Ένας πρίγκιπας του Λιχτενστάιν και μια ομάδα στελεχών επενδυτικής τραπεζικής δημιουργούν ένα «χρηματιστήριο έργων τέχνης», ποντάροντας στο ότι επενδυτές θα αγκαλιάσουν τους πίνακες ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ακόμα κι αν δεν θα μπορέσουν ποτέ να κρεμάσουν ένα αριστούργημα στα σπίτια τους.
Η Artex σκοπεύει να εισάγει στην αγορά τις «μετοχές» του πρώτου της πίνακα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Yassir Benjelloun-Touimi, πρώην τραπεζίτης του Ομίλου UBS και της BNP Paribas που συνίδρυσε την πλατφόρμα με τον 46χρονο Πρίγκιπα Βεντσέσλας του Λιχτενστάιν.
Αν και δεν αποκάλυψε τον πίνακα, είπε ότι ανήκει σε έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όλων των εποχών, τα έργα του οποίου παραμένουν απρόσιτα για όλους εκτός από τους πλούσιους.
«Υπάρχουν μόνο λίγοι τυχεροί, έξυπνοι άνθρωποι που είχαν πρόσβαση στην αγορά τέχνης τα τελευταία 500 χρόνια και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τη μεταφέρουμε σε μια ελεγχόμενη, προσβάσιμη και ασφαλή πλατφόρμα», είπε.
Μετατρέποντας τον πληθωρισμό σε τέχνη…
Η πλατφόρμα Masterworks
Όπως γράφει το Bloomberg, η Artex θα ενταχθεί στον τομέα των αγορών κλασματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες χωρίζουν περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από διαμάντια έως αυτοκίνητα vintage σε προσιτές μετοχές. Η πλατφόρμα Masterworks, για παράδειγμα, τιτλοποιεί πίνακες ζωγραφικής καλλιτεχνών όπως το σύμβολο της ποπ κουλτούρας Andy Warhol και ο σταρ της τέχνης του δρόμου Banksy.
Ο Benjelloun-Touimi είπε ότι η Artex θα διαφέρει από τους ομοτίμους της επειδή θα είναι δομημένη σαν χρηματιστήριο: Τα έργα θα εισαχθούν σε μια διαδικασία παρόμοια με τις αρχικές δημόσιες προσφορές, με τις τράπεζες να εμπορεύονται πίνακες ζωγραφικής στους πελάτες τους. Θα υπάρχει επίσης μια δευτερογενής αγορά με τιμές σε πραγματικό χρόνο και μεσίτες που είναι έτοιμοι να αγοράσουν ή να πουλήσουν.
Κέρδη
Η Masterworks διατηρεί ένα έργο τέχνης για τρία έως δέκα χρόνια και στη συνέχεια το πουλάει και διανέμει τα έσοδα στους μετόχους. Οι επενδυτές έχουν την επιλογή να πουλήσουν τις μετοχές τους σε μια δευτερογενή αγορά, αλλά η Masterworks δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές.
Η πλατφόρμα θα είναι μια δοκιμή για το εάν η τέχνη μπορεί να έχει μία θέση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών παράλληλα με τις μετοχές και τα ομόλογα.
Η επενδυτική τράπεζα Rothschild & Co θα εργάζεται ως σύμβουλος της Artex όταν οι πίνακες είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο, ενώ η Six Swiss Exchange θα παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης.
Η Artex έχει άδεια από την οικονομική αρχή του Λιχτενστάιν.
Latest News
Στο Top15 των ακριβότερων μεταγραφών ο Τζίμας
«Σπάει» όλα τα κοντέρ η μεταγραφή του Στέφανου Τζίμα στην Μπράιτον, καθώς μπήκε στο Top15 με τις πιο ακριβές μεταγραφές της φετινής χειμερινής μεταγραφικής περιόδου
Kremlinvision! To διάταγμα Πούτιν και η ρωσική απάντηση στη Εurovision
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα για τη ρωσική εκδοχή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision
Είναι δίκαιη η league phase του Champions League;
Ο υπερυπολογιστής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ερεύνησε κατά πόσο είναι δίκαιο το σύστημα της league phase του Champions League
Στο Ταμείο Ανάκαμψης οι προληπτικές μαστογραφίες
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχει κάθε γυναίκα πολίτης της χώρας που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45-74 και διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Η Υγειονομική Διπλωματία στο Πλαίσιο των Γεωπολιτικών Εξελίξεων
Η εκδήλωση συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες, μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης, καθώς και διακεκριμένα στελέχη από τον χώρο της υγείας και της πολιτικής
Εισιτήριο μόνο για τη Μόνα Λίζα - Νέα πολιτική στο Λούβρο
Οι περισσότεροι από τους 7,5 εκατ. επισκέπτες στο Λούβρο, συγκεντρώνονται μπροστά στη Μόνα Λίζα
Το 93% των στελεχών πληροφορικής σχεδιάζει να εφαρμόσει AI Agents
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας της Salesforce δείχνουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα της πληροφορικής δημιουργεί νέες ευκαιρίες για βελτίωση της αποδοτικότητας με χαμηλότερο κόστος, μέσω των ΑΙ Agents
Γιατί η Sotheby's «κλείνει» το ηλεκτρονικό της εμπόριο στην Κίνα
Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's αποσύρει το εγχείρημα «Buy Now» για άμεσες αγορές έργων τέχνης και ειδών πολυτελείας στην Κίνα
«Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την είσπραξη των φόρων» - Οι εκτιμήσεις του Κένεθ Ρογκόφ
Ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών του Harvard προτείνει στην Ευρώπη να μην κάνει τίποτα στις απειλές Τραμπ για τους δασμούς
Οι εταιρείες έχουν νέο... δίλημμα - ΑΙ ή Gen Z για θέσεις εργασίες;
Tο 40% των μάνατζερ θα προτιμούσε να προσλάβει ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης αντί για πτυχιούχους της Gen Z