Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για την ποικιλία της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε, με χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών/ Τμήμα Μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Χριστίνα Αναγνωστοπούλου.
«Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, καθώς και οι ανάγκες σε νερό, ιδιαίτερα σημαντικές για την ελαιοκαλλιέργεια, προμηνύουν ένα μέλλον ζοφερό για την ελαιοκαλλιέργεια Χαλκιδικής, με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του καρπού, τη μείωσή τους στο δέντρο και την ποιότητα του ελαιολάδου, με ταυτόχρονη αύξηση των εχθρών της ελιάς», σημειώνει η κ. Αναγνωστοπούλου.
Αγροτικά προϊόντα: Τα δώρα της ελληνικής γης
Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην περιοχή, λόγω της έντασης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, υπολογίζεται σε 1,5-2 βαθμούς Κελσίου. Παρατηρείται μεταβολή του βροχομετρικού καθεστώτος, με τις πιο ηπειρωτικές περιοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες μεταβολές, τη στιγμή που οι ανάγκες σε νερό για την ελαιοκαλλιέργεια είναι σημαντικές.
«Πόσο έτοιμη είναι η Χαλκιδική για την κλιματική αλλαγή;»
Οι κύριες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας στη Χαλκιδική βρίσκονται στις πιο ξηροθερμικές περιοχές του νομού, με τις απαιτήσεις έτσι να είναι μεγάλες, όπως εξηγεί η κ. Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας ότι «οι μη αρδευόμενες καλλιέργειες ελιάς δεν θα μπορούν να διατηρηθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει, η μείωση της βροχόπτωσης σε πιο βόρειες και ηπειρωτικές περιοχές θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα νερού και άρα και η αρδευτική ικανότητα της κάθε περιοχής. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, όλο και πιο συχνά, οι ελαιοκαλλιέργειες θα βρίσκονται σε συνθήκες θερμικού στρες, γεγονός που κατά την ίδια θα έχει αρνητική συνέπεια στην ποιότητα του καρπού.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, συνεπεία της έντασης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ειδικότερα τη χειμερινή περίοδο, φαίνεται, όπως υπογραμμίζει, να επηρεάζει την έκπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία ή και αύξηση των προβλημάτων συλλογής των απαραίτητων βαθμομονάδων ψύχους για τη διακοπή του λήθαργου και την ανθοφορία του δέντρου της ελιάς. «Η μειωμένη ανθοφορία θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των ελιών ανά δέντρο, αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού», επισημαίνει η κ. Αναγνωστοπούλου.
Επιπλέον, κατά την καθηγήτρια του ΑΠΘ, οι αθροιστικές βαθμομονάδες που επιδρούν στην εμφάνιση των εχθρών της ελιάς και ειδικότερα του πυρηνοτρύτη, φαίνεται ότι μελλοντικά θα αυξηθούν και η ποιότητα της φυτικής παραγωγής θα αλλάξει σημαντικά, κυρίως του εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια διερωτάται «πόσο έτοιμη είναι η Χαλκιδική για την κλιματική αλλαγή;».
Σημειώνεται ότι η παρουσίαση της παραπάνω έρευνας έγινε από την ίδια την καθηγήτρια του ΑΠΘ σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο του 31ου Money Show το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή