Μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ υπολογίζονται στο πρώτο εξάμηνο φέτος οι συμβασιοποιήσεις δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το 2023 η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό ταχύτερο έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και παρά την επιβράδυνση που θα σημειωθεί, όπως τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Μπρατάκος, από το βήμα του κεντρικού γκαλά που διοργανώθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 31ου Money Show.
Το 2022, οι ταμειακές ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ και πέρυσι η ελληνική οικονομία έτρεξε με διπλάσιο ρυθμό έναντι του μέσου όρου των άλλων χωρών της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Μπρατάκος, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα «είμαστε ένα βήμα» πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
«Όλοι μαζί κερδίζουμε τη μάχη της ανάπτυξης, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού εδώ και 40 χρόνια, η Ελλάδα όμως άντεξε στις πολλαπλές κρίσεις και αποτελεί θετική έκπληξη για την Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη δεν είναι συγκυριακή, η ελληνική οικονομία γίνεται πιο εξωστρεφής και πιο ανταγωνιστική, είμαστε πρώτοι ανάμεσα σε 84 χώρες στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον economist. Κρατήσαμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία, στηρίζουμε στην πράξη το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών παραμένοντας προσηλωμένοι στη δημοσιονομική σταθερότητα, δε θέτουμε σε κίνδυνο την εικόνα αξιοπιστίας και σοβαρότητας της χώρας».
Κόμβος μεταφοράς LNG
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα γίνει κόμβος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι «υλοποιούμε πάνω από 30 έργα που αλλάζουν τις προοπτικές της περιοχής, από το τεχνολογικό πάρκο μέχρι την ανάπλαση της ΔΕΘ».
«Μπορούμε να ελπίζουμε σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. Τους επόμενους μήνες θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της συνέπειας ή θα επιστρέψουμε στο δρόμο του ρίσκου, της αβεβαιότητας και της απαξίωσης», σημείωσε και τόνισε «επιλέγουμε ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα, δεν συμβαδίζουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Καθρέφτης» προόδου
Ως καθρέφτη προόδου ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε τη διοργάνωση του Money Show ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και λέγοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία και η Θράκη, αλλάζουν …γρηγορότερα. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε τα 30 και πλέον έργα υποδομών και αναπλάσεων στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, ενώ εστίασε και στις ευκαιρίες που διανοίγονται για τον παραγωγικό ιστό από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το ΕΣΠΑ.
«Συνεργαζόμαστε με τα επιμελητήρια προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων, επενδύουμε στη συνεργασία και τη συνεννόηση, ο δήμος μας γίνεται το σημείο αναφοράς για όλες τις δημόσιες πολιτικές», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ τα κονδύλια που «έπεσαν» στην πόλη για έργα και σημείωσε ότι «το 2023, υλοποιούμε το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα, ύψους 55 εκατ. ευρώ και με το 80% των κονδυλίων μάλιστα να προέρχονται από χρηματοδοτήσεις και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες», επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Οι πολίτες θα δουν τα έργα που ακούνε να γίνονται πράξη», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης και Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και επιχειρηματίας, τόνισε ότι «η αναπτυξιακή ορμή της οικονομίας, έστω και μειωμένη, θα διατηρηθεί και το 2023 και η Θεσσαλονίκη προτιμάται από πολλές μεγάλες εταιρείες που δημιουργούν συνεχώς νέες θέσεις εργασίας». Λέγοντας δε, ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα -μεταξύ άλλων- τα μετρό, ανάπλαση ΔΕΘ και τεχνολογικό πάρκο-, τόνισε ότι η υλοποίησή τους θα ανοίξει και νέες προοπτικές για την πόλη.
Latest News
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ
Στα 370,86 δισ. ευρώ το ελληνικό χρέος το 3ο τρίμηνο του 2024 [γράφημα]
Δημόσιο Χρέος: Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 26,340 δισ. ευρώ από 25,831 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2023