επικεφαλής της Shell και της BP ενόψει της ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών τους: να πείσουν καταναλωτές και επενδυτές ότι δεν κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση.

Η ενεργειακή κρίση

Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2022 μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία φούσκωσαν τα κέρδη των δύο ενεργειακών κολοσσών, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και φέτος σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους, ενώ στη διάρκεια του έτους εκτιμάται ότι θα λάβουν στήριξη και από τις τιμές του πετρελαίου που δείχνουν ανοδικές τάσεις από την αρχή του χρόνου με φόντο την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας.

Big oil: Έτοιμες για νέα κέρδη ρεκόρ

Η Shell

Ο CEO της Shell, Ουάεν Σάουαν, θα πάρει πρώτος τη σκυτάλη την ερχόμενη Πέμπτη. Τα στοιχεία αναμένεται να είναι  αρκετά εντυπωσιακά, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Guardian. Τα προσαρμοσμένα ετήσια κέρδη θα ανέλθουν σε περίπου 83 δισεκατομμύρια δολάρια (67 δισ. £) έναντι 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του έτους, έναντι 16,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο του 2021.

Το μέρισμα της εταιρείας, το οποίο περικόπηκε κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει αυξηθεί κατά 15%. Η Shell δαπανά 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορά μετοχών φέτος, γεγονός το οποίο αύξησε τις απαιτήσεις προς την εταιρεία να διαθέσει περισσότερα από τα μετρητά της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιγότερα για απολαβές μετόχων.

Οι επενδύσεις κεφαλαίου φέτος αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 23 και 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν ένα σχετικά μικρό ποσοστό του συνόλου.

Εάν ο Σάουαν επιλέξει να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση και να αυξήσει τις πράσινες δαπάνες της εταιρείας, θα ακολουθήσει τα βήματα του Λούνεϊ, της BP, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2020, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έπρεπε να προβεί σε αλλαγές προκειμένου να διασφαλίσει «ταχεία μετάβαση στο καθαρό μηδέν», επιμένοντας στον «επανασχεδιασμό της ενέργειας για τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Στα τρία χρόνια από τότε, μεγάλο μέρος της προσοχής του Looney στράφηκε στη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, περικόπτοντας 10.000 θέσεις εργασίας.

Δέχτηκε πιέσεις από οικολογικές οργανώσεις που πιέζουν για την ταχύτερη απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα της BP, αλλά και από επενδυτές, ορισμένοι από τους οποίους υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιβραδύνει τη μετάβαση για να προστατεύσει τα κέρδη. Το αφεντικό της BP αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις για να προωθήσει την εκποίηση του μεριδίου της στη ρωσική Rosneft.

Η ΒP

Η BP, η οποία θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματά της στις 7 Φεβρουαρίου, αναμένεται να αποκαλύψει υποκείμενα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο περίπου 5 δισ. δολαρίων. Αυτό θα αντιπροσώπευε μια επιβράδυνση από τα 8,2 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τα 4,1 δισ. δολάρια που έκανε το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ας σημειωθεί ότι η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των δύο ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών για μια χρονιά εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, ακολουθείται από τις αντίστοιχες ανακοινώσεις και των άλλων πετρελαϊκών γιγάντων. Οι big five (BP, Shell, Total, Chevron και Exxon) αναμένεται να έχουν συγκεντρώσει ετήσια κέρδη ύψους 200 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό αναμένεται να μετριαστεί στα 150 δισ. δολάρια φέτος, ωστόσο θα εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τις ιστορικές τάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή