Όσοι εκτιμούσαν το 2016, οπότε και πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το Brexit, ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για το Ηνωμένο Βασίλειο μάλλον δικαιώθηκαν.

Το πείσμα του Ντέιβιντ Κάμερον να επανεκλεγεί, υποσχόμενος το δημοψήφισμα για το διαζύγιο από την ΕΕ, που τελικά έγινε στο απόγειο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να γύρει την πλάστιγγα οριακά υπέρ του Brexit, οδήγησε το μεγάλο νησί της Ευρώπης σε μια πολύπλευρη κρίση διαρκείας.

Το Citi χάνει την αίγλη του λόγω Brexit

Η πανδημία του κορωνοϊού απλά ξεμπρόστιασε πιο γρήγορα την ανικανότητα του Μπόρις Τζόνσον, που ακολούθησε την άνευρη, άοσμη και αναποφάσιστη Τερέζα Μέι, πριν η γκαφαδόρος Λιζ Τρας δώσει τη σκυτάλη στον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με κυβερνητική κρίση λόγω οικονομικών ατασθαλιών μέλους του υπουργικού του συμβουλίου.

Μεγαλύτεροι vs μικρότεροι

Σήμερα, που συμπληρώνονται τρία χρόνια, από τότε που η Βρετανία γύρισε και επίσημα την πλάτη στην ΕΕ, οι Βρετανοί φαίνεται ότι έχουν καταλάβει το λάθος τους. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει δημοσκόπηση, που πιστοποιεί την αύξηση του αριθμού των μετανοούντων στη χώρα, την οποία και δημοσιεύει ο Guardian.

Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο σε αυτήν είναι το ποιοι έχουν αλλάξει γνώμη και το ποιοι επιμένουν στην αρχική τους ψήφο. Όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση του YouGov το αποτέλεσμα 52:48 υπέρ του Brexit έκριναν σε ποσοστό 65% οι μεγαλύτερης ηλικίας Βρετανοί άνω των 65 ετών, καθώς οι νεότεροι της ηλικιακής ομάδας (18-24) είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Για να εντοπίσουν την μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης και ποιους αφορά, τρεις ερευνητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστίτουτου, ο Τζόρις Φρέσε, ο Γιούχο Χάρκονεν και ο Σιμόν Χιξ εξέτασαν τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα «πιστεύεται ότι η Βρετανία ήταν σωστή ή λάθος στην απόφαση της να εγκαταλείψει την ΕΕ» σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το 2016,2018,2020 και 2022.

Λάθος απόφαση

Σύμφωνα με τους ίδιους το βασικό συμπέρασμα είναι μέσα στο πέρασμα των χρόνων έχει αυξηθεί ο μέσος όρος των Βρετανών που πιστεύουν ότι η απόφαση να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ ήταν λάθος. Περισσότερη διερεύνηση των αποτελεσμάτων τους δείχνει ότι οι πιο ηλικιωμένοι Βρετανοί πιστεύουν ακόμη στην ορθότητα του Brexit, ενώ σε ποσοστό 70% οι νεώτεροι του τότε, συν τους νεώτερους του σήμερα, που απέκτησαν έκτοτε εκλογικό δικαίωμα, δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στο διαζύγιο, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της χώρας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι στη γενικότερη αλλαγή γνώμης συνεισφέρει σημαντικά και η προαναφερθείσα δημογραφική αλλαγή, εξηγώντας ότι ένα 35% της μεταστροφής σχετίζεται με την «αντικατάσταση των ψηφοφόρων», δηλαδή τους παλαιότερους ψηφοφόρους που πέθαναν και τους νεότερους που απέκτησαν στο μεσοδιάστημα δικαίωμα ψήφου».

Είτε έτσι είτε αλλιώς από το 2016 μέχρι το 2022 τα πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αλλάξει σημαντικά επηρεάζοντας τα αισθήματα των πολιτών του απέναντι στην παλιά «ομπρέλα» της ΕΕ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»