Μετά από μια ευμετάβλητη συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που αρχίζει την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Bank of England.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,2%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 7.784 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,16% στις 15.126 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,21% στις 7.082 μονάδες.
Ομόλογα: Εκτίναξη των αποδόσεων στην Ευρώπη
Νικητές και χαμένοι στο ταμπλό
Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η μετοχή της γερμανικής Commerzbank, η οποία δήλωσε ότι πληροί ένα σημαντικό κριτήριο κερδών για να ενταχθεί στον δείκτη αναφοράς DAX των blue-chip μετοχών της Γερμανίας. Η Commerzbank, η οποία εξακολουθεί να ανήκει εν μέρει στη γερμανική κυβέρνηση μετά τη διάσωσή της πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αποβλήθηκε από τον δείκτη DAX το 2018.
Απώλειες 2% σημείωσε και η Renault, καθώς συμφώνησε με τη Nissan να αναδιαρθρώσουν τη συμμαχία τους που διαρκεί δεκαετίες, σε μια κίνηση που θα οδηγήσει στη μείωση των μετοχών της Renault στη Nissan από περίπου 43% σε 15%. Η συμφωνία, η οποία εκκρεμεί ακόμη από τις εγκρίσεις των διοικητικών συμβουλίων, θα εξισώσει τις αμοιβαίες συμμετοχές των εταιρειών, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μπορούν πλέον να “ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με τις άμεσες συμμετοχές τους με ανώτατο όριο το 15%”, δήλωσαν οι εταιρείες.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης στις 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ η BoE και η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα υψηλότερα επίπεδά τους από το φθινόπωρο του 2008.
Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας
Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ελαφρώς περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε επίπεδο έτους, η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,8% το 2022.
Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ ανέκαμψε τον Ιανουάριο του 2023, βελτιούμενος κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ και κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη. Ειδικότερα, ο δείκτης έφτασε στο -22,4 σε επίπεδο ΕΕ και -20,9 στην Ευρωζώνη.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) βελτιώθηκε κατά 2,3 και 2,8 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη φθάνοντας στο 98,0 και 99,9 αντίστοιχα. Ο Δείκτης Προσδοκιών για την Απασχόληση (EEI) αυξήθηκε επίσης κατά 2,3 και 2,7 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ευρισκόμενος αρκετά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.
Τέλος, οι τιμές καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, με ταχύτερο ρυθμό από το 5,7% κατά τους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INE). Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 7,5% σε ετήσια βάση, υψηλότερος από το 7,0% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο τέλος «φόρτσαραν» οι αγοραστές
Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο τελικά κατάφερε όχι μόνο απλά το θετικό κλείσιμο, αλλά και να κινηθεί ακόμη και πάνω από τις 1.020 μονάδες, απορροφώντας τις πιέσεις που δέχτηκε από αρκετούς τίτλους. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,91% στις 1.024,75 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 91 εκατ. ευρώ.
Latest News
Το January Effect και τα «μερομήνια» των αγορών - Τι δείχνει ο Ιανουάριος για τα χρηματιστήρια
Ο Ιανουάριος συνδέεται με πολλές παραδόσεις για την πορεία των αγορών - Και δεν είναι μόνο το January Effect
Η «χρυσή 4ετία» του ΧΑ - Το ράλι του τραπεζικού δείκτη
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αυξήθηκε κατά 49,280 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 103,145 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2024
«Άντεξαν» οι Magnificent Seven παρά την ψυχρολουσία στην ΑΙ
Αν και η Microsoft υποχώρησε οι Magnificent Seven κράτησαν τη Wall Street σε μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από την
Οι δύο παράγοντες που κάνουν την Goldman Sachs να «βλέπει» 93 δολ. στο αργό
H Goldman Sachs περιέγραψε ένα σενάριο όπου το Ιράν αντιμετωπίζει διακοπές στον εφοδιασμό και η Ρωσία προσωρινά προβλήματα
Μετά το January effect τι; - Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2025
Πώς προβλέπεται να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών τη νέα χρονιά - H Moody's και η αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά
Είναι ο χρυσός προμήνυμα πολέμου; - Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Ο χρυσός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αστάθεια το 2025 - Ποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του
Οι δασμοί Τραμπ έριξαν τη Wall Street
Η Wall Street έχασε ενδοσυνεδριακά τα κέρδη της, αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα
Άνοιξε η όρεξη για τα ευρωομόλογα - Κατά 11 φορές καλύφθηκε η ζήτηση
Η άνοδος των αποδόσεων σε συνδυασμό με την κατάρρευση των περιθωρίων ανταλλαγής, έχουν κάνει τις πωλήσεις ομολόγων ελκυστικές
Γιατί η Goldman Sachs είναι long στο χρυσό
Τι αναφέρουν για το χρυσό οι αναλυτές της Goldman Sachs -Που βλέπουν τις τιμές το δεύτερο τρίμηνο
Κέρδη και την τελευταία ημέρα της εβδομάδας στις ευρωαγορές
Ο Stoxx 600 έφτασε ενδοσυνεδριακά για πρώτη φορά στην ιστορία του στις 540 μονάδες