
«Καμπανάκι» για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, τον «Όρθρο», «χτύπησε» η Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική.
«Είναι μια καινούργια μετάλλαξη ο «Όρθρος» που είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη «Kraken«» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη και πρόσθεσε πως «το σημαντικό είναι ότι αφορά ανώτατο αναπνευστικό, κρατάει αρκετά αλλά δεν κάνει πνευμονίες. «Δεν θα πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας», υποστήριξε η κ. Παγώνη.
Επίσης ανέφερε ότι, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. «Δεν φεύγει ο κορωνοϊός και οι υποπαραλλαγές του», υπογράμμισε.
Κορωνοϊός: 168 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα – Πού έχουν εξαπλωθεί «Kraken» και «Ορθρος»
Για τα σχολεία
Όσον αφορά τα σχολεία και τη χρήση προστατευτικής μάσκας, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μείωση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που αφορά τα μικρά παιδιά, μια μείωση σταδιακή και πιστεύω ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρχει και μια μείωση των ιώσεων».
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι το λάθος που έγινε είναι δεν πήγε αρκετός κόσμος να εμβολιαστεί για την γρίπη.
«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε γενικά στους εμβολιασμούς και του κορωνοϊού στον μέσο όρο πιο κάτω από την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε.
Τα κρούσματα
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν στη χώρα μας μετά τα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα της μετάλλαξης CH.1.1 (Όρθρος) που αντιστοιχούν πλέον στο περίπου 7% του συνόλου, ενώ ανεβαίνουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Περιορισμένη παραμένει μέχρι στιγμής η εξάπλωση της υποπαραλλαγής Kraken (XBB.1.5) της Όμικρον, η οποία βαίνει προς επικράτηση στις ΗΠΑ, καθώς και του νεότερου στελέχους «Όρθρος» (CH.1.1) που τείνει να γίνει κυρίαρχο στη Βρετανία.
Συνολικά 72κρούσματα Όρθρος καταγράφηκαν τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 9 Ιανουαρίου, τα περισσότερα στην Αττική.
Αναλυτικά, 57 κρούσματα καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 6 στον Πειραιά και 2 στην Ανατολική Αττική.
Ακόμα, 4 κρούσματα Όρθρος αφορούν το Ηράκλειο και από 1 την Αχαΐα, την Ευρυτανία και τη Θεσπρωτία.
Πολύ λιγότερα, μόλις 9, ήταν τα θετικά δείγματα Kraken στο ίδιο διάστημα, τα οποία αφορούν αποκλειστικά την Αττική.
Συγκεκριμένα, 8 κρούσματα αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και ένα τον Πειραιά.


Latest News

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ζελένσκι: Δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εφόσον ισχύσει κατάπαυση του πυρός
Μετά την εκεχειρία, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε [στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων] υπό οποιοδήποτε σχήμα ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα, είπε ο Ζελένσκι

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA